Tankar

Machosnubbar på läktarn

I söndags var ju jag och Molly på fotboll på Friends Arena. Stor dag för min tjej som älskar AIK lika mycket som jag älskar rostmackor som kvällsmellis. Det är nog bland dom saker jag uppskattar mest med föräldraskapet, att barnen börjar bli äldre och man kan göra ”riktiga” grejer med dom. Ha gemensamma intressen och kunna fånga upp det tillsammans. Fin dag helt klart och Molly älskade det som sagt, jag blev imponerad över att min 5 åring satt stilla i 90 minuter och fokuserade på planen.

Något som dock gjorde mig lite nervös emellanåt var dom andra i publiken. Jag har inte reflekterat över det tidigare, antagligen för att jag varit där med polare och själv brölat en del, men fan vad vissa skriker alltså. Nu är Molly visserligen härdad med att Love, hennes plastmorfar, är passionerad när det kommer till sport och kan vara rätt explosiv så hon verkade inte fara illa men det vissa skriker fick mig att haja till och tänka ”hoppas inte Molly hörde det där”. Där vi satt var det relativt lugnt och med mycket barn i närheten men det är fan mycket barnförbjudet som skriks ändå. Och så var det nån banger som kastades och gjorde mig kallsvettig en stund. Man får ett annat perspektiv när man har sitt barn med, helt klart. Molly verkade inte så påverkad mer än att hon tyckte vissa var ”väldigt sura” och det känns ändå harmlöst.

Men jag kan ändå konstatera att snubbar på fotbollsmatcher inte är rumsrena för fem öre. Vissa grejer som skriks är fan helt sjuka. Hur hanterar man det när man samtidigt vill ta med sitt barn som älskar fotboll? Och hur förklarar man varför det skriks fula ord till spelarna på planen eller domarn för sitt barn? Ny situation för mig så tar gärna emot lite tips här…

Kommentarer

 1. Linda

  Jag brukar förklara för mina barn att ibland blir folk så uppspelta/arga att dom inte riktigt kan kontrollera sig och att dom då kan bete sig fel och säga dumma saker. Och att dom kanske inte har fått lärt sig hur man uppför sig av sina föräldrar när dom var små. Sen pratar vi om det och kommer på lösningar på hur man ska göra istället så att dom kan bete sig på ett annat sätt 🙂

 2. Frida

  Lösning: assigna ett barn till varje kille som går på dessa matcher så kanske de också får sig en funderare.
  Du skriver ju att du själv varit där o brölat (hahah) och har förmodligen inte reagerat över det alls förrän nu när du har Molly med dig. Jag bryr mig inte över att det skriks eller blir högljutt, men det är tråkigt när det kommer könsord eller annan form av kränkningar mot spelare/domare.

 3. Gnaget

  Jag är tjej och har gått på AIK matcher sen jag var som Molly. Älskar laget, älskar att gå på matcher. Står på Norra (klacken) och har alltid känt mig hemma där trots att det mest är män/killar i klacken. Har aldrig blivit dåligt behandlad eller upplevt en obehaglig stämning. Absolut så finns det idioter som skriker och bråkar ibland, men det gäller att se förbi sådant. Går inte att förklara på ett vettigt sätt för det finns inget. Människor blir upprörda och fotboll drar upp många känslor, men det viktiga är kärleken till AIK som är störst av allt. Tycker faktiskt fotbollskulturen får mycket hat i onödan, det är tråkigt att folk får fördomar kring det utifrån vad de hör ibland. Finns inget jag älskar mer än att se AIK spela på plats. Är så kul att du tar med Molly på matcher för det är så roligt och för mig var det en stor del av min barndom 🙂 Om hon älskar fotboll fortsätt gå på det, fotboll är för alla så låt inte några enstaka förstöra det för henne.

 4. Matilda

  Alltså jag känner likadant men jag är tjej och tycker att just matcher där herrar spelar känns så himla otrygga. Sist så råkade jag gå förbi ett gäng som skulle gå på någon match i herrallsvenskan som skulle skrika efter mig och mina kompisar (också tjejer). Så obehagligt. Men nu är ju i för sig säsongen slut för dom i år. men kan du inte ta med Molly på AIK-match där damerna spelar. Nu spelar dom i försig i Elitettan men spelar ju ingen roll för ett barn tänker jag?

