AllmäntCrossfitTräning & kost

Hur blir man rörligare?

Regionals (EM) är om 2 månader ish och förberedelserna är i full gång. Träningen är stenhård och mina besök hos naprapatlabbet börjar bli lika vanliga som Paulas morgonsminkning. Det mesta av mina problem sitter runt mina axlar och i min bröstrygg. Mina axlar är en aning framåtroterade och min bröstrygg sitter typ fast, men det blir bättre för varje dag som går och nu börjar även jag se ljuset i tunneln. Sen jag började med crossfit har allt ovanför huvudet varit ett stort jävla problem, det är fortfarande problem men nu kan jag i alla fall lyfta och känna att jag inte behöver jobba mot min egen kropp. Det är positivt. Jag längtar efter dagen då en overhead squat med smalt grepp känns okej, då har jag på något sett kommit dit jag vill med min rörlighet.

Ingenting kommer gratis och jag jobbar dagligen med min mobilitet. Jag använder ”triggerballs” för att komma åt låsningar, spända muskler och knutar runt axlarna, sedan använder jag foamroller för att köra igenom bröstryggen. Det jag inte klarar av att fixa själv, de fixar naprapaten åt mig.

Jag har sett att det trillat in en del frågor kring orörlighet och hur man ska jobba bort den. Först och främst skall man veta att alla är olika och det finns människor som är rörliga av naturen och sedan finns det vi. Vi som föddes till kylskåp och knappt kommer ner i en airsquat utan att gå upp på tå, vi som är med på en yogalektion och inte kan utföra 90% av övningarna, vi som måste ta till verktyg för att kunna klia oss själva på ryggen, vi som inte sitter skönt på något golv i hela världen.

Det positiva: Det går att bli rörligare
Det negativa: Det tar tid
Såhär sitter jag ofta och trycker. Jag tycker det funkar bra för att få till djupet och få ut knäna i tex benböj. Man får känna efter själv och ”jucka” i lite olika positioner.

Här ser ni hur jag trycker ut knäna med armbågarna.

Denna kör jag mycket för bröstrygg och axlar. Det går även att ha en person som hjälper till att trycka ner händerna. Försök att hålla båltryck.

Kommentarer

  1. A

    Börja träna gymnastik 1 gång i veckan. Finns ”korpen”gympaträning där man kör lite matta trampets, ringar och samtidigt bygger upp smidigthet, balans och kroppskontroll. Skulle kunna vara en bra variation till den träningen du gör nu. Eller hör dig för om du känner någon gammal gymnast som kan hjälpa dig med lite mer speciell form av stretchning. Jag var elitgymnast när jag var yngre och även fast jag inte kan gå ned i split eller spagat så gör jag alltid samma typ av stretcning nu som jag gjorde då, och jag är riktigt bra och mjuk i lederna utan att pressa mig lika hårt som jag gjorde då och spagaten och spliten är inte långt bort 🙂

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.