Allmänt

8 Tips på hur du och din partner tar er igenom småbarnsperioden

Tips 1: Det kanske viktigaste tipset. Kom överens innan om att ni skall hålla ihop, även om det stundtals kommer kännas omöjligt. Jag och Paula tummade på att vi skulle hålla ihop. När man får sitt första barn så är det inte mycket som blir sig likt. Helt plötsligt sover man inte, fritiden är bortblåst, fokuset på varandra har bytts till fokus på barnet, sexlivet existerar inte och vardagen kommer bli orättvis. Ena partnern kommer känna att denne gör mest.

Tips 2: Ett tips jag och Paula inte följde för fem öre, men som jag med facit i hand rekommenderar alla nyblivna föräldrar. Dela upp nätterna. Jag och Paula gick upp tillsammans när Molly vaknade, vilket resulterade att vi båda var lika trötta dagen efter. Delar man upp nätterna så kommer iaf en vara pigg dagen efter. Detta är såklart något man får anpassa efter jobb och annat.

Tips 3: Ge varandra ensamtid. Ta initiativ till att partnern får göra något på tumanhand. Det räcker med några timmar i veckan. Det viktigaste är att initiativet kommer innan det är för sent.

Tips 4: Försök att få egentid med varandra. Alla har såklart inte möjligheten med barnvakt, men om man har så se till att använda den hjälpen för att komma iväg och umgås som innan barnet kom. OBS! viktigt: Skratta mycket.

Tips 5: Prata! Lättare sagt än gjort. Ofta håller man mycket inom sig och sedan exploderar man. Pratar man i tid så kan många explosioner undvikas. Fråga mig och Paula, vi höll på att döda varandra pga bristande kommunikation. Haha

Tips 6: Komplimanger och överraskningar. Vi människor är som svampar och än så länge kan vi inte läsa varandras tankar. Tycker man att ens partner är en fin förälder, säg det. Tycker man att ens partner är extra fin dagen till ära? Säg det. Komma hem med en fin överraskning, vem hade inte blivit glad?

Tips 7: Tänk på att det kommer bli bättre….

Tips 8: Försök att uppskatta tiden med bebisar. Tiden går otroligt fort, även om det inte känns så just där och då.

Slutligen: Ingen människa är perfekt och när man skaffar barn så har man tagit ett nytt steg i livet. Man har gått och blivit en familj. Antagligen har man valt det pga en anledning och den anledningen måste man hitta, även när det är jobbigt. Man kan inte förändra varandra, utan man måste få vara som man är.

Nu: Ska jag njuta av att jag inte har bebisar till barn längre. Haha!

Kommentarer

 1. Johanna

  Sjukt bra, vettigt och fint skrivet Hugo! Jag och min man har inga barn än, men är orolig över hur det kommer att bli när dagen kommer…. Vi har redan nu ett rätt passionerat förhållande om man säger så hahah!

 2. Sofia

  Har seriöst aldrig kommenterat och ändå följt dig sen Rosing tiden.

  Är fucking livrädd för att bli tillsammans med någon och dessutom skaffa barn med en. Vet att jag kommer gifta mig men vet redan att jag kommer skilja mig haha.

  Angående till dig ”hemlis”, jag lider så JÄVLA mycket med dig! Jag har bara ett tips, terapi en gång i veckan. Och massa kärlek och styrka.

  Nej detta är INTE SLUTET utan bara början. Jobba ihjäl dig, säg upp dig, hyr ut lägenheten och UT OCH FUCKING RES!!! (Hjälpte mig). Kram!

 3. hemlis

  Hej Hugo! Jag tycker att du har en sund syn på förhållande och jag håller ofta med dig om saker och ting så jag har bestämt mig för att vända mig till dig angående Otrohet! Det har säkert tagits upp många gånger men jag behöver hjälp och skulle uppskatta om du kunde svara! Min man har ett stort umgånge med både tjejer och killar vilket jag tycker är skitbra. Det är viktigt att vara sin egen och ha tid med sina kompisar och så. Många vänner har kommit och gått igenom åren med en av min mans tjejkompisar har alltid funnits där. Hon bara flyter omrking och är en i ”killgänget”.. Bör tilläggas att jag inte känner henne utan har bara hälsat ett fåtal gånger!

  . NU till saken;
  Vet egentligen inte var jag ska börja men det kanske började med den gången då min man sa att han skulle ut med sina killkompisar och bad mig att inte följa med för att det var ”killkväll” men det slutade endå med att ”tjejkompisen” ringde min man dagen efter för att fråga vad som hänt kvällen innan och. När detta samtalet skedde låste min man in sig på toa för att han var ”kissig”.. ..ELLER kan det ha varit när jag fick veta att min man bett sin kompis ljuga om att han sovit där när min man egetligen soviit någon annan stans.. Var vet jag inte. Har liksom inte tagit upp det för att min man inte vet att jag vet!.

  För en vecka sen ringde min man mig från sitt jobb ( han joobbar sena kvällar och vi pratar aldrig över telefon.. Kan räkna på en halv hand dem gånger vi pratat under jobbtid)..aillfall.. min man ringer mig för att ”CHecka” läget och säger sen att han måste lägga på då han har mycket jobb, Hela samtalet kändes sjukt märkligt men jag gick och la mig. Vid 02:00 börjar det tjuta någonstans ifrån och jag flyger upp ur sängen och inser att det ringer från laptopen.! Öppnar upp den och ser att det är HON… ”tjejkompisen” har ringt min man 4 gånger under den kvällen och han henne. jJAg vet att det är fel att läsa och snoka men jag kunde fan inte låta blir. Ser att dem har haft en lång konversation och att massa bilder har kommit oc gåttt. Stägde ner och kände mig så jvla äkclad!.
  Vad gör man nu?! är detta början på slutet?!….

  Hjälp!

  1. Sandra Augustinson

   Ställ din man mot väggen och fråga vad som försiggår! Fråga varför han måste stänga in sig så fort mobilen ringer, om det bara är en kompis då ska han väl kunna prata med henne när du är nära. Att ni inte pratar i telefon tycker jag låter väldigt tråkigt, man vill väl höra varandras röster? Fråga honom var han står i ert förhållande och om det är någonting han inte berättar, för i mina ögon så verkar det vara nått som inte stämmer..

   Jättetråkigt är det verkligen för man kommer så långt ifrån varandra som par när det blir såhär. Jag vill bara ge dig en kram ”hemlis”. Men som sagt.. Ställ han mot väggen och berätta allt du känner och tycker! Bär det inte inom dig då det kommer bubbla upp till slut. Stort lycka till hjärtat!

  2. A

   Verkar som att han är otrogen.
   Usch!! Det är inte ok. Det är inte ditt fel utan enbart hans. Många som blir bedragna funderar på vad som man gjort för fel. Men det handlar enbart om honom.

   Tycker du ska stå på dig och kanske först prata med honom och sedan med henne för att se vad hon säger..

 4. J

  För oss har det också varit svajigt till och från, men vi ger varandra egentid men också försöker hitta på saker tillsammans utan barnen. Men vi båda vill hålla ihop och vet att det blir bättre med tiden.

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.