Familjeliv

På tal om trots

Vi snackade ju lite om trots häromveckan och min inställning kvarstår att det är ”skitjobbigt men nödvändigt” och något man bara får deala med. Men tänkte fråga er om era bästa tips/råd när det kommer just till att deala med det.

Jag vet inte om det är trots egentligen men snacket har verkligen lossnat för Leonore under sommaren och med det har också det mest använda ordet tagit plats i vardagssnacket: nej. Spelar typ ingen roll vad man frågar henne, hon börjar ändå med ”nej”.
– Vill du ha glass? NEJ
– Vill du rita? NEJ
– Vill du gå ut? NEJ
– Vill du gå in? NEJ
Sen efter lite betänketid ändras svaret någorlunda (glass är alltid ja) men det där nejet alltså. Funkar bäst med tvärtommetoden också när man vill att hon ska göra något – säger man ”kan du sitta ner” ska hon upp och springa och om man säger ”kom hit” så ska hon sitta ner istället och inte alls komma 😂 Mycket vilja i den lilla kroppen nu. Oftast kan man ju hantera det men ibland vill man slita av sig håret när det tjatas om något man sagt nej till eller när det vägras göra saker. Hur har ni hanterat den här perioden? Kom gärna med era bästa tips på hur man lyckas vara pedagogisk när man helst vill säga ”skit i det då” och gå och lägga sig själv för att låta henne härja på bäst hon vill. 

Kommentarer

 1. Julia

  På förskolan jag arbetat på ger vi ofta en tvåvalsfråga, om barnet tex ska klä på sig kan man fråga ”vill du ha den röda eller den gula tröjan på dig?”, det är lättare för barnet att greppa än om man frågar vilken töja hen vill ha på sig. Om barnet inte har något alternativ säger vi bara ”nu ska vi göra si” eller ”om en liten stund ska vi göra så”.

  1. e

   Oj det skulle bli för mkt att tänka på för min dotter som är sen i talet samt har språkstörning. Enklare att bara bestämma en att itne ha ett val utan bara ta fram en tröja. Blir för mkt velande och gnäll annars.

 2. Laura

  Ett tips är att om du vill att nåt blir gjort med barnen tex bara, äta m.m så ska du inte säga vill du för då ger du barnet ett val utan säg om en stund ska vi göra detta .. ibland gillar inte heller barn för många frågor eller alternativ tex om du ska läsa sagor på kvällen så är det bättre ta fram tex 3 st böcker och säga vilken av dessa ska vi läsa idag istället för att låta de välja mellan en hel hög böcker då blir det jobbigt för dom

 3. Malin

  När jag märkte att min son som nu blir 3 kom in i den perioden då slutade jag fråga utan sa tex nu ska du bada eller nu äter vi glass… och han har äntligen efter 1 år börjat följa med på de nu trotsar han bara när vi säger nej åt saker han vill göra just nu.

 4. Kajjan

  Brukar köra med omvänd psykologi. Typ ”jag tror inte du kan sätta på dig skorna” ”du kan inte sitta på stolen” osv. Sämsta är att ge dem alternativ 😂

 5. Jenny

  Många barn säger nej först för att få mer betänketid för att kunna fundera över sitt svar så det svarar ”rätt”. Då byts oftast nejet till ett ja.

 6. Frida

  Ironman har precis ägt rum i Kalmar och det fick mig att tänka på dig. Du gillar ju utmaningar. Är inte det något för dig?

 7. Linn

  Försöker göra så att dom känner att dom är empowered. Typ ska vi göra A eller B, ska vi ta på oss byxorna eller tröjan först? Går heller inte att svara nej på 😁

 8. Therese

  Jag är ingen expert, men har en 2-åring som allt som oftast vill göra tvärt emot det man säger, så oftast, om man vill att hon ska göra någonting och hon sagt nej ett par gånger så brukar vi säga ”du får inte ta på dig blöjan” tex på ett lekfullt vis, och eftersom vi då sagt att hon inte får, så ska hon absolut göra det. Funkar i 9 fall av 10. Annars är det väl mest att slita sitt hår, andas i fyrkant o låsa in sig i badrummet någon minut o räkna till tio. Finns nog ingenting som är så psykiskt påfrestande ibland som allt detta testande från dom små liven. Andas, andas och va medveten om att det bara är för en ganska kort period i livet det är såhär.

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.