Tankar

När ska vi ta vårt ansvar för miljön?

Redan när vi började planera vår resa över jul fick vi höra ”folk kommer rasa för att ni reser igen” och ja, det har vi räknat med. Det har blivit en naturlig del i upplevelsen att få kommentarer om att vi förstör jorden, skiter i våra barns framtid osv.

Jag tycker miljöfrågan är komplex. Med det menar jag inte att jag tror det är hittepå utan att jag har svårt att förhålla mig till den. Jag fattar att det är dåligt att flyga, att vi lever på sätt som påverkar miljön och allt det där. Men jag har svårt att ställa mig och mina handlingar som ansvariga för problemet och lösningen. Säger inte det för att skylla ifrån mig men för jag tänker att det är så för dom flesta människor? Liksom alla vet om klimathotet och förstår vad det handlar om. OK finns ju vissa tomtar som typ Trump som nekar men om vi höftar rejält och säger att typ 85% av alla vet om klimathotet. Varför lever inte alla klimatsmart då? Vi vet att vi inte ska flyga, inte köra bil, inte köpa nyproducerade saker, inte äta kött, inte ha på lamporna i rum vi inte är i, sopsortera och minimera allt skräp, skippa plast, panta burkar och så vidare. Men ändå ser det ut som det gör. Jag tror att vi människor som individer på något sätt kanske har svårt att ta in det ansvar som läggs på våra axlar – jorden är stor och jag är bara en liten skit liksom.

Jag tror det är sjukt få som lyckas leva sådär klimatoptimalt men desto fler som ändå tänker på hur dom lever och gör små ändringar i vardagen. Som att sopsortera eller skaffa timers till lamporna eller minska på bilåkandet. Och det måste ju också vara värt något. Ibland känner jag också att vi ”influencers” ges för stort ansvar för vår påverkan när det kommer till ex. resor – vi är inga politiker eller forskare utan vanliga människor som på något sätt lyckats ta oss in i en värld med massa möjligheter. Jag har till exempel ingen utbildning eller djupare insikt i problemet mer än det jag ser i media. Jag utger mig aldrig heller för att vara ett föredöme när det kommer till klimat (varken vad gäller konsumtion eller resor) utan ser mina fel och brister och kan vara ärlig med dom. Jag tycker väl kanske att om man nu ska fokusera på enskilda individer så är det politiker och stora företag som utger sig för att värna miljön man ska titta på.

Som när våra folkvalda politiker som utger sig för att vara dom som värnar mest om miljön gör kassa grejer för miljön – som t.ex tre olika språkrör för MP där en veckopendlade med flyg till Finland, en målade båten med giftig färg och en har en gammal miljötjuv till dieselbil som körs med i Stockholms innerstad. Där tycker jag det skaver mer än när nån random influencer semestrar. Eller alla företag som skickar medarbetare på möten kors och tvärs över hela världen med flera hundra flygdagar som följd för möten som lika gärna hade kunnat hållas via Skype. Där tror jag vi ser en större mängd än dom som åker ”för skojs skull” och för att uppleva något nytt. Jag försöker inte skylla ifrån mig, jag lever verkligen inte klimatsmart men det är ett av mina mål för 2019 att bli mer miljömedveten. Men jag tror inte någon offentlig profil kommer bli klimathelgon av argsinta kommentarer om att man är en egoistisk idiot eller liknande.

Kommentarer

 1. Rebecca

  Skillnaden på influensers och ”vanliga människor” är väl att de allra flesta inte ens har råd att resa så mycket, även om det skulle vilja? En vanlig Svenssonfamilj kanske åker på 1-2 resor per år, och då går förmodligen inte resan till Thailand eller Maldiverna eftersom det är dyrare att flyga längre. Samtidigt flyger influensers som Kenza och blondinbella över 40 gånger på ett år. Känns inte riktigt som det går att försvara med ”vi är också vanliga människor” eller ”vi semesstrar bara som alla andra”…?

 2. Sara

  Självklart ska ni resa och upptäcka världen, men ni kanske kan kompromissa med en resa/år istället för en resa/skollov? 🌍

 3. Sara

  Hugo ni är ju inga random influencers! Ni kan påverka andra att också göra bättre val och bry sig om miljön. Eller kan man inte vara ”stor” och bry sig om djurens, planetens eller framtidens välmående?

 4. Elida

  Nä Hugo det håller inte. Det är fortfarande ett egoistisk tänk. Ni reser för att ni vill och tänker inte på konsekvenserna. Ni flyger mycket mer än en ”vanlig” familj. Visst de som har möten kan självklart skypa. Men ni kan också välja. Ni behöver inte flyga utomlands så ofta som ni gör. Är du inte insatt kanske du ska försöka bli det. För dina barns skull. Börja med nåt lättlöst vet ja typ Marlena ehrmans insta kanske eller expressen klimat. Och testa klimatkalkylatorn. Där kommer du se att ni tillhör den värsta delen av klimatförstörare i Sverige. Bra mål för 2019 iaf!

 5. SVEA

  Man kan ju tycka att det skulle vara bättre med kärnkraftsel istället för kolkraftsel. Men, men det är samma människor som skriker högst om klimathotet som också skriker högst om att lägga ner kärnkraftverken.