  Nu bor inte jag i Stockholm, men går gärna på fotboll så länge man slipper alla dessa bröliga män och de matcherna är ju när damerna spelar 🙂

 5. J

  Jag tycker hockeymatcher i USA verkar så mysiga, det är mer fokus på familjer och därmed lugnare på läktaren, eller har jag fel? Hur som helst borde arenorna rikta sig in mer på familjer så att brölande grabbgäng lugnar sig lite. Det är faktiskt läskigt med dem tycker jag.

  1. Lotta

   Hockeymatcher i USA är helt annorlunda än här. Här hejas det, ropas och applåderas. I USA känns det som om fokusen ligger på mat och öl. Enda gången man hör fansen, det är om det blir ett mål. Känns inte som om det är samma inlevelse i spelet där borta som här.

 6. Fia

  Det är klart du ska fortsätta GÅ PÅ FOTBOLL. Fotboll är för fler än huliganer. Jag var mycket på fotboll med min pappa när jag var liten. Han visade bara tydligt att han var starkt emot eventuellt olämpliga grejer andra gjorde, ungefär genom att förklara dom som okunniga inom fotboll som beter sig så (och jag som var fotbollsintresserad ville ju verkligen verka kunnig och höll med honom). Så länge du visar att din dotter är trygg hos dig och att ni tar avstånd från det osportliga så är det klart ni kan gå på fotboll. Man kan ju prata om vad som är sportsligt och inte så det blir tydligt, även för barnet, vad som är ok och inte.

 7. Annaulrika

  Har varit på en AIK match och efter det skulle jag aldrig ta med minderåriga dit. Det som skriks är horribelt och stundtals så verkar det handla om liv o död snarare än fotboll. Så rådet är…låt barnen vara hemma

  1. Rebecca

   Att inte gå eller låta barnen vara hemma för att folk inte kan vara vuxna på en fotbollsmatch är för mig löjligt. Man ska kunna ta med sig sina barn på det dom gillar … Sen att det finns människor som tror dom är något för de står och gapar och skriker fulla ord… Det är dom som kan stanna hemma så redigt folk som vill se fotboll kan få tillfälle att göra det. Nä Hugo … Förklara för Molly hur människor tror dom kan bete sig hur som helst bara för dom inte är hemma. Förklara att de dom gör inte är okej men att de tyvärr tror det själv. Att man inte skriver fulla ord .. utan man hejar på det laget man håller på. Vett och etikett 😀

 8. Sofia j

  Just Derby och aik matcherna brukar vara stökiga för de är så mkt fotbollshuliganer. Min fästman är AIK:are och han vill inte jag ska med och kolla på någon match med AIK för de är så mkt huliganer där. Lugnare på andra matcher faktiskt. Och hur man bäst förklarar är väl att säga som de är. Vissa vuxna kan inte bete sig bra ibland även fast de är vuxna.

  1. Linnéa

   Vad tråkigt att du tror att det är ”så mycket huliganer” på just AIK’s matcher? En huligan är inte en person som står och skriker och hejar, en huligan är en person som är med i en firma och utövar våld i klubbens namn. Jag går på alla hemmamatcher och några bortamatcher varje år och har aldrig någonsin råkat ut för något på en fotbollsmatch. Huliganer stämmer träff med andra huliganer och slåss, det är ingenting som görs på läktaren med andra supporters. Är så trött på att folk tror att alla som står och hejar är huliganer. Jag står där och sjunger med i alla ramsor och känner alla möjliga känslor under en match. Jag tycker inte heller det är roligt eller okej när folk står och skriker könsord men jag tror inte på att man ska hålla sig borta från arenan för att några skriker fula ord? Det är isåfall bättre och berätta att det dom säger är fel och när Molly blir äldre så kommer hon själv förstå att det är fel.

 9. Malin

  Jag har gått på en massa djurgårdsmatcher nör jag var barn, järnkanin som jag var. Min moster var alltid med och hon gick fram till alla dessa som skriker, tog tag i kragen på dom och skrek att det fan sitter barn på läktaren och att vårda språket. Det hjälpte faktiskt 😅 När jag fyllde nio önskade jag mig att få stå i den riktiga klacken. Förklara som det är och att domaren eller spelarna nere på planen är så långt bort så de ändå inte hör. Hon kommer härdas ju mer ni går.

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.