AllmäntTankar

Mina tankar om Uppdrag granskning

Veckans bomb i medievärlden måste ju ändå vara Uppdrag granskning och deras avsnitt om #metoo som sändes igår. Jag ser hur det svämmar över av arga utrop i Instagramflöden och på Facebook. Jag har inte varit så värst insatt i fallet Cissi Wallin vs. Fredrik Virtanen tidigare men nu känns det ju som att man behöver vara inlåst i en källare för att ha missat det hela. Klart man var tvungen att titta på granskningen alla snackar om. Vad tänker jag efter att ha sett den? 

Först och främst känns det inte som att jag kan ”ta ställning” i själva frågan som handlar om just Wallin och Virtanen. Omöjligt att veta vad som faktiskt hände och så funkar ju vårt rättssamhälle så att om tillräckligt med bevis inte finns blir det inget åtal. Och så blev det ju i det fallet så rent rättsligt är han ju att betrakta som oskyldig och med det känns ju granskningen av medias val att namnge honom relevant. Men det känns ju inte direkt som att det är vad det här programmet syfta till, snarare att få tittarna att känna att det är synd om honom och att alla brudar bakom metoo bara hittade på allt för att det var en kul grej. Lite knas blev det allt. Jag har läst flera olika som uttalar sig om programmet och håller med dom som skriver att det var konstigt att Virtanen typ inte fick några följdfrågor utan bara fick berätta sin story. Om det nu är sant att han gjort allt det som dom där 12 kvinnorna sagt (rätt många för att vara helt uncalled) känns det ju inte som att han skulle svara ärligt på frågan om han gjort det. Det fattar väl vem som helst att man blånekar i ett sånt fall. Känns som att reporten borde frågat lite efter han svarat på sina saker, typ varför han själv tror att just han blir anklagad av så många, varför kan han ha uppfattats så av alla dom osv. Jag vet inte, jag är ingen journalist men jag tycker inte hon grävde så mycket i hans story utan fokuserade mer på just fallet Wallin vs. Virtanen, att försöka gräva fram saker om Wallin och hur hon reagerade efter händelsen som hon sen anmälde, vilka hon känner i medievärlden. Utifrån hur dom presenterade Virtanen i början av granskningen känns det dock som att han känner fler i medievärlden men det tog dom inte upp, synd.

Jag har ingen större koll på varken Virtanen eller Wallin eller deras karriärer och kan inte säga att jag står bakom någon av dom egentligen men utifrån granskningen känns det mer som att han faktiskt är skyldig än tvärtom. Jag vet inte riktigt varför jag får den känslan men något i hur han väljer att prata om sina barn och hur synd det är om honom. Jag tänker att om det var jag som skulle blivit falskeligen anklagad skulle jag snarare fokusera på att argumentera och ”bevisa” varför olika anklagelser är felaktiga och bemöta sakfrågan, inte bara säga att jag gjort massa dumt när jag levde dekadent i min ungdom. Att komma med barn och familjen känns mer som att han försöker skjuta fokus dit. Men som sagt, jag har ingen aning om hur det ligger till, jag uttalar mig bara utifrån programmet. Jag fattar dock att fler inte vill träda fram av dom som anmält för det känns som att den som gjort programmet redan bestämt sig i förväg vad som ska komma fram och inte.

Såg också att programmet blivit anmält typ 600 gånger redan också vilket jag nog kan förstå. Undrar lite vad som kommer hända framåt. Vore kul om någon annan kanal tog på sig att granska granskningen 😂 Spontant känns det som ett fall för Kalla fakta, sätt fart nu TV4 och kötta på!

Har ni sett programmet, vad tycker ni? Kom gärna med era kloka tankar och inputs. 

Kommentarer

 1. Martina

  Jag tror att man får stänga av alla nyheter som florerar, helt ärligt är jag av den uppfattningen att dom flesta killar jag har stött på har ”ofredat” mig, inte för att jag inte kan sätta gränser utan för att många struntar i samtycke. Spela roll om Virtanen är skyldig, spela roll om Martin Timell är skyldig(dom lär få sitt straff utan att människor ska lägga sig, tycka, vi har rättsväsendet till det) Dom flesta har utsatt kvinnor för något någon gång, som passerar ”gränsen” vad som är okej eller inte. Många anser att dom har rätt till kvinnors kropp helt enkelt och oavsett om man är offentlig eller inte

 2. Jenny

  detta ar inte kul någonstans men haha. garanterat skyldig. räckte med att kolla 10minuter. Hans kroppsspråk, hur han pratar och vad han lagger fokus pa sager allt.

 3. Hannah

  Jag personligen tycker att en bra granskning av Metoo hade varit att granska varför trakasserier och övergrepp fått fortsätta på exempelvis TV4 och Aftonbladet (för att ta två exempel) trots att man vetat om vad som försiggår.
  Det är ju dock inte helt otippat då Jan Helin, tidigare Chefredaktör på Aftonbladet men numer sitter som chef på SVT. Han har ju garanterat vetat om vad som försiggått på Aftonbladet, och att plocka isär det på bästa sändningstid lär ju inte löna sig för honom.

  Man har heller inte plockat in någon expert som kan förklara varför Cissi Wallin reagerade som hon gjorde, vilket ju är en helt normal reaktion efter ett trauma. Kan bara tala för mig själv, men det är extremt jobbigt att erkänna ett sexuellt övergrepp för sig själv, att då våga göra det för andra med den skam man kan känna är modigt.

  Virtanen är inte dömd, men han är heller inte friad. Bara för att man inte är dömd betyder det inte att det inte har hänt.
  Tycker det är intressant hur han pratar om alkohol/droger/fest/dåligt sex, men inte ens det är något man ifrågasätter, KAN det vara så att han har en å annan minneslucka från dessa tider?

  Intressant även i denna del när de tar upp om en kvinna som han ska ha filmat utan hennes vetskap när hon dansar naken på ett bord, och han kan inte för sitt liv förstå att det kan kännas hotfullt? Exakt vad är det som INTE är hotfullt med det? Att få en video skickad till sig av en man man haft sex med som blivit inspelad utan ens vetskap är ett hot. Han kan göra exakt vad han vill med den videon och det vet både han och hon om.

  Nej fy, det är så mycket med denna granskning som är fel. Jag var så rädd att detta program skulle dra oss tilbaka, men att se allas reaktion över denna vrickade granskning, hur jäkla fel den är, känns ändå bra i hjärtat. <3

 4. Jenny

  Jag håller med dig. Tycker vinklingen på programmet var förkastlig! Låta honom sitta och böla ut på bästa sändningstid och samtidigt ställa kränkande och ifrågasättande frågor till Cissi. Fy fan..
  Älskar förresten att du börjat skriva lite mer om djupa ämnen på din blogg, uppskattas!! 👍 kram

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.