Allmänt

Vem bantar?

God morgon,

Jag har ägnat den större delen av morgonen till att samla ihop kvitton, sortera fakturor, betala räkningar och nu har jag suttit och läst alla inlägg som skrivs om hälsopepp, kroppshets och träningshets. Det är väldigt intressant läsning. Lady Dahmer har tex väldigt många poäng i det hon skriver, men enligt mig så begår även hon tjänstefel som ofta marknadsför en osund livsstil. Tex la hon ut en bild när hon åt gifflar och drack en Pucko till lunch. I tider som dessa, när fetma och typ 2 diabetes är ett större problem än någonsin så tycker jag det är otroligt dumt att som stor profil säga att det är ”ok” att äta gifflar till lunch, för det är de inte.

Sedan skriver LD att hälsopeppen inte funkar. Folk blir fetare och fetare. Det stämmer, men det handlar inte om att hälsopeppen inte funkar. Det handlar om att dom allra flesta företag inom livsmedelsbranschen försöker lura oss. I en vanlig matbutik i USA så har 80% av varorna tillsatt socker i sig. Man kan inte begära av en vanlig person som inte är insatt att hen ska veta näringsinnehållet i allt. Sedan är ju faktiskt träning och hälsa större än någonsin, så till skillnad från LD så tycker jag att vi går i rätt riktning.

Nu skriver alltså jag om träning och hälsa. Själva hetsen kring bantning är ingenting jag står bakom. Jag och Paula pratade mycket om detta i poddavsnittet som vi spelade in igår (det kommer ut på tisdag). Det folk borde veta är att bantning inte funkar. Det är en väldigt kortsiktig lösning. Vi människor kan inte leva på underskott, då äts vi upp inifrån.

Det absolut bästa man kan göra är att börja motionera, hitta något man tycker är kul. Hajka i skogen, spela badminton med syrran, börja med crossfit, gå på gym. Prova på alla olika saker, på så sätt hittar man sin favoritgenre. Motionera behöver vi göra!

– Ät näringsrik mat. Sluta pilla bort kolhydrater och annat från tallriken
– Undvik socker

Där har vi det!

Nu ska jag en kaffe!

P5130517

Kommentarer

 1. Ida

  Att träna betyder att öva. Att öva på något fysiskt gör att man blir bättre på det. Att öva på något psyskiskt, gör att man blir bättre på det…ordet ”träna” har fått helt fel innebörd i vårt moderna, svenska samhälle. Kanske är det där vi har det stora problemet med ”träningshetsen”? hur tänker ni?

 2. Vilma Svensson

  Hej! Tack för grym blogg med bra humor, träningstips och familjeliv! Bra och viktigt inlägg dessutom.

  Detta är något av ett longshot men jag tänkte att jag ger det ett försök och tyckte då att ett träningsinlägg var ett bra inlägg att lägga min kommentar i. Jag är en snart 23årig tjej som är i stort behov av en riktig utmaning. Jag är därför grymt sugen på att dra iväg på en tuff träningsresa i juni/början av juli i några veckor men har dessvärre inte fått napp vad gäller sällskap – varken bland vänner eller reseforum.

  Eftersom du är (sjukt) aktiv i träningslivet så tänkte jag att du kanske har tips eller förslag på vilka forum jag kan vända mig till för att hitta någon/några som är sugna på att joina? Jag är själv aktiv på gym i dagsläget men vill alltså utmana mig riktigt ordentligt vad gäller träningen nu. Jag är gammal gymnast i grunden vilket betyder att jag har drivet och potentialen att bli riktigt stark och vältränad igen. Nivån på träning hos sällskapet spelar mindre roll, det är viktigare med den sociala sidan och att man har viljan.

  Har hittat ett muay thai-ställe utanför Phuket (som du kanske känner till) som erbjuder både muay thai, crossfit, bootcamp, yoga, gym etc som lockar men är inte astagg på att dra iväg helt själv även om jag är säker på att jag skulle träffa sköna människor väl på plats.

  Har du tips tas de tacksamt emot! Longshot somsagt.
  TACK iallafall till både dig och Paula för bra och hälsosamma inlägg!

  /Vilma, en tjej som inte äter gifflar till lunch

 3. Heidi

  Bra inlägg! ? men de här diskussionerna går alltid till antingen eller. Gyllene medelväg talar ingen om. Man kan både unna sig själv och leva hälsosamt. Gifflar till lunch är väl ok, om man förstår att resten av dagens måltider är lite mer näringsrika.

 4. Klara

  Jag tycker att du är grymt rolig och jag älskar din blogg vill jag börja med att säga.

  Begreppet bantning har blivit tabu och istället används det annars ganska positiva begreppet hälsa. Bantning används enbart numera när personer ska gå från 120 till 60 kg. När Lady Dhamer lägger upp en bild på sig själv ätandes gifflar till lunch gör hon inte det i syfte att berätta att alla ska äta gifflar, hon gör det som motvikt till allt det andra som vi indoktrineras med varje dag, överallt. Människovärdet ska inte ligga i siffran på vågen, eller val av livsstil. Vi måste komma bort från tänket att det enbart är smala människor som har ett värde och lever rätt livsstil.

