Allmänt

Säger man nej för ofta som vuxen?

Ibland kan jag komma på mig själv att säga nej till barnen utan att ha ett bra svar på varför jag sa nej. Det är som att nej blir en reflex när man blir förälder. Man har sagt det så många gånger att det kommer per automatik efter några år.

Molly kan fråga mig om hon får hälla upp vatten själv och jag svarar med NEJ och kommer sedan på mig själv. Varför skulle hon inte få hälla upp vatten själv?

Eller när hon vill hjälpa mig med något, men jag vet att det blir mer kaos än hjälp och därför säger jag nej. Då brukar Paula fråga mig varför Molly inte får hjälpa till? Och då brukar polletten trilla ner. Det är klart att hon ska få hjälpa till.

Paula är mycket bättre på det där, att vara pedagogisk. Jag har inte riktigt fattat hur man gör än. Dels har jag inget tålamod, men sedan är jag nog rätt dålig på att förklara. När Molly lärde sig cykla så sprang jag bara efter och höll i. När jag sedan tyckte att hon hade tillräckligt bra balans så släppte jag. Paula stod bakom och skrek som en dåre. Lärde hon sig cykla? Svar ja.

När det kommer till att utmana sig själv och prova nya saker skulle jag dock aldrig säga nej, där är Paula bättre på att säga nej. Haha. Men jag måste bli mycket bättre på att säga ja. Att säga nej är en dålig vana.

Jag kommer ihåg själv när jag var liten. Det bästa som fanns var att inte behöva gå och lägga sig, att få sitta fram i bilen, få en hamburgare från MC donalds och att cykla utan hjälm. Tur att mina föräldrar sa nej på sista punkten iaf. När jag precis hade lärt mig att cykla så drog jag in i skogen och tittade inte rakt fram vilket gjorde att jag cyklade rakt in i en sten, flög över styret och landade upp och ner på en annan sten. Min hjälm gick i två delar och jag fick åka ambulans till sjukhuset med kraftig hjärnskakning. Mamma brukar säga att den hjärnskakningen fortfarande sitter kvar lite grann =(.

Säger ni nej för ofta?

Kommentarer

 1. Emma S

  Jag kan också reagera på mig själv. Men! Jag är väldigt snabb med en förklarlig VARFÖR jag sa nej och oftast försöker jag få min son att prova efter att han sett vad jag gör så att det inte blir fel eller för mycket. Alt. att han får göra något annat för att hjälpa till istället för ex hälla upp vatten.

 2. Julia

  Kan du inte göra ett inlägg om sex som småbarnsföräldrar. Försöka få ihop det och få till det osv. Tips osv. Och hur viktigt du tycker det är osv.

  Kram!!

 3. J

  Jag försöker säga ja till 4åringen, i den mån jag orkar få hjälp (läs kaos) i köket tex, men om jag inte orkar säger jag nej och är ärlig med det, ”mamma orkar inte idag, imorrn så!” Jag vill aty hon ska lära sig så jag slipper hjälpa henne med allt, jag ser belöningen i framtiden med att kämpa med att vara pedagogisk idag! 😊

 4. Tina Nyström

  Tror att många säger nej till ”fel” saker som man egentligen borde säga ja till och borde egentligen säga nej till många saker som man säger ja till.
  Tror många barn idag har det lite för slappt utan regler och ramar till vad nej och ja egentligen menas och betyder.

 5. Nicole

  Jag arbetade som aupair hos en familj där pappan hade skaffat ’yes days’ där i principen de bara skulle säga ’ja’, han tänkte precis som din text att man bara säger nej nej nej. Barnen gillade det och han verkade tycka det var kul att de kunde få bestämma till en viss grad. Sen fick han självklart säga nej till vissa saker men han försökte i största grad de dagarna att säga ja.

 6. A

  Läs boken 5 gånger mer kärlek. Förstod mig mycket mer på mina barn och fick aha- upplever när jag läste den. Riktigt bra tips!

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.