Tankar

”Grattis” på kvinnodagen

Visst fattar jag att kvinnodagen inte handlar om att säga grattis till varenda tjej man stöter på. Det finns många orättvisor både här i Sverige och i resten av världen. Jag tänkte ta tillfället i akt och lyfta något som gör gott för kvinnor denna dag; UNICEFs arbete mot kvinnlig könsstympning.

Det här inlägget är inget samarbete utan bara något jag vill stötta. Visste ni att det könsstympad en flicka runt om i världen var 8:e sekund? Helt sjukt. Det är några stycken bara under tiden ni läst så här långt i det här inlägget. Det här görs ofta helt utan bedövning (fatta hur illa det är med tandvård utan bedövning, tänk då det här…) och med smutsiga verktyg. Det är alltså inte bara en sjuk tradition som är plågsam och onödig, den är till och med livsfarlig. Bara tanken på att något sånt skulle kunnat vara ett ”måste” om Molly och Leo föddes i en annan del av världen gör mig illamående.

Så därför väljer jag att lyfta UNICEFs arbete mot könsstympning. Såhär skriver dom själva om det dom gör:

”Eftersom det rör sig om en kulturellt känslig fråga, arbetar UNICEF i nära sam­arbete med lokala ledare i de olika länderna för att stoppa köns­stymp­ningen. Det som främst behövs är utbildning för att få fler att förstå de skadliga effekterna av sedvänjan.

Vi informerar, utbildar och stöttar utbildnings­projekt för sjukvårds­personal, social­arbetare, föräldrar, barn­morskor och lärare om köns­stymp­ningens skadliga effekter. Vi ger även stöd till lokala utbildnings­program som syftar till att öka kun­skapen om de skadliga biverk­ningarna av köns­stympning.

Hjälp oss i vår kamp för att stoppa det här grova brottet mot flickors rättigheter!

Vill ni bidra till deras arbete kan du göra det HÄR!

 

Kommentarer

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.