Bröllop

Klart att Paula skulle ta mitt namn?

Det är svårt att sluta säga ”Uribe” till Pulkan har jag märkt… Jag trodde det skulle kännas självklart och skönt att bara vara en bunt Rosas i hushållet men namn etsar sig fast!

Fick en kommentar om att Paula skulle ta mitt namn och om vi ens övervägde att ta hennes namn. I just det här fallet så nej – vi övervägde inte att alla skulle byta namn till Uribe. Hugo Uribe – nu när jag skriver det tycker jag det ser sjukt skumt ut. Blir mycket U och O på något sätt. Men det jag ville komma till är att vi inte kört på mitt namn bara för att det ”måste” vara så utan vi var överens om det redan när vi förlovade oss 2013. Eller sen vi väntade Molly och började prata namn. Paula har som sagt aldrig känt sig 100% som en Uribe och var den som inte ville att våra barn skulle heta det. Om hon hade känt att hennes namn var the way to go hade jag fått rätta mig efter det (svårt att komma in som man efter 9 månaders graviditet där kvinnan gjort jobbet och propsa på att namnet ska fan vara hans) men för henne var det självklart med Rosas. Eftersom flickorna nu fått heta Rosas från start hade det känts skumt om jag bytt namn till Uribe. Så Rosas har varit bestämt länge. Men med det sagt tycker jag inte det är självklart att kvinnan ska ta mannens namn.

Pappa hade tex mammas efternamn tills han ville byta tillbaka och det var i samband med det som jag blev Rosas.

För att göra en lång tanketråd kort: vi övervägde aldrig att ta namnet Uribe men det är inte för att jag eller Paula tycker att man ”ska” ta mannens namn utan för att det är namnet vi båda tyckte bäst om. Jag tänker att man behöver inte ta varandras namn överhuvudtaget eller så kan man ta kvinnans namn, det spelar inte så stor roll så länge dom inblandade känner att det är namn man trivs med =)

Har ni tagit mannens namn eller kvinnans? Eller ni som är ogifta, vill ni absolut ha kvar era gamla namn eller vill ni hellre byta till den andres om det är lite roligare? 

p.s Fick ytterligare en kommentar om varför vi väljer att cementera könsroller iom vårt tema på bröllopet. Tänker att det hör ihop med den här men att vi tar det i ett annat inlägg om vårt 007-tema =)

Kommentarer

 1. Amanda

  Jag valde min mans efternamn, av den enkla anledningen att jag hette karlsson innan och han har ett mer ovanligt namn. Också ett självklart val redan för 5 år sedan när våran son föddes!

 2. Moa

  Jag heter Andersson Suuronen som då är både efternamn från mamma & pappas (ingen av dom är gifta och jag och lillebror valde att lägga till pppas efternamn i år). Min pojkvän heter Simper-Allen och är dom ända i hela världen som heter det tillsammans med hans mamma, pappa & bror. Självklart vill jag ta hans efternamn då det är sommest ovanligast, tycker dock inte att det klingar gött med mitt förnamn men jag lär väl vänja mig 😂😂

 3. Helén

  Både min syster och mina svägerskor valde ett helt nytt efternamn som inte någon annan har. Som min syster och hennes make ville inte ha varandras efternamn som de tog 3 av hennes första bokstäver och hans 5 första och fick då ihop eget. Då är det bara de 2 som har de efternamnet då barnen är vuxna. Mina svägerskor gjorde på ungefär samma sätt så nu är de 4 i familjen med samma namn. Lite roligare om man inte kan enas vems efternamn man vill ha. Så kan man alltid göra eget

 4. Kim

  När jag & sambon gifter oss så kommer jag ta hans efternamn. Gillar inte mitt efternamn (Isaksson) heller då jag inte tycker det passar in med mitt amerikanska förnamn, & min sambo har serbiskt efternamn så det får bli hans! Passar oss bättre! 😊

 5. Olivia

  Min sambo heter Lejon i efternamn. Vi är varken gifta eller förlovade men den dagen vi gifter oss så kommer jag göra allt i min makt för att få heta Lejon jag med 🙂 Enbart baserat på att mitt efternamn inte är lika spännande.

 6. Sara

  Jag och min sambo är varken gifta eller förlovade men enda sedan starten på vårt förhållande har vi varit överens om att när vi i framtiden gifter oss kommer vi att ta hans namn 🙂 Inte heller för att vi ”tycker att man ska ta mannens namn” utan för att hans helt enkelt är lite roligare och finare än mitt vanliga Nilsson.
  När min moster gifte sig med sin man ville dom inte ta något utav deras namn och bestämde sig för att komma på något helt eget 🙂 Finns så många alternativ på hur man kan göra om man inte är överens från start!

