Tankar

Vem har bestämmanderätt?

Det här med rensandes av bebisprylar och att det är stängt i bebisfabriken ett tag framöver fick mig att börja tänka på vem som egentligen ”får” bestämma när det är nog med barn. Paulas äggstockar är ju ungefär lika konsekventa som Leonore så ena dagen vill hon att vi ska skaffa fler för att andra dagen tänka att vi vill leva med ”stora” barn en tid framöver nu och inte nya blöjbarn. Just nu vill jag inte ha fler men jag utesluter inte att vi skaffar en å annan längre fram om det vill sig. Fördelen med att få barn tidigt är ju att vi har tiden på vår sida och att det inte är något problem att plocka upp bollen igenom om några år. Förstföderskor i Stockholm är väl typ 37 år eller något sånt i snitt? Typ 10 år på oss med andra ord. Men om jag nu skulle säga blankt nej – vem i relationen har ”slutordet”?

Tänker att när det handlar om sex har alltid den som känner nej företräde – om den andra parten inte vill är bara att backa rakt av oavsett om man är snubbe eller tjej.
Om man skulle bli oplanerat gravid och inte vill behålla är nejet solklart om det kommer från kvinnan, dock inte från mannen (förståeligt, är ju hon som behöver göra ett ingrepp på kroppen och är den som måste bära barnet och föda och allt sånt, så där är jag också helt med på tåget).

Men ponera att jag verkligen inte vill ha ett till barn – är det mitt nej som ska bestämma eller Paulas ja? Eller tvärtom, om jag vill ha fler men inte Paula, väger mitt ja tyngre eller lättare då? Nu kanske vissa säger att ”ja men då får man skaffa barn med någon annan” men om vi är ett par som har 2 barn och är helt bestämda på att vi vill leva resten av våra liv med varandra – vem är det som har ”rätten” att göra det slutgiltiga valet om tillökning eller ej i familjen? 

Kommentarer

 1. Linda

  Men om du inte vill ha ett till så är det nej som bestämmer. Det e alltid den som inte vill ha ett till som har ordet tycker jag. Man kan inte görs någon gravid bara för hon vill det. Eller han tex. Ett barn e ju ett barn. Och ska bli till för båda vill ha ett

 2. Linda

  Hugo😊😂 bästa är att skaffa ett till redan nu sen om 3 år så är livet lugnare igen. Ska man vänta Tex 3 år så är flickorna större o man anpassat sig till hur skönt livet är då. Då kommer man inte vilja börja med blöjbyte igen. Lika bra skaffa ett till nu medan frugan vill och vem vet kanske det blir en pojke den hör gången 😊🌸

 3. Rebecca

  Hos mina föräldrar var det mamma som fick bestämma. Pappa har alltid velat ha ett 3e barn. Men mamma ville inte ha fler än oss 2.
  Men sen när jag och min bror var 13 och 11 år gamla fick deras bästa vänner (med barn i samma ålder som oss) ett oplanerat barn. Och när pappa insåg hur jobbigt det var att ha en bebis när man hade så stora barn kände han ”skönt att vi inte fick ett 3e barn” haha.

 4. Anna

  Har funderat jättemkt på detta. Har två barn i åldrarna som era o jag vill gärna ha ett till. Min man not so much. Jag vill inte ha ett barn precis just nu men jag känner starkt att jag kommer ångra mig när jag blir gammal om jag inte skaffar fler. Jag fyllde dock nyss 37 så vi kan ju inte vänta hur länge som helst.

  Har dock kommit fram till detta
  – jag vill skaffa barn med min man o helsyskon till våra barn, så det handlar inte om att lämna honom för att skaffa barn med någon annan för barnskaffandets skull
  – han ska vilja det också så inget ”jag kan ta all föräldraledighet o vabb” eller lura honlm med preventivmedel
  – om han funderat noga o verkligen inte vill så måste han säga det tydligt o så får vi prata om det mkt, för det är ju en sorg jag kommer behöva bearbeta
  – vill han verkligen inte ha fler barn o är medveten om min sorg över detta så är det ok, vi ska vara en familj o det är viktigast

  Ok jättetöntigt men jag har verkligen funderat mkt över detta o googlat massor.

 5. Larissa

  Jag tycker inte man ska säga nej varken till barn eller sex . Tycker det är bådas rättigheter och skyldigheter och i ett äktenskap offrar man och kompromissar för varandra.

