Dagens frågaFamiljeliv

Får barnen pierca/tatuera sig?

Fick en fråga från bloggläsaren Sandra:
En kanske lite annorlunda fråga men är så nyfiken, du har ju tatueringar flera stycken, hur förhåller du dig till om Molly och Leonore vill tatuera sig när de blir tonåringar och piercing? Det är ju så olika det där hur man förhåller sig som förälder. ☺

Som tonåring är det blankt nej. Inga tatueringar och inga piercings förrän dom har fyllt 18 år (visserligen är det fortfarande tonår men då är dom myndiga). Med piercing räknar jag inte med hål i öronen för det känns rätt standard, dom får ta hål i öronen när dom är stora nog att vilja det och kunna ”ta hand om” läkningen och sånt där. Men efter det är det stopp tills dom är vuxna. Precis som vi resonerar med cigg, snus och alkohol så ska dom hålla sig undan det tills dom är vuxna. Inte för att jag tycker det är fel att tatuera eller pierca sig men det är permanenta grejer vi snackar om och då ska dom göra genomtänkta beslut. Visst kan man lasra bort en tatuering men det gör ju svinont och blir sällan helt borttaget utan mer kraftigt blekt. Och piercingar kan man ta ut men man får ju ändå dras med det där hålet typ för alltid. Det är inte hela världen men jag tycker helt enkelt att om dom vill ha det får dom vänta tills dom är 18 år. Och om dom nu ska tatuera sig eller pierca sig ska dom gå till en bra studio så resultatet blir bra. Vi har som plan (inget vi behövt dra med Molly eller Leo än) att om dom håller sig borta från alkohol, nikotin och kroppsmodifikationer tills dom fyller 18 år så kommer dom få en rejäl slant och en bil. Hoppas och tror att det kommer vara motivation för dom att ”sköta sig”.

Sen vad jag tycker om tatueringar och piercings överlag… När dom väl är vuxna tycker jag det är helt upp till dom hur dom vill se ut och göra med sina egna kroppar. Där spelar mina värderingar eller min smak ingen roll. Som pappa känner jag förvisso att dom är perfekta som dom är men sen handlar det ju om hur dom själva vill ha det. Jag tycker tatueringar kan vara både snyggt och ruskigt fult. Piercingar är jag inte överförtjust i direkt. Men den dagen dom är stora nog att ta beslutet kommer jag inte lägga mig i hur dom väljer att göra =)

Kommentarer

 1. Agnes

  Mina föräldrar sa att om jag och min bror lät bli alkohol, tobak osv tills vi fyllde 18 så skulle dom betala körkortet. Min familj är dessutom nykterister så fanns ingen alkohol hemma ändå. Dock sa dom att OM vi skulle testa i smyg så kunde vi alltid ringa hem ändå oavsett. Tänker köra samma princip på mina barn. 😊

 2. patricia

  Gillar resonemanget! jag tror dock inte på mutor utan att mer vara öppen med konsekvenserna av att dricka/pierca etc, man vill ofta göra det föräldrarna förbjuder en till att göra! Min mamma berättade för mig att man exempelvis kunde må dåligt av att dricka alkohol vilket gjorde att jag inte ville dricka mycket när jag och kompisarna började dricka alkohol

 3. Linn

  För mig fungerade det jättebra att se fram emot en belöning om jag inte drack alkohol eller testade tobak innan jag fyllde 18. Jag fick mina pengar och mitt körkort utan problem. Och jag ångrar inte att jag inte började dricka förens jag hade fyllt 18 eller har känt att jag missat något. Det var även skönt att ha något som gjorde det lättare att stå emot grupptycket, att jag skulle få en belöning om jag inte drack. Och alla mina kompisar i den åldern köpte det och tjatade aldrig på mig. Sen är jag enormt glad över att jag var väldigt aktiv inom innebandy i mina tonår och nästan alla helger spenderades i innebandyhallen.

 4. Ida

  Nu blir jag himla nyfiken på era tankar om ämnet! Jag vill verkligen inte peta hål på ditt resonemang (alla har rätt till sin egen åsikt!) men jag undrar… Ni körde väl rätt hårt med ”Stopp, Min Kropp!”? Om ni med det lär barnen att det är deras kroppar och att de bestämmer över den, hur går det då ihop med det här resonemanget om att ni, till viss del, bestämmer över deras kroppar tills de är 18? Hoppas du inte tar illa vid dig av frågan! 🙂

  1. Carolina

   Intressant vinkel. Jag tolkar Stopp, min kropp! som ett verktyg för att lära barn, speciellt i yngre åldrar, sitt egna värde och att de inte behöver gå med på kramar och kind pussar eller tvingas till sexuella handlingar. Att de lär sig sätta gränser för vad som är ok och inte ok i en tidig ålder. Jag tycker inte att Stopp, min kropp! och ungdomars argument för att få dricka alkohol eller göra tatueringar är samma sak. Stopp, min kropp och att sätta förbud för alkohol är ju mer i samma fack, att skydda barnen. Men det är säkert många tonåringar som använder just det argumentet, att det är min kropp jag gör vad jag vill, när det kommer till tex att göra tatueringar innan 18 årsålder. Vad tänker du Ida om det här?