 7. A

  Min man ville ha mitt efternamn, jag har ett ovanligt och han Johansson. Jag vägrade byta men var helt okej med att heta olika. Hade såklart önskan om att alla i familjen skulle heta lika men skulle aldrig tvinga honom att ta ett namn han inte vill ha. Nu är jag jätteglad att han ville byta såklart 🙂

 8. Ida

  Jag och min man gifte oss samma dag som er och vi tog mitt efternamn.
  Han heter Andersson som är väldigt vanligt och jag har ett unikt efternamn som bara 100 personer i hela världen heter så för oss var valet självklart!

 9. Maline

  Vi gifte oss helgen före er och från början tänkte min man ta mitt efternamn. Men sen bestämde vi oss för att ansöka om ett helt nytt efternamn istället som är en kombo av två platser som vår släkt härstammar från 😊

 10. Jasmine

  Jag är inte gift, men skulle det ske så skulle jag ta min sambos efternamn, dels tycker jag att det är finare men också för att heta lika som resten av familjen. Han har två barn sedan tidigare förhållande och de har hans efternamn. När vi fick vår gemensamma son ville jag att han skulle ha samma efternamn som sina syskon.

 11. Agnes

  Vi kommer ta mitt efternamn Holmqvist, Linus har Gustavsson Johansson som efternamn och jag tvärvägrar heta Agnes Gustavsson Johansson 😂

 12. Gabriella

  Vi tog mitt efternamn, Melander. Tänkte aldrig i livet byta till ett ”vanligt” efternamn. Vi har varit gifta i 2 år men jag kan fortfarande råka säga Larsson när jag blir arg på honom, haha.

 13. Ida

  Jag heter Johansson, han Karlsson. Min son (sedan tidigare) heter Johansson och nu väntar vi tillökning som tar efternamnet Johansson. När vi gifter oss kommer vi alla byta till Mirzaros, från hans mormor o morfar som kom hit ifrån Ungern.

 14. Kaisa

  Jag kommer tvinga min framtida att ta mitt efternamn. Jag har efternamn från pappas sida och tycker faktiskt att det är rätt snyggt – Andrén. Sen blev det speciellt när min pappa gick bort när jag bara var 14 år gammal så det har nog gjort att jag är ännu mer säker på det. Visst, skulle min framtida heter Bernadotte eller något i efternamn kaaaanske jag kan diskutera frågan men annars kommer det vara Andrén som gäller 😉

 15. Emma W

  Jag och min sambo är inte överens om efternamn om vi gifter oss 😂 Jag har redan bytt min pappas efternamn Olofsson till Wirblad som är mammas flicknamn. De skilde sig när jag var sex år och när jag var 22 bytte vi båda tillbaks till mormor och morfars efternamn eftersom det är unikt, bara vår släkt heter Wirblad. Min bror och hans tjej kommer också ta det när de gifter sig. Så jag vägrar byta ut mitt släktnamn mot ett vanligt Franzén och våra barn ska minsann heta som jag. Så sen får vi se om jag kan övertala honom att byta när vi gifter oss, annars får vi väl heta olika då. För mig är det självklart att man väljer det minst vanliga namnet.

 16. Sara

  Jag är inte gift men förlovad med mina barns pappa. Jag har varit tydlig med att jag aldrig kommer byta bort mitt efternamn, bara min släkt som heter det. Barnen har fått mitt efternamn och den dagen vi gifter oss får min sambo byta 😊

 17. Mikaela

  Det där med efternamn är ju yttterst individuellt.Jag är inte gift med den mannen jag lever med men om vi skulle gifta oss så lutar det nog åt att han får ta mitt efternamn.Det beror på att jag har ett barn sedan tidigare som har samma efternamn som mig (hans pappa gifte om sig och tog hennes efternamn och därför bytte mitt barn till mitt efternamn) Därför fick vårt gemensamma barn mitt efternamn också av praktiska skäl.Det hade känts märkligt om barnen hade olika efternamn.Det är väl bara att välja det efternamn som känns bäst precis som ni gjorde.

 18. Carro

  Det blev en kompromiss. Behöll mitt ena efternamn som ogift och la till min mans som mellannamn. Han heter samma som tidigare och våra barn har bådas.

