Uncategorized

#metoo och #ihave

Så länge man inte legat och tryckt under en sten den senaste veckan har man nog inte kunnat missa #metoo och #ihave.
Jag har läst och följt med men hållit rätt låg profil. Som typ alla andra tycker jag det är hemskt hur många tjejer som upplevt övergrepp och trakasserier och det skrämmer mig när jag tänker på mina egna döttrar.

Jag har dragit mig lite för att skriva något om det här. Jag vill inte plocka några feministiska poänger och helt ärligt känns det lite som att hur man än bemöter det här som kille blir det fel. Är man tyst så är det att man står bakom all skit och man skriver ut vad man själv gjort så vill man bli hyllad för att man är en bra kille nu. Min bloggkollega Manne skrev om sina gamla synder och möttes av både hejarop och rejäla sågningar. Nu kastar jag mig ut med risk att bli sågad men här är min ståndpunkt.

Jag skulle kunna skriva under på #ihave, tror jag.
Jag har inte gjort något grovt men jag har varit riktigt oskön mot tjejer i mina yngre dagar. Innan jag träffade Paula och vi fick Molly och Leonore betedde jag mig inte helt okej. Det kan jag skämmas lite för idag. Det är ju skevt att det är först nu när jag har egna döttrar som jag ens bryr mig, jag tror inte jag hade reagerat så mycket på #metoo för några år sen. Eller bry mig, det är klart att jag brytt mig om andra tjejer i min närhet men jag har tänkt att det är några få rötägg som våldtar och håller på. Det där i gråzonen med tafs och kommentarer och så har bara varit ”en kul grej”.

Nu när jag har barnen tycker jag inte det känns som en ”kul grej” längre. Om någon skulle tafsa på dom eller bete sig gränslöst vill jag slita huvudet av dom. Jag och Paula vill skydda våra barn från allt ont men vi kommer inte kunna skydda dom från sexuella trakasserier eller övergrepp hela livet. Dom kommer vara ute på egen hand om världen och det ska vara en självklarhet att dom ska ha sina kroppar för sig själva och inte bli kränkta.

Men hur gör man? Jag har inga söner så jag kan inte ta på mig uppgiften att lära dom respekt mot tjejer. Jag tycker inte heller att det är mina döttrar som ska behöva anpassa sig för att inte bli utsatta. Jag är inte så insatt i feminism eller sånt och har inte några djupa insikter på lager så jag kanske kan fråga er, hur ska jag som kille, pappa och partner göra för att mina döttrar och deras kompisar inte ska behöva skriva under på #metoo i framtiden?

img_2876.jpg

Kommentarer

 1. Mi

  Jag tror att det någonstans måste börja med att vi alla pratar öppet om det här. Det som pågår i samhället och just i detta fall mot kvinnor. Det har varit ett ämne som precis som psykiskt ohälsa har varit något man inte pratar om. Man vet att det finns, man vet att det påverkar många men det är på något sett extremt tabubelagt. Så att prata om det är början. Tjejer prata med varandra, killar bör prata med varandra, tjejer bör prata med sina bröder, pappor, mammor, mor och farföräldrar, vänner och killar likaså. Killar, se till att prata med era nära och kära och speciellt den yngre generationen.

 2. THERESA

  Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: [drogunduspellcaster@gmail.com] du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) Kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning.
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  Genom [drogunduspellcaster@gmail.com]

 3. Linnéa

  Bra inlägg! Vill också tipsa om Stopp min kropp! som Rädda Barnen använder, där finns också olika tips beroende på hur gamla barnen är.
  Handboken är gratis och finns att ladda ner på deras hemsida 🙂

 4. M

  Ett tips är att kolla materialet ”Stopp, min kropp!” och prata med barnen om kroppslig integritet. Elaine Eksvärd är riktigt duktig på det, kolla om hon har tips! 🙂

 5. Asta

  Jag tror också på öppen dialog som föregående kommentar nämnde om att alla typer av övergrepp är fel. Så att dina barn aldrig någonsin tvekar på att de kanske skulle ”skyllt sig själva”. Ställ inga jobbig frågor som kan uppfattas som att ni är besvikna på deras handlingar om de nu skulle varit med om nånting otäckt och berättar det för er. Det är enklare att hålla det för sig själv än att berätta. Anledningen till att jag inte berättat det jag varit med om för min mamma och pappa är för att jag är rädd att de har ett äldre synsätt och minsta lilla besviken blick eller fråga om om jag tex varit full hade jag tagit jätte hårt om det skulle kommit från de.