 5. jos

  Även om ni har olika åsikter (jag tycker att det finns poänger med både LDs och Hugos perspektiv – dock att LD har en mer normbrytande åsikt och därför är oerhört viktig som motvikt) men vill ge en eloge till båda för att ni faktiskt tar diskussionen. Det absolut viktigaste är att lyfta upp saker i ljuset och vända och vrida på det – tror det gör så stor nytta för att få folk mer självständiga och tänkande.

  Eloge Hugo o Paula för att ni tar upp dessa inte helt lätta ämnen!!

 6. Karoline

  Heg kan virkelig anbefale bogen ”Slut med forbudt” af Morten Elsøe og Morten Svane! Den beskriver hvor forstyrret et forhold, vi har fået til mad. Al mad får tillagt værdi (positiv/negativ), hvilket resulterer i igangsætning af følelser ved indtag af bestemte fødevarer. En del af forklaringen på, at folk døjer med spiseforstyrrelser og forvrænget kropsopfattelser ligger bl.a. i vores forhold til mad. Virkelig en interessant bog, som gør op med mange myter og fordomme ☺️

 7. Linnea

  Måste äng säga att jag håller med Hugo i det stor hela.. Visst kan man klaga på att elitidrottare får problem med hjärtat osv. Men senast idag uppmärksammas det å t e r i g e n på nyheterna om att ”svenskar blir fetare”. Tycker att det talar för sig själv. Och skulle jag dra en ren logisk gissning så är fortfarande fetma ett betydligt större samhällsproblem än elitidrottare.

  1. Ida

   rätta mig om jag har fel och ursäkta att jag nu kommer ta endast den här frågan som syfte…(gillar och följer t.ex både lady dahmer, hugo, paula och kissie, härlig mix) men det jag tror han menade med ”tjänstefel” är att en offentlig person som arbetar inom sociala medier inte borde lägga ut, i halvt provocerande syfte, en giffellunch med chokladmjölk. Nästan alla vet att det inte är en näringsrik och hälsosam lunch, oavsett om det är en överviktig, underviktig eller ”normalviktig” person som äter den…varför? för att folk ser, hör, läser…och tar efter…punkt 🙂

 8. Frida

  Jag personligen tycker att det är stor skillnad på att banta och träna. Jag tycker inte heller det är hälsohets för Paula vill ha magrutor, skulle du bli lika arg om hon sa att hon ville springa milen på 15min? Folk måste kunna ha mål med sin träning. Det hade varit en sak om hon sagt ”Jag ska sluta äta mat nu för att mina magrutor ska komma fram, bara dricka vatten nu bloggen!”. Röra på sig kommer alltid vara bra för kroppen, det får man säga vad man vill om (och självklart menar jag så man må bra nu och inte banta).

  Tycker alltid det är tråkigt dock när tjejer hoppa på andra tjejer om hur vi ska leva. Alla tänker och är olika, låt oss vara det!! Låt LD äta sina gifflar och Paula träna sin mage utan att dömma så mycket. Det är helt omöjligt att alla ska ha samma åsikt om allt, men peka inte med fingret till någon bara för de inte tycker som du. Som de säger i Mean Girls: I wish we could all get along like we used to in middle school… I wish I could bake a cake filled with rainbows and smiles and everyone would eat and be happy…

 9. Chris

  Snälla Hugo sluta uttala om att typ2 diabetes orsakas av övervikt.. Den största orsaken man får typ2 diabetes är av ärflighet och att man börjar bli gammal. Finns så mycket okunskap av typ 2 diabetes..

  1. ...

   Obesitas orsakar en hel i kroppen och är även grunden till en hel del sjukdomar som hjärt/kärlsjukdom och faktiskt även dia 2…med viktnedgång och lågkolhydratskost (kolhydrater är ju socker 🙂 ) kan nämligen dia 2 reverseras så hur tänkte du där..?

  2. ...

   Obesitas orsakar en hel del i kroppen och är även grunden till sjukdomar som hjärt/kärlsjukdom och faktiskt även dia 2…med viktnedgång och lågkolhydratskost (kolhydrater är ju socker 🙂 ) kan nämligen dia 2 reverseras så hur tänkte du där..?

  3. Krister

   Diabetes typ 2 orsakas av bukfetma och övervikt, men även ärftlighet. Allt fler barn drabbas av diabetes 2 på grund av snabba kolhydrater som omvandlas till socker, man kan numera tala om en global
   diabetesepidemi. Gå gärna in på Kostdoktorn.se och läs på.

 10. Carro

  Jag håller med om att det är bra att träna för hälsan och ni själva säger att ni inte gör det för utseendet. Men hur är det art ”hälsopeppa” när t ex Paula säger att hennes mål med träningen är att få synliga magrutor?? Magrutor har ingenting med hälsa att göra, det om någonsin är bantningshets och bidrar till en viss kroppsideal!