 6. Jennie

  Hej Hugo! Jag är inte heller något klimathelgon men kan rekommendera att se Before The Flood med Leonardo dicaprio på Netflix, fick mig en riktig funderare efter jag sett den filmen. Tror att om man är medveten om vad som händer våran planet så gör man bättre handlingar i framförallt vardagen! 😊 Ha en trevlig resa🙂

 7. Jessica

  Jag tycker generellt alla har en sån omogen inställning till miljön, det är därför de ej fungerar, för alla tänker ”men han gör ju så, men den får ju göra så, politikerna åker flyg”. Vi är vuxna människor vi tar ansvar för våra egna liv! Jag säger inte att ni inte ska resa och leva för de ska man! Jag tycker inte ni ska avstå från att äta kött eller åka bil. Jag tycker bara att man gör egna medvetna val som funkar just för SITT liv, skit vad Greta i huset brevid gör, har man miljön i åtanken så brukar man göra kloka val men vi alla är människor som måste leva. Jag åker på en resa om året fast jag skulle vilja åka på flera, aldrig skulle jag påpeka någon annans konsumtion av resor eller för den delen påpeka någon annans sätt att leva. Men jag får kommentarer som ”fast åker inte du åker någon annan på den platsen” och jag förstår att man tänker så men jag känner att då får de vara på hens samvete och hen kanske måste åka med de planet. Men jag gör vad jag kan o jag behöver inte åka med de där för att leva ett bra liv. Vad flummigt allt blev hoppas du förstår, ni gör säkert massa andra bra saker för miljön som funkar i ert liv och vill ni utomlands så ÅK för sjutton och njut när ni är där 🙂

 8. Madde

  Förlåt men alltså det här inlägget är ju bara 😬 De flesta jag känner har iallafall inte det här tänket och det är jag glad över… För att flyget ska sluta släppa ut en massa så krävs ju faktiskt att fler väljer att avstå så att de behöver dras in avgångar och ja färre som flyger helt enkelt… sen kan vi kanske flyga mer i framtiden om vi hittar på något bättre bränsle men det går ju liksom att leva på som vanligt när vi ser vad vår livstil gör med planeten…

 9. Kajsa

  Vi alla brinner ju för olika saker och tycker olika, man kan inte brinna för allt viktigt! Från köttindustrin, klimathotet, djurparker, fitness, djurplågeri, normalisering av kroppar till feminism mm. Finns gott om konton och bloggar för alla dessa saker och sen finns det dom som bara vill visa upp sina liv eller brinner för tex skönhetsindustrin eller att laga mat/baka. Man går väl inte in på ett bak konto på Instagram och börjar ifrågasätta varför personen inte tar upp hur viktigt det är med träning för hälsan?

  Tycker ni är medvetna om klimathotet men är i grunden en vanlig familj som gillar att resa, om man inte trivs med att läsa det kanske man ska hitta en annan kanal som passar en bättre?

  Önskar er en fantastisk fin resa och jag ser fram emot massa drömmiga bilder och rolig uppdatering🙏🏻

 10. Amy

  Alla tänker ju på det sättet som du skriver. Att det spelar ingen roll om jag gör en förändring utan det är de andra stora företagen och politikerna som måste skapa förändring. Men det blir ju någonstans oxå fel, om inte du, jag och mina vänner, dina vänner. Vi vanliga männsikor, börja ta ansvar över vårt beteende så blir det heller ingen förändring. Du har ju någonstans makten att även avstå att flyga och förmedla det till dina läsare, då kanske det är fler som tänker att de själva ska börja ta ansvar och göra något annat på sin semester än att flyga till andra sidan jorden. Det blir farligt när alla tänker att ”lilla jag” inte kan påverka och tänker att någon annan ska ta ansvar. Vi alla behöver ta vårt eget ansvar i det här och tänka om och göra rätt. Såklart betyder det mycket om stora företag börjar tänka om och göra mer. Men vi som individer kan oxå göra skillnad. Det var någon som sa att du kan inte sopsorterar och tro att det kompenserar en flygbiljett. Du behöver alltså sopsortera i sjukt många år för att det där ska jämna ut sig. Jag tänker att ni som har så många läsare kan vara med och påverka att få människor att förändra sitt beteende. Ni skriver och gör såklart som ni själva vill, kag är inte ute efter att trycka ner eller visa mig själv som en bättre människa. Men så går mina tankar iaf. 🙂

 11. Amanda

  Det är ju just det som är farligt, när man resonerar utifrån att ”ingen annan lever ju klimatsmart så vad tjänar det till om jag gör det?”. Det cirkulerar ett uttryck gällande plastkonsumtionen som jag tycker ger en sjukt tydlig bild av vår skeva uppfattning, som lyder typ ”det är ju bara EN plastpåse – sade 7.5 miljarder människor”… Och det är ju verkligen så! Vi måste liksom börja någonstans, för våra framtida generations skull ❤️

 12. Fanny

  Finns faktiskt bevis för att ”klimathotet” är hittepå.. media och staten vägrar bara ta upp dessa faktiska vetenskapliga bevis som kända professorer och vetenskapsmän fått fram. Googla gärna:)

  1. Linda

   Men kära Fanny, det är 2018 och om det är någon som borde googla så är det få. Ca 92% av alla klimatforskare är överens om att klimathotet INTE är hittepå.

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.