Tankar

Galet väder

Det är inte ofta man kommer hem från solsemester och möts av varmare grader på termometern här är än där. Även om jag sett på sociala medier att det varit varmt som satan här blev jag nästan paff över värmeväggen vi möttes av. Vet inte ens om jag upplevt sån här värme i Sverige någonsin?

Inte för att vara den som är den som är den men nu känns det ändå för varmt. Och torrt främst. Vår gräsmatta skriker efter regn och det verkar resten av Sveriges gräsmattor och skogar göra nu. Läste att det är skogsbränder i typ hela Sverige nu och att vi inte klarar av att släcka just för att det är för många. Läskigt när hela samhällen uppmans att evakuera för att deras hem kanske tas av elden snart. Dom här två punkterna tycker jag är viktiga att pusha för lite extra här:

 • Köp INGEN engångsgrill. ICA och Coop säljer inte ens såna nu men om du nu lyckas hitta en engångsgrill i affären, tänk inte ”åh vad nice” utan skit i den. Dom där små stålbenen dom står på sådär nära marken + när det yr aska = hej skogsbrand. Fattar att du vill käka korv på badplatsen men det är gott med mackor också =)
 • Kasta INGA fimpar i naturen. Alltså egentligen så ska du ju aldrig kasta fimpar i naturen, inte ens på vintern. Det är skräp och borde med andra ord alltid kastas i soptunnor. Men speciellt nu ska du undvika att kasta en fimp i naturen och se för fasen till att du släckt den helt och fullt innan du kastar den. Det ska inte finnas ens en bråkdels risk att den tar eld i fnösktorrt gräs. Egentligen kan du se det här som ett nice tillfälle att sluta röka helt och hållet.

Vi drar tillbaka till Spanien igen och det kommer vara typ lika varmt här som där. Under tiden vi är borta hoppas jag verkligen att det börjar ösregna i Sverige – inte för att jag missunnar alla svenskar fint semesterväder men det känns som att Sverige behöver 1-2 veckor av regn nu.

Fundering från min sida: tror ni att den här galna värmen är en ”slump” typ som dom där rubrikerna man kan läsa i Expressen á ”Varmaste sommaren sedan 1947” – att det var så jäkla varmt just -47 var väl typ slump? Eller tror ni det är växthuseffekten, klimathot och hela världen går åt helvete?

Kommentarer

 1. Michelle

  Tror absolut att det är våran klimatpåverkan. Och detta är den varmaste sommaren sen de började mäta. Därav 1947, innan dess har man ingen information om temperatur osv. Så det är viktigt att tänka på våran miljö, framför allt eftersom vi kommer lämna den till våra barn!

 2. Martina

  Jag är övertygad om att det är en kombination av pissvädret vi hade förra året och globala uppvärmningen, för varje år blir det varmare och ohållbarare för naturen. I och med att vi lever som vi hade flera jordklot kommer det förr eller senare slå tillbaka på oss. Tyvärr tror jag att det kommer bli varmare och varmare för varje år, på ett ohållbart sätt. + Att detta kanske tystar svenska folket, som gnäller oavsett om det är pissväder eller som nu. Även om jag förstår det, när värmeböljan skadar miljön och böndrnas skördar och djur, är tvungna att nödslakta djur, bränder och att växligheten skadas.

 3. Sara

  Dom pratade om det på P4 för ett tag sedan och just nu är det oklart om det är en tillfällighet eller faktiskt förändring på gång. Att en sommar är varm kan tydligen hända. Men om det blir återkommande år tätt då vet man att det är en större förändring ala växthuseffekten på gång. Men just nu säger dom att man inte kan säga varken bu eller bä utan just nu är det en tillfällighet. Någon gång var femtionde år kan det bli såhär galet

 4. Josefine

  Det vore naivt att tro annat än att klimatet är påverkat. ”Nämen vadå, det här är normalt!”. Men det är lättare att blunda för det än att försöka hjälpas åt och göra något åt det. Människan verkar vara så driven annars, men att försöka rädda klimatet är man inte intresserad av.

 5. Nathalie

  Svensk sommar brukar bestå av ännu mer regn och endast ett fåtal vrålvarma dagar. Om jag inte minns fel pågår det ca 80 bränder i Sverige. Folk har blivit ombedda att lämna deras hem. Det har ökat drastiskt de senaste åren och info har givits om klimathotet men det är inte många som bryr sog eller pallar göra något åt det. Inte ens politikerna bryr sig knappt heller (Miljöpartiet och Vänsterpartiet är väl de enda i riksdagen som gör de). Får vi en blå regering kommer det tyvärr att bli värre tror jag.. Om några år kommer flera storstäder i Europa vara översvämmade pga att isarna smälter. Det största problemet är djurindustrin, den påverkar så mycket att det är svårt att förstå. Det finns flera bra filmer om detta, Leonardo dicaprio gjorde en för något år sedan, finns på netflix och heter ”before the flood”. Och svar på din fråga, jag tror att världen är påväg att gå mot ett helvete om vi inte göra något drastiskt snart.
  Tack för en jätte bra blogg och underhållande instagram! 🙂

 6. Felicia Hallin

  Tror att det är en blandning av en varm ”svensk sommar” och växthuseffekten som ökar i rask takt

 7. Laura

  Klimatförändringen handlar inte om att tro eller ej, 97% av forskarna är överens om att klimatförändringen pågår och den är orsakad av människan. Börja med att se ”the inconvenient sequel” på iTunes.

  1. Jennifer

   Fast han ifrågasatte ju inte om klimathotet är på riktigt, det han frågade var ju om det är klimathotet/förändringen som gjort att vi har en galen sommarvärme i Sverige i år elller om denna värme är en slump just för i år. Time will tell, de nästkommande somrarna.

 8. Lina

  Oerhört bra av dig Hugo att gå upp med denna uppmaning/information! Jag har reagerat på att ingen ”influencer” eller offentlig person har gått ut med det här. Otroligt synd när det är sån otrolig katastrofalt läge. Bor i Ljusdals kommun, vet hur otroligt kritiskt det är. Bra gjort av dig!

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.