Dagens fråga

Gravid och överkänslig

Hej Hugo, har du lust att vara lite relationsrådgivare? 🙂
Jag vet inte om jag bara har för höga förväntningar/är barnslig, jag vågar iallafall därför inte ta upp det med min sambo för det låter så girigt. Iallafall.. jag är gravid. Är i v 36 nu så snart har hela graviditeten gått. Min sambo visar aldrig någon uppskattning för att jag faktiskt bär vårt barn, uppskattning i form av en liten blomma, en chokladbit, vad som helst. NÅNTING. Inför alla hjärtans dag hade han höjt mina förväntningar då han frågade mig vilket datum det var idag, det var några dagar innan, varav han säger ”jag måste komma ihåg alla hjärtans dag”. Oj tänkte jag, tro vad han nu planerar. Jag planerade middag och fixade massa gott att smaska på under kvällen, vad hade han gjort? ingenting. Han låg i soffan och hade ont i huvudet när jag kom hem från jobbet. Jag fixade den där middagen, mellan varven gick jag in på toan och grät, vilket han inte vet om. Jag kände mig så barnslig som blev ledsen för att han inte ens orkat köpa en blomma. Sen dess då? ingenting. Nästa vecka har han sagt att han ska åka iväg till en annan stad pga jobb, vilket innebär att han kommer att sova borta en natt. Detta har han valt själv. Nu tror jag inte att jag kommer föda för tidigt men tänk om. Jag kommer inte att kunna nå honom under natten och han är ca 2,5 timme bort, i en annan stad. Bara att han själv inte tänker ”nä jag vill inte riskera att missa födseln/lämna henne hemma själv tänk om hon börjar föda” gör mig så jäkla ledsen. (Bör lägga till att han inte vågar åka iväg någonstans med mig över en helg sedan ca 2 veckor tillbaka för att han är rädd att jag ska föda i bilen, men att lämna mig själv går bra).
Jag vet inte.. är jag överkänslig/har för höga förväntningar, eller vad är det? hur tar jag upp detta med min sambo på ett bra sätt? Jag känner mig så jäkla barnslig, men det är ju något som stör mig så fruktansvärt. Jag känner mig så tagen för givet.

Med tanke på att jag själv oftast känner mig rätt lost när det kommer till relation och freestylar det som känns lämpligt för stunden känns det alltid kul att få agera relationsrådgivare. Behövs nog ingen disclaimer om att mina råd är väldigt personliga och inte alls yrkesmässiga va?😅

Om det är något jag lärt mig efter att ha stått bredvid i två graviditeter och hört om andras så är det detta: Det finns inget som heter ”överkänslig” när det kommer till en gravid kvinna. Som man får man helt enkelt acceptera om kvinnan börjar grina för att chokladen är slut (och hon var den som åt upp den) eller över mer rejäla grejer. Jag har inte koll på exakt vad som händer i en kvinnas kropp under graviditeten men har fått med mig att hormonerna inte är att leka med. Så först och främst säger jag att du inte är överkänslig. Sen vad gäller för höga förväntningar… jag skulle nog inte säga att du har för höga men att du måste kunna uttrycka dom högt. Det kanske känns fånigt att säga ”jag vill att du visar uppskattning genom att uppvakta mig lite” men tror att det är vad som krävs för att eventuellt få din sambo att steppa upp. Finns två alternativ till att han inte gör något av det där:
1. Han är ett svin som skiter i allt han vet om att du vill ha/behöver under den här tiden 
2. Han har ingen aning om hur du känner och är bortkommen i det hela 
Får ju hoppas att det är alternativ två med tanke på att ni förhoppningsvis ska leva ihop och uppfostra minst en unge ihop. Vet inte hur gamla ni är eller hur er relation såg ut innan men jag kan tänka mig att han kanske inte riktigt fattat att han ska bli pappa, även om han har fattat det såklart. Men det tar ofta ett bra tag för snubbar att hajja föräldraskapet och den här lite mer ”uppoffrande” rollen. Tror ni tjejer får det serverat med graviditeten men rent fysiskt är det ju inget som påverkar honom så allt det där med bebis och hormoner och grejer kan vara lite diffust. Låter ju motsägelsefullt att han kan vara borta från dig men inte vill åka iväg med dig pga stundande förlossning men han kanske inte kopplar alla sladdar rätt i skallen just nu, han kanske är stressad och nervös själv inför vad som komma ska? Omöjligt att säga.

Mitt råd är att ge honom en chans att förstå dig och förklara sig. Våga visa dig ”barnslig” och vara tydlig med hur du känner. Om du rakt säger att du behöver uppskattning och bli lite bortskämd nu sista tiden och han ändå skiter i det helt så är han ett pucko. Men ge honom chansen. Bra om du kan vara öppen med det du tycker känns jobbigt nu innan barnet kommer för sen kommer det bli ännu jobbigare med känslostormar när ni båda två kastas in i den nya världen. Paula och jag bråkade satan emellanåt men vi har alltid velat förstå varandra och jobba mot ett gemensamt mål. Om du tycker hormonerna är crazy nu så kommer dom vara minst lika galna efter förlossningen och du kommer känna dig tagen för givet och besviken på honom typ hela tiden så bra att öva på att vara öppen med det redan nu. Ni har ju ändå typ 4 veckor kvar på graviditeten (eller ah, kan ju komma nu eller om 6 veckor) så ge honom en chans att göra sluttampen fin för dig. Hoppas han tar den!