 19. Catharina

  Vi har valt att ta ett helt nytt efternamn den dagen vi gifter oss! Min sambo har ett ”tråkigt-sson” namn och skulle vi ta mitt efternamn heter han exakt som min lillebror. Däremot ligger det kommande efternamnet i grund från hans släkt men det är inget som jag lägger någon värdering i 🙂

 20. -Jenny-

  Vi tog mannens. Ett -sson namn. 😬 Egentligen ville jag inte byta utan önskade att vi skulle ta mitt. Han ville samma sak. Körde också med fött-barn-kortet. Men han nappade inte utan tyckte att vi bara kunde gifta oss. För mig var det dock viktigt att vi hette samma hela familjen och då bytte jag hellre än att vara gifta men heta olika. Så. Jag och sönerna bytte W mot B. Det är positivt att komma högre upp i alfabetet. Älskar att heta samma. Men saknar mitt gamla fortfarande. Vad gör man inte?! 😍

 21. Ella

  Jag och min man har varit gifta i 5 år. Han har sitt efternamn och jag har mitt! Ingen av oss ville byta så vi är gifta med olika efternamn 🙂

  1. Sandra

   Samma sak här 😊 och barnen fick mitt efternamn. Lite trist att vi knte heter lika men inget någon av oss går och tänker på direkt.

 22. Tove

  Jag valde att ha dubbelefternamn. Vill inte ge upp mitt eget efternamn eftersom jag associerar mig alldeles för mycket med det och sen är det bara min släkt som heter så. Men samtidigt vill jag ha samma namn som min man så jag har dubbelefternamn och det har även våra barn och det känns jättebra!=)

 23. S

  Vi tog min mans efternamn, han ville inte byta bort sitt och jag ville absolut inte ha kvar mitt gamla, så det var självklart att ta mannens efternamn. Gillar vårt efternamn som är lite mer unikt än alla svenska namn. Tycker att valet av efternamn inte alls känns lika självklart som förr, nu frågar jag alltid vilket efternamn det blir, istället för att ta för givet att det blir mannens. Ert bröllop såg magiskt fint ut och jag blev så rörd av filmen där ni läser upp breven, så himla fint 😊 all lycka i livet till er🌸

 24. Mie

  Vi gifte oss i juli och valde att ta min mans (känns fortfarande så sjukt och skriva…) efternamn. Han ville inte ta mitt efternamn då det negativt förknippas med fotbollsdomaren i våra ögon (Martin Hansson). För mig spelade det inte jättestor roll, det viktiga för mig var att inte ha dubbelefternamn 🙂

 25. Sara

  Det är bara min familj i hela världen som heter Ekesrydh, och jag är väldigt fäst vid det. Så pass att jag har det tatuerat på knogarna. Min sambo däremot heter ett av Sveriges vanligaste efternamn, jag avskyr det men han är så fäst vid det att han vill behålla det när vi gifter oss. Barnen heter mitt efternamn, och jag känner väl att det hade varit fint om vi alla hade hetat samma. Så i värsta fall får sambon ha dubbelt efternamn, för jag byter då rakt inte 😂

 26. Mikaela

  Vi bytte båda två, jag tyckte mitt namn var tråkigt och han tyckte hans var tråkigt. Vi hittade ett namn i min morbrors släktforskning, ett gammalt soldatnamn som ingen i Sverige heter längre, så vi startade upp det igen 😃 så nu är det jag, min man och våra två barn som än så länge heter Frestare i Sverige. Vissa ur hans släkt var inte så pepp på att han bytte namn…men det var faktiskt hans förslag långt innan vi ens förlovade oss, han fastnade för det namnet för nästan 10 år sedan, vi gifte oss för drygt 2 år sedan.

 27. Strongmama

  Jisses, att man ens måste förklara så mycket, att du ens får så många frågor, kan man inte bara få heta det man vill, kan man inte få gifta sig som man vill. BAra för att man numera får ta även kvinnans efternamn betyder det väl inte att MAN MÅSTE göra det eller? BAra för att vi lever och strävar efter jämställt betyder det inte att man MÅSTE gifta sig därefter eller? Det känns som att det nästan är omvänt helt och hållet, nu är det FEL att följa och tycka om tradition, snart tappar vi all tradition och om några generationer bort så börjar vi kämpa för könsindelning så som vi kämpar för jämställt nu typ (nu överdriver jag) men bara för att allt går alltid till en sån överdrift! Tat lugnt och låt folk göra som de vill med sina privata liv. Jisses

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.