Familjeliv

Aktivera barnen på semestern

Vilka är dina topp bästa aktivera-barnen tips inför slutetappen av semestern?

Jag kan tänka mig att det är svårare att aktivera lite större barn som närmar sig tonåren och helst sitter med iPaden. Men såna barn har jag inte så jag kan bara utgå från mig helt enkelt. För oss är det inte särskilt svårt att aktivera barnen – dom rör sig gärna på egen hand och oftare tänker vi kanske ”men lugna ner dig” istället för ”hur ska vi få henne att komma ut och röra sig” 😂 Men med det sagt så skapar ju värmen också sina utmaningar – tror alla blir rätt slaka av den, inte minst barnen.

Hur jag tänker för att aktivera barnen är först och främst ”barn gör inte som du säger, barn gör som du gör”. Om du sitter i en solstol och gormar om att barnen ska ut och springa kommer dom antagligen inte lyssna. Om du själv är ute och rör dig kommer dom haka på. Så mitt främsta tips är att tänka på hur du ska aktivera dig själv så kommer du få barnen på köpet. Dom blir oftast nyfikna och vill hänga på i det du gör. Jag och Paula är båda aktiva och barnen vet att en naturlig del av vår dag är att både mamma och pappa ger sig iväg/ut för att röra på sig på egen hand och sen resten av tiden är vi med barnen och försöker hitta på saker. Jag tror inte heller på att muta barnen till att vara aktiva, tror inte det skapar rörelseglädje utan snarare att det blir ett tvång typ. Jag glömmer aldrig hur förvånad och glad jag blev när Molly själv ville följa med mig ut och springa i vintras. Trots att det innebar uppstigning tidigt och brutal kyla. Det blev inte lika lång tur som jag skulle sprungit själv men den glädjen och stoltheten jag kände över att hon själv ville med gjorde att det var mitt livs bästa löprunda.

Jag tänker överlag att det inte är hela världen om barnen sitter med iPaden en stund varje dag. Kanske är det för att våra ungar är vildar så jag oroar mig aldrig för att dom ”bara sitter” utan välkomnar den lilla stunden med nedvarvning. Så jag tänker att man som förälder inte heller ska fokusera för mycket på om barnen sitter inne vid datorn/tv:n/iPad någon timme varje dag utan gör nån utflykt (behöver inte vara ambitiöst, kan vara att gå ner till parken och fika) så kommer dom ha rört sig.

Lite konkreta tips då: 

 • Var aktiv själv
 • Lek med barnen ute, spela fotboll, gör en hinderbana, gå ut på en promenad med cyklarna
 • Köp en studsmatta om du inte har en
 • Flytta ut vardagsrummet om du bor i hus, om du själv hänger ute kommer barnen snart komma och klänga på dig
 • Dra på utflykter hela familjen, på stranden finns det inte skitmycket att göra som inte är aktivt
 • Bada funkar alltid – dra till stranden, ta med lite strandprylar och häng där hela dagen
 • Dåligt väder? Åk på lekland, garanterat röj och garanterad trötthet efteråt
 • Geara upp med sparkcyklar och cyklar och dra ut på promenader
 • Tänk inte så mycket på att dom ska röra sig utan tänk mer bara att ni ska ut och ha det trevligt, rörelsen kommer på köpet

Har ni andra några bra tips?

Kommentarer

 1. Zandra

  Vi har en baksida som är skugga på morgon/förmiddag, då äter vi oftast frukost ute & leker i sandlådan & lilla barn poolen, när solen kommer fram vid middag, går vi fanatiskt in. Sen ut på eftermiddag/kväll igen. Har svårt för att vara ute när solen står som högst!
  Självklart går vi till utomhusbadet som ligger nära & lång grunda strander dom dagar vi orkar!

 2. Tamy

  En massa grymma tips från dig (och från läsare/följare), nu ska bara jag och mannen jobba på att skaffa de där små liven även 🙂 😉

  1. Tovatuva

   Ja det är jättebra att slösa på vatten i tider som dessa… 😉 men jag håller med dig, det ÄR kul. Men vi avstår från slösa-vatten-bara-för-skojsskull-aktiviteter den här sommaren. Kan bero på att jag bor på ett ställe där det för tredje året i rad råder bevattningsförbud pga mycket låg vattennivå….

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.