Tankar

Lägger vi för mycket värde i sociala medier?

Midsommardagen är som en mer söndagig version av en vanlig söndag. Trots att det är lördag är alla bakis, sega och trötta och ALLT är stängt så man gör bäst i att aktivera sig själv. Därför tänkte jag ta tillfället i akt och snacka lite sociala medier med er.

Sociala medier är en grym kanal där typ vem som helst kan göra sig hörd på ungefär samma villkor som vem som helst annan. Det spelar ingen roll vart du kommer ifrån eller vilka förutsättningar du har i livet annars – just på sociala medier kan alla ta plats på sina egna villkor. Men med det sagt tycker jag vi ibland lägger lite för mycket värderingar och värde i sociala medier.

Jag tänker på att Elaine skrev på Insta om hur män i hennes närhet inte lyfter orättvisor på sina sociala medier och att snubbar bara bryr sig om fotboll typ. Det verkar ha blivit en liten shitstorm som lyftes på Expressen också och folk håller antingen med eller så är det snubbar som blir kränkta och kommer med korkade kommentarer. Jag står någonstans i mitten tror jag, eller inte i mitten i förhållande till korkade kommentarer dom är ju bara korkade, men jag håller med henne till viss del men samtidigt inte. Jag fattar Elaines poäng och jag kan hålla med om att kvinnor överlag verkar lyfta mer orättvisor på sina kanaler, jag säger verkar i och med att jag inte följer konton med politiskt engagemang egentligen. Finns säkert snubbar som fightas på barrikaderna också men överlag känns det som att det stämmer med att kvinnor oftare lyfter orättvisor som kommer i sociala media-svep. För det kommer ju i omgångar, nu senast det om Trump och barnen vid gränsen. Helt plötsligt delade a l l a bilderna på gråtande barn och hur sjukt det var. Och alltså, det är klart att jag också tycker det är fruktansvärda bilder och att jag inte ställer mig bakom att sätta barn i burar utan deras föräldrar men speglas min åsikt enbart i om jag lägger upp en instastory med samma bild och skriver ”Fruktansvärt”? Har jag engagerat mig tillräckligt då? Kommer min story göra att läget i USA ändras? Eller är det bara så att andra ska se att jag är en bra människa som har bra värderingar?

Jag menar inte att det är fel att dela saker man reagerar på i sina kanaler. Klart man ska göra det hur mycket man vill. Men jag tycket det blir enkelspårigt om man kör på konceptet att om man inte gör shout outs till hemskheter på sociala medier har man inte engagerat sig. Man kanske har donerat pengar till kampanjen där barnen ska återförenas med sina föräldrar, man kanske tar en politisk diskussion vid kaffemaskinen på jobbet, man kanske tipsar någon om att läsa dom artiklar man själv läst – man kanske gör saker utan att deklarera det utåt. Om man vill ha ett konto på Insta där man bara delar saker man tycker är kul/fint/glatt så måste man få ha rätten att göra det utan att bli betraktad som ett as som inte bryr sig om sina medmänniskor. Kanske speciellt dom som inte har stora konton, Berra med 68 följare kanske inte ser poängen med att lägga upp någon post om hur barn behandlas i USA med tanke på att dom flesta stora konton gjort det. Eller för att han inte ser hur hans post skulle göra skillnad i den amerikanska politiken. Vi kan inte kräva att alla ska engagera sig i allt hemskt som händer i världen.

Personligen delar jag ibland saker på bloggen om orättvisor. Absolut inte ofta och jag kan inte utge mig för att vara någon kämpe för olika frågor. Jag har inget djupt engagemang i någon specifik fråga men när jag blir kontaktad ibland så delar jag gärna. Inte allt jag får för då skulle bloggen drunkna i det. Jag är ingen tidning eller organisation eller politiskt parti och jag är inte insatt i alla politiska lägen för att kunna göra klara ställningstaganden. Jag gör fler små insatser utanför mina kanaler som kanske gör mer skillnad. Dom skriver jag inte om för jag vill inte att det ska bedömas som att jag gör saker för att andra ska applådera mig eller som att jag har en baktanke och vill verka duktig. Jag kommer fortsätta ha samma inställning här framöver: ibland kommer det upp något jag vill lyfta för att uppmuntra er till att agera men oftast kommer det vara inlägg som handlar om familjeliv, företagande, träning och kanske lite fotbolls-VM. Jag tror att ni, precis som jag, försöker vara hyfsade människor även om ni inte lägger ut det på era sociala medier. Alla kan vi engagera oss på olika sätt och olika mycket, i olika frågor med eller utan dokumentation på det.