  1. V

   Det här är det sjukaste jag har hört, ska man alltså vara tvungen att ha sex när man inte vill, bara för att man är gift?!

   1. Larissa

    Tvungen? Hur svårt är det att ta några minuter av sin tid att göra sin man glad ? Tror du inte männen har sex med frun trots de inte vill ? Sverige är världens mest sexuella land. Folk har one night stand hela tiden på toaletter , på gator , får könssjukdomar blir gravida till höger och vänster och äcklar sig men ha sex med sin man det är himla svårt . Äcklig dubbelmoral.

    1. J.

     Dubbelmoral? Hur kan man jämföra one night stand med sex i en relation? Man måste ju visa respekt till sin partner om man inte vill ha sex just där och då. Dom som har one night stand VILL ha sex där och då annars är det våldtäkt. Ne detta var det sjukaste jag läst. Som att jag ska offra att bära ett barn mot min vilja.

   1. E

    Varför säger man ens nej till sin sambo/partner när det gäller sex? 😱 jag skulle nog gå under ifall jag fick nobben av min sambo då jag vill ha lite vuxengos och dkulle över min döda kropp säga nej om min partner påbörjade någonting.

 6. Rebecca

  Känner att om ena parten vwrkligen inte vill ha fler barn. Då är ett mej ett nej. Precis sommo frågan om sex.

 7. Conny

  Det gäller att föräldrar känner ansvar att ta hand om det barnet som ska sättas till världen. Hur man gemensamt kommer till den insikten vet jag inte. Men jag gillar inte iden på något ”veto”. Då känns det som att någon inte blir nöjd med utgången av beslutet.

 8. Klara

  En del resonerar ju helt enkelt att ”man ångrar aldrig ett barn” och därför ska ja:et alltid väga tyngst. Dock är det ju en märklig situation ändå, att ”bli tvingad” till ett till barn.

  En annan reflektion är att det är ofta mannen som säger nej, och kvinnan accepterar men sörjer ändå att de inte skaffade ett till barn, men sen om relationen inte håller skaffar mannen ett eller flera barn till med sin nya partner. Kvinnan är kanske då redan för gammal och har inte möjlighet till det. Därför kanske kvinnans vilja borde väga lite mer.

 9. Louise

  Sen tänkte jag bara lägga till att om båda veeerkligen inte kan ta den andras ja/nej, så måste man nog gå isär. Det finns ju liksom inte något alternativ om man vägrar ge sig, barn är ju ändå en stor grej och risken finns ju att den som vill ha fler kommer gå runt och känna sig ”snuvad” på en till och att det växer fram missnöje i relationen. Så jag tror det beror på hur starka åsikterna är åt varsitt håll. Vissa saker (så som barn, nekat frieri och liknande) är det ju svårt att gå vidare från i en relation.

 10. Louise

  Jag tycker att ett barn ska man inte behöva tjata sig till, det är ju konstigt att skaffa barn så, så den som först känner ”nej” är den som bestämmer. Man ska ju aldrig skaffa barn mot sin vilja, då blir man ju inte heller någon bra förälder. Visst kanske partnern tycker att man ändrar sig längs resan, men ska man verkligen behöva vänja sig vid tanken? Tycker det känns dumt. Om jag och min man vore i den sitsen att jag vill ha fler, men inte han, så skulle jag absolut backa. Bara för jag bär barnet och tar den biten så är det ju lika mycket hans och han ska vilja ha det lika mycket som jag.

 11. Malin

  Den som säger Nej är det här hemma hos oss, vi båda i detta fall, hade jag velat ha ett till barn men min sambo inte sp hade jag nog tjatat mig till ett. Fast då blir väll Nej:et ett JA ändå om han nu skulle ändra sig. Komplicerat 😂

 12. Mikaela

  Jag tycker att den som känner ”nej” är den som ”bestämmer”. Ingen ska skaffa barn mot sin vilja. Ett nej kan ju bli ett ja längre fram eller så får man försöka vara glad och tacksam för de barn man har. Men himla svår sits! Är glad att jag och maken är överens. Sen tror jag att det kan handla lite om separationsångest, från bebistiden. Hade samma känslor en tid efter att barn nr 2 fyllt 1 år. Jag är nästan 10 år äldre än Paula så min klocka tickar fortare än hennes. Men nu är nr 2 snart 2 år och jag känner att vi är klara. Det är såå ljuvligt att kunna fokusera på och planera för framtiden med dessa två 😍

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.