Bröllop

Våra bröllopstraditioner?

Med tanke på att det är temavecka på bloggen (om ni inte hängt med ska jag alltså gifta mig på lördag, om någon missat det på något sätt) har jag funderat på bröllopsgrejer att plocka upp. Jag hittade en lista med lite bröllopstraditioner världen runt och tänkte ta mig en titt på dom och om vi kan köra dom på mitt och Paulas bröllop kanske. Om ni har rötter i något av dom här länderna och det inte stämmer överhuvudtaget eller om ni gjort det här får ni gärna lämna en kommentar!

På Filippinerna släpper den lyckliga bruden och brudgummen ut ett par vita duvor, en hane och dom andra honor, i luften, som representerar ett harmoniskt liv tillsammans.

– Svär på att om jag skulle släppa ut en duva skulle fågeljäveln garanterat reagera med att skita på mitt huvud. Sen skulle jag få gå runt med fågelbajs i håret resten av kvällen =(

I Indien finns en tradition som kallas ”Joota Chupai” vilket betyder ”dölja skorna”. När brudparet går till altaret är brudgummen skyldig att ta av sig skorna. När de är utanför måste brudgummens familj skydda skorna från brudens familj som försöker stjäla och gömma dom.

– Med tanke på hur nervös jag kommer vara innan vigseln kommer Rosas skor antagligen inte lukta rosor om vi säger så. Tveksamt om Tanja ens vill närma sig dom med skyddsdräkt på. 

I Indonesien får de nygifta paret inte använda badrummet på tre dagar. De tror nämligen att om man bryter rutinerna för paret så bidrar det till lycka. Så därför bevakas paret och tillåts endast förtära minimala mängder av mat och dryck. När dom tre dagarna är över så badar paret och tillåts sedan övergå till ett normalt liv.

– Tro mig, Paula skulle inte få känna mycket lycka om jag inte fick bajsa på tre dagar efter vigseln. Med tanke på den fest vi tänkt ha på lördag tror jag vi båda kommer behöva gå på toa efteråt. 

På Irland måste bruden hålla fötterna på golvet hela tiden när brudparet dansar. Enligt en irländsk sägen kommer annars onda älvor och sopar bort henne.

– Ska packa ner lite Karlssons klister och limma fast Paula i golvet.

I Japan måste den japanska bruden ha en tradionell Shinto cermoni där hon är vit från topp till tå,  inklusive smink, kimono och huva. Med det vita betecknar hon sin jungfru status medan huvan döljer hennes ”horn” som symboliserar hennes svartsjuka till sin svärmor.

– Tror ni nån köper att Pulkan är oskuld vid det här laget eller är det kört? 

På Jamaica radas byborna upp på gatan för att ta en titt på bruden. Det är brukligt för dem att ringa ut negativa kommentarer om hennes utseende. Om majoriteten är kritisk, går hon hem och gör ett andra försök för att ser bra ut.

– Får köra den sociala medie-style. Är ni på en omröstning på Instastory på lördag? 

I Kenya pappa spottar pappan på brudparet på bröllopsdagen. Syftet är inte att utmana ödet genom att vara alltför stödjande av de nygifta.

– Känns ju som att det kan räcka med att vara lite ifrågasättande och säga ”är det här verkligen rätt val” om man nu inte ska vara stödjande. En loska i nyllet känns ju bara taskigt. 

På Kuba är det tradition att varje man som dansar med bruden måste fästa pengar på hennes klänning för att hjälpa till att betala för deras bröllop och smekmånad.

– Den här idén låter skitbra, den tycker jag vi kör på! 

I Pakistan tar brudens systrar och kvinnliga kusiner brudgummens sko och om han ha tillbaka den måste han betala.

– Vad är grejen med skor och att vilja ta just brudgummens skor? Och varför kör man inte bara på extremt billiga skor och skiter i dom sen om man nu vet att dom kommer bli snodda? 

Vill ni har fler traditioner världen runt? Like:a inlägget!

Kommentarer

 1. Johanna

  I Indien måste brudgummensfamilj ge bort en död färsk fisk som har kläder och smycken på sig till brudens familj. Det är ett tecken På att dom kommer ta hand om henne och försörja osv

 2. Anonym

  Hahaha känner till det från Pakistan o Indien, är ursprungligen därifrån. När man har själva vigseln i moskén eller templet så får man inte gå in med skor. Brudens systrar/kusiner/brudtärnor passar på att sno brudgummens skor. När paret o gästerna sedan ska till efterfesten så behöver brudgummen sina skor o då får han betala för att få tillbaka skorna😂😋

 3. Maria

  I Danmark dansar man brudevals, medan gästerna klappar takten och går in mot paret, tills de inte har plats att dansa. Då plockar de manliga gästerna upp brudgummen så han liksom ligger högt uppe i vädret, sen klipper de av hans strumpor. Vet inte varför.

  1. Angelica

   Jag tror jag har hört att det är brudens uppgift att lappa ihop strumpan senare, för att bevisa sina hushållnings-skills 😉 I Danmark är det också så att när bruden eller brudgummen lämnar rummet, ska alla av motsatt kön rusa upp och kyssa/pussa bruden/brudgummen.
   Samt när gästerna klingar i glasen ska brudparet kyssas och när gästerna stampar i golvet ska brudparet ställa sig på stolarna och kyssas. Söt grej 😉 Hälsningar från henne som gifte sig med en dansk i Danmark

   1. Maria

    Ja, det är en trevlig tradition med pussandet! Tycker bara man begriper det bättre än strumporna. Är också gift med en dansk, men fattar fortfarande inte allt vad danskarna pysslar med.

 4. Sofia J

  Skulle va kul veta hur de har de i Chile och Finland dock antar jag Finland är som Sverige men Chile skulle va kul eftersom ni är några procent chilenare har jag för mig. Och Paula är ju oxå lite finsk men. Och vad era föräldrar tycker mm 🙂 eller om dem är cool lugna med att ni bestämmer allt

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.