Vad tycker ni – är vi snubbar dåliga på att engagera oss punkt eller kan det ha att göra med att snubbar kanske inte är lika aktiva på sociala medier på det sättet? Hur ställer ni er själva i frågan? 

Kommentarer

 1. T

  Det handlar ju om att ”raise awareness” om ämnet liksom, så ja klart det gör en skillnad om du delar sånna bilder på dina sociala bilder

 2. Evelina

  Håller med dig Hugo, man kan engagera sig precis lika mycket även om man inte publicerar det på sina sociala medier. Sociala medier är verkligen ett grymt verktyg när det gäller att uppmärksamma orättvisor och grymheter i världen, och ja, kvinnor är generellt bättre på att göra detta. Men betyder det att de män som enbart väljer att publicera positiva saker om fotboll osv är hemska människor? Absolut inte.

 3. Conny

  Det är inte enkelt att ta ställning i olika frågor när man är en populär person, som Du. Det är betydligt enklare att ha vardagsfenomen att skriva om som många bloggare gör – att det ärter goa våfflor på det nya roligare sättet där våfflorna är formade som en kål till exempel – Chvs100. Och alla goda tillbehör som det lägger i. Klart att det är viktigt att sätta fokus på allvarligare saker också. Det är en avvägning och hur man själv känner såklart.

 4. Sara

  Några vill dela sådana saker på sina sociala medier och andra inte. Att bedömma någons personlighet utifrån dennes sociala medier tycker jag bara är sjukt!

 5. Martina

  Jag tror att det handlar om att män inte är lika en utsatt grupp som kvinnor är. Jag har fått hatstorm på mig för att jag inte delar samma uppfattning som feminister, eller dom som arbetar för ett öppet samhälle(rasistfritt samhälle). Petra Tungården och hennes gäng firade ett par vänner genom att klä ut sig till temat Carnival för ett tag sedan och fick hatstorm efter sig. Jag förstår än idag inte allvaret, hånet i att härma någon annas kultur.Antagligen för att vi vita är så pass priviligerade så att vi inte ser problemet i det har jag fått veta i efterhand. Jag finner det överdrivet men mörkhyade människor tar illa upp. Så jag tror att finner man något orättvist, att någon blir illa behandlad så har man lättare att ta ställning, försöka ändra på människors inställning. Många vill hjälpa flyktingar, människor som är mörkhyade att bli rättvist behandlade, skapa jämlikhet mellan båda könen. Jag brinner inte för det utan något som jag kan känna igen mig i, hjälpa utsatta med funktionsnedsättningar eller människor som helt enkelt är annorlunda bara och blir dömda för det. Det kanske inte är lika allvarligt som flyktingar, orättvisan, bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor men det är något jag kan relatera till. Jag tror att män inte bryr sig om ”problem” på samma sätt eftersom dom inte är en utsatt grupp, utan är ”toppen av berget”, är så pass priviligerade så dom inte har några problem(blir orättvist behandlade på grund av deras kön, eller den dom är.)..

 6. Lina

  Jag tycker det är orättvist vinklat kring att män rent generellt ”inte skulle bry sig”. Dawit Isaak sitter fängslad sen 2001 för den demokratiska kampen, Nelson Mandela satt 27 år inburad i kampen mot apartheid, Xiuhtezcatl Martinez bygger en klimatrörelse, Janne Josefsson som är topp i grävande journalistik utan att skämmas eller bry sig om hur det ska tas emot. För att nämna kanske inte lika stora namn: Kodjo Akolor, Jason Diakité, Magnus Betnér – som ingen av dem är sena med att outa sina åsikter i sina sociala kanaler.

  Att dela kunskap är en sak och det är många av våra kända feminister otroligt duktiga på, men att påstå att det gör extrem skillnad är inte sant – handlingskraft i en korrupt värld styrd utav ekonomiska vinster och toppregi är inte särskilt enkelt.

  Situationen där barn separeras från sina föräldrar i USA just nu är inhuman och fruktansvärd. Tusen feminister kan inte göra något åt det. Inte tvåtusen, tretusen, fyratusen eller hundratusen heller. Det Trump håller på med är skrämseltaktik, ingen kommer att våga sig in i landet när ens barn står på fel och avskräckande exempel redan satts. Vidrigt och omänskligt, är övertygad om att män berörs av det och tycker att det är hjärtskärande. I det stora hela vill jag kanske bara säga att vill man posta om VM, gör det – helt jävla ologiskt att försöka tvinga alla att rädda världen och har man inte fattat det bör man se över Hans Rosling och Tino Sanandaji omgående för att få lite perspektiv på vad som är rimligt och inte.

