Dagens frågaTankar

Det är väl bara att göra abort

Paula skrev om abortlagen i USA i veckan och jag funderar lite själv på den. Jag tycker det är helt galet att göra aborter olagligt och att det inte ens görs undantag för våldtäkter eller incest. Inte för att det är dom enda giltiga ”ursäkterna” till en abort men det blir verkligen no mercy vad gäller att tvingas fortsätta graviditeten.

”Man får skylla sig själv om man slarvar” tycker en del men jag tänker dels att man kan bli gravid trots preventivmedel. Molly kom till fast Paula käkade p-piller och hon var inte planerad för fem öre. Det var inte helt självklart för oss att skaffa barn där och då men såhär i efterhand tror jag ingen har missat att Molly är vårt livs bästa ”misstag”. För oss var det ett bra val att behålla men jag tycker inte man ska behöva skaffa barn om man inte vill det. Sen tycker jag just det där med att man får ta konsekvenserna om man slarvat… alltså om man verkligen inte VILL ha barn och är ung och vill festa och leva loppan, är det ett rimligt ”straff” då att få ansvaret för ett barn? Nja, jag tänker att för både barnet och förälderns skull är det schysst om barnet får känna sig välkommet till världen. Klart det kan bli bra ändå men det måste fortfarande få vara ett beslut för dom blivande föräldrarna att ta.

Med det sagt så tycker jag någonstans att en nollvision för aborter är bra att ha men inte i syfte att man inte ska få göra aborter utan att man inte ska bli gravid om man inte vill det. Alltså jobba förebyggande med sexualundervisning, se till att folk använder preventivmedel osv. Inte för att jag tycker det är fel med aborter men just för att det är bättre att göra så att ”problemet” inte uppstår från första början. När det gäller just jobba förebyggande tror jag det skulle behövas en annan syn på aborter från främst killar. Har uppfattningen att majoriteten snubbar dels tycker ansvaret för preventivmedel ligger på tjejen och om dom sitter och har ångest över att dom inte vet om tjejen går på piller eller något konstateras det till slut att ”äh, om hon inte har något preventivmedel får hon väl göra abort om det blev något”. Många, främst killar, verkar ha bilden av att en abort bara är att ta ett piller så är det inte mer med det. Jag är ingen expert på aborter men vad jag förstått kan det vara helt okomplicerat eller så kan det vara väldigt jobbigt att gå igenom. Och oavsett vad man tycker om aborter så är det ett medicinskt ingrepp och det ska inte viftas bort nonchalant från pubertala snubbar som tycker det är tråkigt med kondom.

Vad tänker ni kring saken? 

Kommentarer

 1. Fanny

  Håller helt med! Det är ALLTID ALLTID ALLTID kvinnas val. Det där är lika absurt som att tvinga alla världens män att knipsas. Inte tusan hade någon man gått med på det. Men kvinnors kroppar är det helt okej att styra över. Vidrigt!

 2. J

  Helt rätt, männen måste få mer kunskap i abort och hur det kan upplevas för en kvinna, och preventivmedel. Den aspekten hörde jag för första gången från dig, jätteviktigt ämne. Bra!

 3. Tove

  Jag tänker på dom kvinnor som kanske lever i en utsatthet, eller i ett missbruksberoende som blir ofrivilligt gravida och VET att dom aldrig kommer kunna ta hand om ett barn. Inga pengar, bostad, troligtvis ingen som vill ”vara” pappa till barnet. Stackars stackars barn som kommer få födas till livet i extremt dåliga förhållanden.. det gör ont i mig.

 4. Jenny

  Mycket klokt skrivet. 👍 Tyckte Paula formulerade sig väldigt bra också. Håller med dig om att det krävs mer från snubbar för att få till en förändring

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.