Clean Drink

Hur tänker jag kring koffein

(I inlägget förekommer Clean Drink vilket kan ses som reklam)

Fick en kommentar på inlägget från imorse kring hur jag tänker med koffeintag och att man får höra att koffein inte är bra för kroppen, då speciellt hjärtat. Och så hur mycket och ofta jag dricker ”energidryck” och om vi har någon regel kring mängden.

Så här tänker jag (och nej, jag är absolut ingen expert). Gravida kvinnor avråds från höga mängder koffein för det kan orsaka tidiga missfall eller låg vikt på barnet när det föds. Barn ska inte heller dricka mängder med koffein för dom väger generellt sett mindre och är inte fullvuxna helt enkelt. Så jag rekommenderar aldrig Clean till gravida eller barn och våra barn har kanske fått smaka en smutt någon gång ibland men det är verkligen typ en halv barnmun full. Om dom ska få lyxa till det får dom dricka citron/lime som är koffeinfri =)

Sen är det här med koffeinintag väldigt individuellt hur man reagerar på olika mängder. En del blir skakiga efter en kopp kaffe medans andra kan trycka en halv burk koffeintabletter ihop med en dubbel espresso. På tal om koffeintabletter, känns som dom försvunnit helt? Minns när man var yngre kunde en del trycka tabletter för att hålla sig vakna. För min egen del känner jag att koffein är väldigt harmlöst. Jag får ingen ”kick” av morgonkaffet och blir inte stissig på kvällen om jag dricker kaffe efter maten. Jag dricker några koppar kaffe, 1-2 Clean och lite Cola light varje dag i princip. Vad kan det bli i koffeinmängd? Typ… 800 mg koffein typ? Med lite marginal upp och ner där. Det här är då utspritt under dagen. Jag skulle nog inte rekommendera någon att köra hela dagsbudgeten med koffein på en timme.

Clean innehåller ca 55 mg koffein per 100 ml, jag tror kaffe ligger på typ 60 mg koffein per 100 ml och Coca Cola ligger på typ 9-10 mg koffein per 100 ml – rätta mig om jag har fel. Så Clean innehåller ju inte direkt mer koffein än kaffe men man dricker oftast en hel burk Clean på 330 ml på en gång, det gör man sällan med kaffe. Jag har dock aldrig känt av någon hjärtklappning eller liknande vare sig jag druckit mycket kaffe, Clean eller någon annan energidryck. Jag tänker att det bara handlar om sunt förnuft. Skulle du köpa en Clean och bli helt skakig av den är du kanske känslig mot koffein och då ska du självklart inte plåga din kropp. Antingen skippar du den helt eller så kanske du dricker en mindre mängd och väntar tills efter passet med att dricka upp. Är du en van kaffedrickare kommer du sannolikt inte känna någon rush av Clean.

Som ni förstår från mitt resonemang har jag ingen regel utan tänker som sagt mest på hur jag mår och hur det känns. Har jag haft en dag då jag druckit mycket kaffe kanske jag bara kör en Clean till träningen. Ibland blir det mer och ibland mindre. Så länge man tar det lugnt, känner efter och inte blandar koffein med alkohol och skit tror jag inte koffein är skadligt för en.

Kommentarer

 1. Anilorak

  Måste bara säga att Clean har räddat mig när det gäller energidrycker! Har provat sååååå många andra märken (nocco, celsius m.m) men har ALLTID fått hjärtklappningar och obehagliga symptom efter att ha druckit de, vilket är synd då jag tycker att flera av de här märkena gör goda smaker. Men Clean är den första jag inte känt någonting (negativt that is) när jag druckit, inga jobbiga symptom, ingenting! Kan äntligen njuta av en underbart god energidryck som inte gör att mitt hjärta går helt crazy, så tusen tack för det! 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

 2. Lina

  Åh är en av dem koffeinfria? Hade bara antagit att de alla innehöll det och har därför inte ens kollat om de finns där jag bor. Klarar verkligen inte koffein. Men nu ska ja ta mig en titt efter den gröna 😄

 3. Nathalie

  Rätta mig om jag har fel, men det är vell inte bara koffeinet i dessa alla energidrickor som är skadligt? Nu vet inte jag alls vad just clean innehåller. Men rekommenderad ålder är ju 16, det måste vell finnas av en anledning?

  1. Hugo Rosas
   Hugo Rosas

   I vissa energidrycker finns det taurin och vissa menar på att det ihop med koffein är dåligt för en. Sen är det ju socker i de vanliga ”energidrickorna”. Om man tar funktionsdrycker, så som Clean är, innehåller många taurin så därför avråds det till barn ihop med den höga koffeinhalten. Vi har dock valt att skippa socker, taurin och färgämnen helt för att göra drickan så ”ren” som möjligt =)

 4. Johanna

  Jag är gravid nu, är i femte månaden och har en liten bebis på 9 månader, så det har varit många år som gravid nu känns det som, haha! Jag skulle så gärna önska att ni gjorde någon mer smak som är koffeinfri. Hade varit drömmen!

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.