 7. Jennifer

  Intressant vinkel! Dock ser man ju nu med drevet mot Durmaz efter gårdagens match att det helt plötsligt ploppar upp kända män som står upp för honom mot alla rasister/fotbollsidioter. Så fotboll får igång många män mer till att aktivera sig i sociala medier än andra hemskheter i världen.

 8. Klara

  Först uppdaterar alla utifrån samma villkor och sedan uppdaterar man utifrån sina egna villkor? Att människor delar bilder och väljer att belysa frågan och visa sitt engagemang, även om det är det enda, är inte negativt. Tack vare att en del av populationen valde att dela bilden har ju Trump valt att förändra lagen, så det måste ju vara något positivt?

  1. Hugo Rosas
   Hugo Rosas

   Jag säger inte att det är negativt att dela om man nu vill det, klart man ska göra det. Jag säger bara att det är skevt att mäta godhet i om man delar saker på sociala medier eller inte.

 9. Glara

  Tycker såna inlägg är rena hyckleri . För vem av alla dessa bloggare har skrivit något om Syrien? Har man missat bilderna på barnen där som blivit bombade och flyr livet , oftast även barn som förlorat föräldrar. Vem bestämmer vad som är ”rätt” att lägga upp . Missförstå mig inte. All elände i världen ska uppmärksammas. Stor som liten. Men när terrorattack sker i Paris och 7 personer dör , då ska minsann alla bloggare skriva i sina bloggar . Men alla hundratals som dör i kriget i Syrien varje dag? Palestina? Afghanistan? Klanka inte ner på att ” män inte skriver” när ni själva endast skriver om ” vad som är inne att skriva om”

  1. Leila

   Muslimers liv är inte värt nåt. Islamfobin blir värre och värre och ingen bryr sig. När en icke muslimsk människa gör en terrorattack är han psykisk sjuk eller hade tuff uppväxt så fort en ”muslim ” gör en attack är han stämplad Isis medlem och extremist .. hyckleri

  2. M

   Det beror på att man kan relatera mer till något som är nära… missförstå mig rätt, det är väldigt hemskt det som händer inte bara i Syrien utan överallt i världen i särskilt krigsdrabbade länder, men en bloggare som brukar ta en weekend till Paris för att ta bild på en croissant och åka hem igen kan inte relatera lika mycket till Palestina som till Paris där det ”lika gärna kunde ha varit de”.

   Jag har själv inte varit i Palestina/Syrien/Afghanistan och blir då därför relativt mer berörd när något händer i Europa, för där har jag varit mer. Där i London eller Paris, på den gatan gick jag för några år sen, etc.

   Med det sagt ska man absolut i den mån man orkar belysa alla slags hemska händelser som pågår runtom i världen, och jag tycker mig se en förbättring där, om än väldigt långsam och liten än så länge. Må bäst!

 10. Jennifer Pedersen

  ”Jag har inget djupt engagemang i någon specifik fråga men när jag blir kontaktad ibland så delar jag gärna”. Menar du samarbeten av något slag då? Eller att någon (vem som helst) uppmärksammar dig ang ngt och att därefter tar ställning till att lägga upp det på dina sociala medier?

  1. Hugo Rosas
   Hugo Rosas

   Menar inte samarbeten såklart utan att folk hör av sig med hjärtefrågor eller frågar om hjälp på nåt sätt

   1. M

    Hahaha samarbeten wtf??? Vad skulle det ens gå ut på? ”Om du räddar tre björnar får du 1000 spänn” Hahaha näeee skärpning

 11. Anna

  Männen i min omgivning har alltid varit de som engagerar sig mest i det de anser vara orättvisor. Min tes är att män engagerar sig, men har inte samma ”behov” av bekräftelse och uppskattning som kvinnor. Innan någon blir alldeles förskräck av att jag precis nämnde en skillnad mellan män och kvinnor inom detta, vill jag poängtera att min uppfattning (som kvinna) är att kvinnor överlag söker mer bekräftelse än män.
  Jag och min sambo har det inte bra ekonomiskt, men det är han som varje månad envisas med att vi ska donera pengar – vi har det bättre än majoriteten av jordens befolkning trots alls.
  Att lägga ut bilder på instastory osv gör ingen större skillnad, det viktiga är vad man rent konkret kan göra. Finns det politiker att maila? Finns det organisationer man kan skänka pengar till? Har man vänner i närheten som inte bryr sig – engagera dem! Sprid vad DU tycker är orättvist, påverka din omgivning! Dela inte en bild och klappa dig själv på axeln. Likeing isn’t helping.

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.