 5. Josefine

  Sunda tankar! Jag tänker dock på att jag säkert likt er vill att era barn berättar eller ringer om det te.x händer något om dom är ute med kompisar har har druckit. Jag tänker om dom nu testar innan 18 finns en risk att dom inte vågar ringa pågrund av att dom missar körkort och bil .. den risken hade inte jag tagit som 16 åring😅 svårt .. fundera själv på vilket förhållningssätt jag ska ha till min son..

 6. Annica

  Jag fick mina hål i öronen när jag var 13 år gammal. Tycker i dagsläget att det egentligen också var för tidigt – för min del. Men, annars håller jag med dig Hugo. Droger är ju big no. Tobak och alkohol – om de måste använda dessa så är det efter 18 år, då de själva får bestämma. Testar de innan och tex blir fulla ska de dock ändå veta att de kan alltid ringa, oavsett situation. Jag är där för dem. Alltid. Oavsett när, vad hur eller varför de ringer, så ska jag vara i det skick att jag kan hämta (dvs använder själv ingen alkohol). Tatuering har jag, de har till och med fått se på då den gjordes. Men även där. Det ska vara genomtänkt och betyda någonting för dem. Inte bara ”låt oss göra det ikväll!” utan verkligen ”Den här betyder såhär och jag vill den ska göras här, och osv.” :p

 7. Bell

  Jag personligen tror inte på att förbjuda saker, med förbjud kommer tyvärr ofta lögner, mina föräldrar sa alltid ”vad du än har gjort, hur full du än är, hur konstig tatuering du än gjort. Prata/ring oss, vi kommer aldrig skälla” De gjorde att jag ALDRIG ljög om något för dom & har fortfarande inte testat alkohol, droger, eller piercing är 22. dock har jag en genomtänkt tatuering jag gjorde när jag va 20. Men tror att hade dom förbjudit mig så hade de nog blivit en match att dölja de för dom och mer spännande.
  Däremot mina kompisar som hade förbud dom ljög för sina förldrar och vågade aldrig åka hem, dom hängde alltid med oss hem och sov!
  så jag tror på en dialog och tillit, de är viktigt. De är jag evigt tacksam för till mina föräldrar att dom alltid fanns där och aldrig skulle skälla. Tvärtemot mina kompisars föräldrar tyvärr!

  1. Sara

   Låter som du haft en fantastisk uppväxt. Ska ta med mig detta till mina barn. Håller med om att med förbud kommer oftast lögner och jag vill att mina barn ska vara ärliga mot mig, under hela deras uppväxt!

  2. Sandra

   Jag haller med dig Bell. Nu uppmuntrade inte mina foraldrar till alkohol, piercing etc. ens lite grann – tvartom var dom klara med att de ville att jag vantade med allt sant tills jag fyllde 18 ar och forklarade varfor (istallet for att bara saga ’NEJ’ berattade dom om halsorisker, effekten alkohol har och vad som kan handa etc.). MEN, mina foraldrar gjorde set solklart for mig att gor jag bort mig, gor nagot jag inte borde, blir full etc. sa ar det bara att ringa och dom kommer pa en gang. Sa att dom alltid finns dar. Och det var dom. Jag provade alkohol innan jag fyllde 18, och jag kunde arligt beratta det eftersom jag aldrig nagonsin var radd for att forlora nagon summa pengar eller att de skulle vara arga. Resultatet? Vi hade en bra dialog genom hela tonaren och jag ar sa tacksam for det.

  3. Linn

   Håller med dig till punkt och pricka! Min mamma förbjöd mig att träffa killar, dricka och röka. Så när jag träffade en kille så gjorde jag det i smyg, och när jag sov hos honom trodde mina föräldrar att jag sov hos en kompis. Vill aldrig att mina barn ska vara rädda att säga nåt till mig så kommer heller aldrig förbjuda, utan istället visa att jag alltid finns där och istället ge bra råd.

 8. Cornelia

  En grej bara, som kan vara en ”risk” med att gå ut med en belöning om låter bli alkohol/tobak/tatueringar tills de är 18 är att de provar ändå (pga grupptryck) och om något går snett så vågar de inte ringa er och be om hjälp eller att bli hämtade osv. För då blir det ingen bil och inga pengar… Hade kompisar som var livrädda för att ringa sina föräldrar så det skulle komma fram att de druckit, men jag (som iofs aldrig drack själv förrän jag var 21, men pga alkoholism i familjen och inte några förbud) kunde alltid ringa min mamma och be om att bli hämtad och då fick mina kompisar följa med hem till mig istället. Jag tror det är jätteviktigt att barnen vågar prata med sina föräldrar, speciellt om något händer, då vill man i te att de ska vara rädda för att höra av sig. Bara en tanke

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.