Kommentarer

 1. Olivia

  Vilket hemskt svar. Det värsta som finns är fan män som inte uppskattar det kvinnor gör. Skärp dig. Vad är det här för kommentar ens. Att skuldbelägga henne?! Gör om gör rätt.

 2. K

  Kort och gott: BYT MAN! Det värsta som finns är kvinnor som klagar och fortsätter vara ihop med någon som inte uppskattar, förtjänar dem eller behandlar de illa….Medan de finns massor av jättesnälla singelmän därute som skulle göra allt bara för att få en chans. Var inte så osäker i dig själv att du känner att du behöver en sån person i ditt liv, oavsett om han är pappa till ditt barn. Du skulle hitta någon annan hur lätt som helst och om inte, kunde du även uppfostra barnet ensam. Jag råder dig till att berätta hur du känner och blir det ingen ändring, borde du göra slut samma dag!

 3. Helén

  ursäkta men vad ha detta med relationer att göra? kände du bara för att skriva och klanka på energidricka skäms på dig
  hade du kunnat skriva privat till hugo

 4. M

  En liten annorlunda fråga!

  Har tänkt på det där med att vara rik/känd.
  Ger man pengar till sina familj?
  Alltså syskon och föräldrar.
  Förstår att du inte vill gå in på det ingående hur
  Mycket pengar ni ger till familjen men!
  Man säger ju alltid att om
  Man vinner pengar så ger man tex 100 tusen till morsan, 100 tusen till syrran.
  Tänker ni så nu när ni är kända och rika?
  ”Äsch, överför 50 tusen till
  Mamma så hon kan köpa sig något fint!”

 5. Sofia

  Till att börja med: Du har ALL rätt att känna såhär. Du är inte fel ute i det här. Men, om det är något jag lärt mig så är det att det är omöjligt att läsa varandras hjärnor (vaaaa? 😂 Hade ju varit så smidigt!). Jag är därför övertydlig med om jag förväntar mig något och blir tjatig i min killes uppfattning. Men so what 🤷🏼‍♀️ Det betyder ju att om jag förväntar mig något på låt oss säga alla hjärtans dag så börjar jag plantera veckor innan ”vi borde ha en myskväll då” eller liknande. Ibland funkar det, ibland inte 😂 Men att förutsätta att ens partner kan läsa dina tanker är inte rimligt. Ej heller att han kommer lära sig med åren, tyvärr 😂 Nej, säg vad du behöver och baka in det om det känns jobbigt. Annars kommer det bli många tårar på toaletten framöver och det känns dumt med tanke på ert nya liv framöver. Ge honom åtminstone en chans att leva upp till dina önskemål och krav!

 6. A-M

  12/2-19
  En helt vanlig dag, åker till jobb och klockan 09.00 har vi frukost. Som vanligt går jag och Adam till macken som ligger rakt över vägen. Jag köper en korv och en dricka till detta, ca 09.15 är det dax att gå tillbaka till jobb för att inte bli sen till morgon mötet. När vi väl lämnar macken hinner vi inte långt förens jag ligger på marken, Adam som går framför mig vänder sig om och ser mig ligga ner. Han tror att jag bara har trillat, men när han inte får kontakt med mig och jag börjar få kramper förstår han allvaret. Ett hjärtstillestånd pga av Ventrikelflimmer och Ventrikelfladder. Vad som händer då är att de blir en livsfarlig rubbning i hjärtats rytm, med andra ord KAOS. Jag har turen att jag lever idag, för att just när detta händer fanns det en läkare som stod och tankade sin bil. Han börjar snabbt med kompressioner, macken ringer ambulansen och de är snabbt på plats, sjukhuset ligger nämligen inte mer än 5 min ifrån. Adam ringer min pappa och berättar vad som hänt, ett samtal som inte kan varit lätt. Både för Adam men framför allt för pappa. Pappa får tag i mamma och de åker snabbt till akuten i lund, där jag ligger ner sövd och med diverse slangar. Jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt detta måste varit för mina föräldrar. Att se sin 20 åriga son ligga där och inte ens veta vad som har hänt. Det måste vara de tuffaste de någonsin varit med om. Annika Hansson, Jonas Holk ni är de starkaste jag vet och jag kan inte beskriva hur lyckligt lottad jag är som har så fina föräldrar. Jag älskar er!

  Orsaken till att allt detta hände finns de egentligen inga svar på, där finns inga fel på mitt hjärta och där finns heller inget genetiskt. Den största boven och det vi tror legat bakom detta är alla energi drickor. Jag vill därför gå ut till alla er som dricker detta skit att tänka er för en extra gång innan ni köper er nästa energi dricka. Ni kanske tycker det är löjligt, men tänk på era närstående. Jag hade tur, men nästa person kanske inte har samma tur. Idag, en månad senare mår jag bra. Har fått inopererat en S-ICD (defibrillator) för att jag ska kunna leva ett normalt liv igen, att inte behöva oroa mig för att detta ska hända igen.

  Till läkaren som otroligt nog var där när detta hände. Tack
  Mina vänner på macken som ringde ambulansen. Tack
  Ambulansen, akuten och sjukhuset som tagit hand om mig. Tack
  Till dig Adam Hansson, är lyckligt lottad att ha en vän som dig. Älskar dig
  Alla ni som hört av er eller funnits där denna tuffa tiden. Tack Tack, ni är guld värda.

 7. Milla

  Gud så fint skrivet Hugo.
  Följt dig sen du och Paulina blev tillsammans och de är häftigt att se hur du vuxit genom åren!

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.