 6. Gonzalez Andres

  Hej, jeg er en udenlandsk långiver, jeg besluttede at yde kort, mellemlang og lang løbetid til ærlige mennesker, der på trods af deres månedlige indkomster kæmper for at opfylde deres grundlæggende behov. Renten på lån er 2% af hele lånet, og lånevilkårene er meget enkle. De ønskede lån opnås inden for få timer efter indgivelsen af ​​ansøgninger. hvis interesseret kontakt os via
  E-mail: (GONZALEZANDRESLOAN@GMAIL.COM)

  VI KAN FINDE FØLGENDE:

  • Lån til alle
  • Udbetaling af lån på alle former for fast ejendom
  • Flerfamiliehus / lejlighedskomplekser
  • Lån til investorens
  • Bridge Loans / Mezzanine Financing
  • Lån til udenlandsk købers
  • Kommercielle lån
  • Jord / Byggeri
  • Nyt kommercielt / flerfamilieprodukt, med en lav rente på 2%
  • Lånebeløb: 3.000 euro – Over

   Hvis interesseret bedes du kontakte os med en konstant ledsager af kredit gennem dette;

  Gonzalez Andres Financial Company;
  E-mail: (GONZALEZANDRESLOAN@GMAIL.COM)
  Mr. Gonzalez J. Andres

 7. Lady Dahmer // postpatriarkal feministfitta

  Jag tipsar om Ida Östenssons lista: https://www.facebook.com/ida.ostensson/posts/10155634552925450

  Skulle gärna se dig haka på #killmiddag också! http://killmiddag.se/

  Kopierar in Idas lista här men klicka gärna på länken också.

  —————–

  1. Sluta kolla porr (om du gör det) och börja problematisera porren med dina vänner.

  2. Bjud in manliga vänner till en #killmiddag (killmiddag.se) och prata självrannsakande om sex, gränser, gråzoner och övergrepp.

  3. Engagera dig i någon verksamhet som jobbar mot sexuellt våld/för samtycke (tex FATTA/ Nattskiftet / Unizon).

  4. Skänk pengar till de som tar hand om effekterna av mäns våld, som tex. Unizon.

  5. Upprätta ett kontrakt med dina vänner om att ni LOVAR att aldrig tillåta en sexistisk jargong i ert umgänge.

  6. Kolla ALLTID av samtycke i alla situationer. Byt ut ”Ett nej är ett nej – till ”allt annat än ett JA är ett NEJ!”

  7. Konsumera inte alkohol eller andra droger (iaf inte så att de påverkar ditt omdöme). Hetsa inte andra att dricka.

  8. Gör en lista över alla personer du haft (eller velat ha/försökt få) kärleksfulla, sexuella eller intima relationer med (sen den absolut första!!) och fundera sedan länge över om du kan ha gjort ngt som kan skadat dem. Kontakta sedan alla du kan ha skadat på ngt sätt (behöver inte va sexuellt eller fysiskt) och fråga om du får gottgöra dem. (OBS: Finns massor av tips sen hur själva gottgörelsen blir bra för mottagaren. Kolla in hur gottgörelser går till i 12-stegsprogram till exempel).

  9. Dela tips med dina vänner på hur en blir mindre av en mansgris (även mindre av den omedvetna mansgrisen). Och fortsätt dela här: tinyurl.com/alltviintepratarom! På mindre än en dag har nära 400 tips redan inkommit som en får ta del av om en själv delar!).

  10. Gör allt ovan även när kvinnor inte delar sina berättelser, är på agendan eller har blivit viralt. Det finns ändå. Varje dag. Överallt. Och du är, vad du än tror, tyvärr en del av det.

 8. Fanny

  Håller helt med dig att ansvaret inte ligger i att döttrar ska behöva anpassa sig. Ansvaret ligger i att lära sina söner vad som är okej och inte. Jag har själv en son och en dotter. När jag fick min son kände jag snabbt ”vilket ansvar jag har nu”, för det är mitt förbannade ansvar att lära honom.

 9. Linnea

  Fint skrivet!

