Tankar

Internationella mansdagen

Visste ni att det fanns en internationella mansdagen? Jag hade noll koll på det. Att den 8 mars är kvinnodagen har man ju fattat sen många år tillbaka men att det fanns samma för killar visste jag inte. Funderade först på om det är en ”grattis på mansdagen” eftersom rätt många flöden togs upp av det 😅 Men nu har jag läst på lite (under min mardrömsläggning med Leonore som av någon anledning inte vill avsluta dagen) och fattat det som att dagen är till för att;

”fokusera på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder. I Sverige ses dagen av många som en motsvarighet till den internationella kvinnodagen.” 

Jag tror absolut vi måste bli bättre på att prata om killar/mäns hälsa, kanske främst psykiskt. Och se relationer osv. Det känns typiskt manligt att kanske bita ihop och försöka vara cool när man egentligen mår dåligt. Eller att skoja bort allvarliga saker. Eller att ha en jargong som kanske går över gränsen men ska vara kul ändå. Jag skulle inte gå så långt som att säga att män står för alla problem i samhället som vissa verkar tycka men visst har vi mycket att jobba på. Nu har jag inga söner men om jag hade det skulle jag vilja att dom tillåts vara precis som dom är, oavsett om det är att vara intresserade av fotboll eller hockey eller om dom hellre skulle vilja dansa eller pyssla. Eftersom det är två döttrar jag har tänker jag mycket på att jag vill att dom ska ta för sig på ett ”killigt” sätt men egentligen kanske det ska vara killarna som ska bli mer ”tjejiga” – hajar ni vad jag menar? Än så länge är barnen så små att dom inte har så mycket funderingar eller åsikter om det är pojkar eller flickor dom leker med men jag antar att det kanske kommer mer sånt tänk snart. Och att det säkert kommer vara pojkar i skolan som beter sig dåligt mot dom. Typ när dom kommer hem och har blivit dragna i håret och får höra att ”Olle är bara lite kär i dig”. Det är ett relationsbeteende som pojkar måste få hjälp med, jag kommer se rött om pojkar i skolan utsätter mina döttrar för våld för att visa ”uppskattning”. Vet inte riktigt vart jag vill komma med det här mer än att dagen fick mig att fundera lite på det hela. Lite synd att dagen inte uppmärksammas mer än vad den gör, som kvinnodagen, men det antar jag är eftersom vi snubbar är så kassa på att planera in ”firanden” 😅

 

Kommentarer

 1. Rina

  På sistone känns det som att man verkligen får ut något av att läsa din blogg mer än ett skratt åt hur du repat bilen eller gjort något annat roligt. Emellan skoj och humor så slänger du in ett sånt här inlägg med en lite mer seriös ton och det är så jäkla bra! Du verkar vara klok!

 2. Malin

  Hej Hugo!
  Tack för en bra blogg och bra inspiration.
  Jag har en fråga.
  Paula har berättat att dom första åren var kämpiga och att ni bråkade mycket mer då.
  Efter hur många år slutade ni bråka och hur lyckades ni?

 3. Carmencita

  Underbara ” loco ” Hugo
  Du säger o sköjer ofta OM allt ! Se rött! Klart du ska, du är ju halv Chile loco papito … Det jag vill säga, du är en klok individ fortsätt som du & Paula är … ni 2 ( tog mig 30 sekunder) att trycka på tangenten på NI den ville skriva NU 😂😂🤬🤬🤬attans tangent eller mitt fel ” ta på dig brillorna” 😂 men som sagt vad äns dagen till äran är nämnd döpt så ärru den 4:e mannen jag anser vara en MEGA SUPER DUPER UNDERBAR papi till dina töser inkl Paula … just keep going hun eres casi perfecto, casi por que no te conosco hun 😩😢💔❤️🙈😂👊🏽 Fortsätt som du är, dubehöver inte 1 mans dag, räcker med ” farsdag” och jag tror U wife kan intyga det, el resten v oss som läser din blogg.
  ( first time att skriva på någons blogg ” ever”) känn dig större 😂😂😂

 4. "

  Jag tänker att dessa dagar inte uppmärksammas för att man ska ”fira” kvinnor/män. Anledningen till att kvinnodagen uppmärksammas mer än mansdagen beror på att denna dag är till för att uppmärksamma och belysa problemet som kvinnor får gå igenom dagligen runtom i världen. Fokus ligger på att komma framåt och påminna oss om det strukturella förtrycket som pågår och fokusera på vad som kan göras för att sätta stopp för detta. Kvinnor är mer eller mindre förtryckta och utsatta i ALLA delar av världen, vilket män definitivt inte är i samma utsträckning. Därav fokuseras det betydligt mer på kvinnodagen. Kvinnor förtrycks, våldtas och mördas dagligen – på grund av sitt kön. Män är inte drabbade i samma utsträckning och många menar på att män är så pass priviligierade, så att alla dagar på året är ”männens dag” egentligen. Det är nog den främsta anledningen till att kvinnodagen uppmärksammas i mycket större omfattning och det handlar nog därför inte om att män är dåliga på att planera in firanden.

  Jag håller absolut med dig om att vi bör passa på att lyfta fram viktiga ämnen som berör psykisk ohälsa hos män under denna dag för att sprida ännu mer kunskap.

  PS älskar din blogg 😁

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.