  1. Majda

   Men bara för att Paula har som mål att få magrutor så behöver det inte vara ditt, mitt eller någon annans mål. Alla sätter upp individuella mål för sig själva, bara för att hon är en offentlig person så måste inte alla vi som följer henne ha samma mål. Hennes intresse är träning, bloggen är ett ställe där hon skriver om sin vardag och då måste hon ju få uttrycka sina tankar utan att jämt behöva tänka på att vi som läser inte kan avgöra vad som är bäst för oss själva.

   http://nouw.com/miniochluna

 11. Mandy

  Skillnad med Ld är att ingen hetsar till att verkligen gå och köpa gifflar när hon lägger ut en bild på det. Jag får inte ångest av hennes ‘hets’ då hon är en guldfisk i Atlanten. Man får ju inte ångest och tänker shit borde äter mer nu? Snarare det är okej att jag åt glass igår, utan att få ångest.

  Tränings och ‘hälso hets’ får mig att ständigt hata min kropp. Ytterligare en sak jag inte klarar av. Och jag är ändå en person som gillar ‘hälsosam mat’ och träna. När ni säger att man ska träna så man kan äta med gott samvete, då mår jag dåligt. Skulle inte ätit det där, borde gå till gymmet igen.

  Heja Ld, hon behövs.

  1. Jonna

   Yes yes yes till precis allt du skrev. Har precis alltid i hela mitt liv kompenserat onyttigt med att träna efter, eller ha ångest o tänker att jag borde träna efter. Gjort det sen jag var 11 och gör det fortfarande (är 26). Varför kan vi inte bara få tycka om oss själva o njuta?

  2. Lisa

   Håller helt med ovan!

   Självklart ska det komma upp till ytan vad den mat vi stoppar i oss består och vad det gör med vår kropp men denna ”kropp/hälsohets” skam- och skuldbelägger varje mindre onyttigt intag. Vart har balansen tagit vägen? Idag ska man äta så hälsosamt som möjligt(helst vegetariskt) och helst träna 4-5ggr/vecka, o dessutom bygga muskler(helst rumpa o gärna få så platt mage som möjligt) o ALDRIG nöja sig med sina resultat, aldrig nöja sig med att bara träna för den goda känslan eller för skojs skull, alltid ska det presteras mera. Känns som att prestation och att aldrig vara nöjd indirekt är dagens ideal inom alla områden,

 12. E

  Det låter fortfarande på det här inlägget inte som att du är särskilt nyanserad när du skriver saker som att ”det är inte ok att äta gifflar till lunch”. Vem bestämmer det, du? Begår inte alla dessa träningsprofiler ”tjänstefel” när de lägger ut sina bantnings- och träningshetsinlägg som får folk att må dåligt och själva vilja svälta och träna ihjäl sig? Är det inte upp till var och en vad man vill äta till lunch? Jag hoppas att poddavsnittet kommer att vara mer nyanserat än så. Det är inte så svartvitt som du vill få det att framstå som, och måste analyseras utifrån massa olika perspektiv. Det är inte så enkelt som att säga att fetman ökar – sluta ät socker. All forskning visar dessutom på att vara tränad och fet är 1000 ggr bättre än att vara smal och otränad för hälsan, så därför borde ju exempelvis en person som äter massa socker och tränar vara mer hälsosam än en person som inte äter något socker men inte heller rör på sig ett skit. Det går dessutom trender i vad som anses vara farligt för kroppen. På 80-talet var fett det farligaste man kunde få i sig varav alla lätt- och lightprodukter kom ut på marknaden. Vem vet vad forskningen säger kommer vara den nya hälsoboven om 10 år? En kompis till mig som arbetar inom vården berättade dessutom att det är ett vanligt förekommande samtalsämne inom deras yrkesår, problematiken med alla unga som tränar för hårt och för hjärtproblem och problem med natrium/kaliumnivåerna som fuckar upp kroppen och som kan leda till hjärtstopp eller kärlkramp. Tyvärr syns inte detta i debatten, utan enbart hur faaarligt det är med övervikt. Allt jag säger är bara att det krävs reflektion åt alla håll, och fakta, för att debatten ska bli så vettig som möjligt.

   1. Mikaela

    Anledningen till att detta inte syns i debatten är kanske för att det inte är ett lika stort problem som övervikt och fetma? Enligt folkhälsomyndighetens senaste rapport har 51% av alla svenskar mellan 16-84 år övervikt eller fetma. Tror inte riktigt det kan sättas i relation till hjärtproblem pga för mycket träning. Vi har stora problem med välfärdssjukdomar orsakade av vår kost vilket tyvärr inte alla verkar vilja inse. Enda sättet att undkomma detta är att äta bättre samt motionera. Hur man än vänder och vrider debatten åt olika håll går det ej att undkomma att detta är ett enormt samhällsproblem.

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.