  Jag har själv varit med om två sexuella övergrepp och det jag ångrar är att jag inte anmälde utan höll allt inne för mig själv. Så ha en öppen dialog och berätta för tjejerna att det inte är okej med tafsande eller kommentarer. Om dom får veta det tidigt så vågar dom nog prata om det. Något som jag hade hoppats att jag hade fått lära mig när jag var 15. Istället blev jag bara rädd, jag skämdes och jag vågade inte prata om det. Så öppen dialog, prata om vad som är okej och inte och visa kärlek!!!!!

 10. Stina

  Tips på grymma instagramkonton där killar snackar jämställdhet och bra attityder
  @selockerroomtalk
  @manforjamstalldhet
  @peter_svensson_

 11. Stina

  Dra inga sexistiska skämt.
  ”Skämt-tafsa” inte på någon.
  Lägg inte värdering i om Paula i detta fall inte vill och har lust att ha sex, exempelvis sucka högt, visa missnöje eller bli sur.
  Sätt ner foten och markera när någon annan gör detta. Visa vilka värderingar du har och varför. Prata prata prata med andra om detta, kompisar, killar, tjejer, mammor/pappor i din omgivning.
  Lär dina barn och deras vänner att man respekterar varandras gränser. Lär dem att högt och tydligt markera när något känna fel.

  Tack och kram för fint inlägg!

 12. Linda

  Så länge samhället ser ut som det gör idag så kan du inte göra någonting. Min 7åriga tjej har precis börjat i skolan och hon har redan blivit utsatt. 3 killar i samma ålder trängde in henne och lät inte henne gå därifrån fören hon hade pussat dom. Att hon skrek och grät struntade dom i, istället höll dom för hennes mun så att hon inte kunde ropa på hjälp… hon är 7år gammal…

  1. A.S

   Usch vad jag får ont i hjärtat av att läsa det du skriver Linda! Totalt oacceptabelt. Fruktansvärt. Hoppas din dotter mår bra ändå.

   Till Hugo: Väldigt fint inlägg. Du är så klok och en fin människa! Jag tror dina tjejer kommer ha så mycket stake och självsäkerhet att ingen ens vågar närma sig dem. ❤️

  2. P

   Linda så ledsen jag blir när jag läser vad din dotter varit med om. Hoppas dessa pojkar blev straffade rejält både av skolan och föräldrar och hoppas din dotter mår bra. Kram till er

 13. Sara

  Prata med barnen och prata med Paula! Jag tror att det är viktigt att du och Paula liksom står på samma sida gällande detta (vilket ni förmodligen redan gör).

  Det finns tjejer som själva är sexistiska mot andra tjejer och försvarar killar som beter sig illa mot andra kvinnor.. detta ska man akta sig för tycker Jag! Försök uppfostra barnen till att ”äga sin egen kropp” och reagera när de själva blir utsatta eller ser någon som blir utsatt 🙂

 14. Jennifer

  En sak till, följ assholesonline på instagram så håller du dig uppdaterad om vad tjejer får stå ut med och du får en regelbunden påminnelse om att tänka lite mer feministiskt! Plus att hon är grymt rolig i vissa chattar tillbaka till äckliga män som kontaktar henne, du kommer nog tycka hon är rolig emellanåt 🙂

 15. Jennifer

  Tack för att du tar upp detta ämne! Föregå med gott exempel med civilkurage och agera/säg ifrån om du ser någon man bete sig olämpligt eller sägernågot dumt. Säg åt dina kompisar om de skulle kalla någon hora/slampa/billig, och lär dina döttrar integritet och att säga ifrån. Du är i rätt riktning!! 🙂

 16. Klara

  HeEeeelt fantastiskt skrivet Hugo! Varenda text du skriver; djup som lite ytligare är så träffsäkra. Jag gissar att du hört det förr, men jag tycker verkligen du ska satsa på ditt skrivande! Kolumnist, journalist eller författare?
  Trevlig helg till dig och familjen!

 17. Therese

  Du borde våga skriva om sånt här oftare. Du har bra åsikter och skriver bra. Du har verkligen vuxit. Din blogg blir bara bättre och bättre. 🙂
  Mycket humor och sarkasm men även ”riktiga” inlägg.
  Skönt med en blogg som är verklig och inte med massa ”filter”.
  Tack för att du delar med dig.

 18. Annika

  Föregå med gott exempel, säg ifrån tydligt när du ser/hör något som inte är ok, både bland vänner och bekanta (tänker på råa skämt, uttryck som ”du kastar som en tjej!”). Backa alltid tjejerna, tro på dem, lita på dem, tjata hål i huvudet på dem om ”stopp min kropp”.

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.