Mars 2019
Uncategorized

Det finns bara en Leonore

Det här är helt sjukt, men Leonore gav bokstavligen upp mitt i leken 😂😂😂

Kommentera

Dagens fråga

Får man fälla?

Paula råkade ju ut för en riktigt skev snubbe på planet hem som lackade satan över att hon fällde ner sätet för att sova.  Blev riktigt förvånad över hur många som tycker att det hör till att man måste fråga den bakom om lov för det?

Vad gör man om den säger nej, sitter upp hela resan under nattflyget? Eller säger man ”ok men jag var artig och frågade men egentligen skiter jag i svaret” och kör ner ändå?

Några skriver hur otrevligt det är att fälla ner med en duns så personen bakom kläms/mat ramlar av brickan/barn blir klämda men jag ser det som självklart att man fäller ner långsamt och försiktigt och inte som att man kastar sig raklång i ett bollhav. Man gluttar lite över axeln för att se status på den där bak och sen sänker man ner sakta och säkert. Skulle aldrig falla mig in att fråga personen bakom om lov men det betyder ju inte att jag beter mig som ett as för den sakens skull.

Är det här en klassisk grej där folk lackar för att det är Paula som gjort det eller håller ni med dom som tycker att man alltid ska be om lov?

Kommentera

 1. Linnea

  Jag flyger över 40 gånger per år och jag frågar aldrig om jag får fälla ned stolen, skulle aldrig falla mig in. Paula har absolut inte gjort något fel. Helt sjukt att folk tycker det, men det är väl samma folk som klappar händerna när charterpiloten landar planet också…
  Och om någon skulle bli förbannad över att jag fäller ner stolen, särskilt på en nattflygning, då är det bara att kalla på en flygvärdinna som kan tala personen till rätta. Om man tycker det är trångt – boka nödutgång eller business. Svårare än så är det faktiskt inte, annars får man acceptera förutsättningarna som finns istället för att skuldbelägga medresenärer som inte gör något fel. Fällknappen finns av en anledning.

 2. Nina

  Hade fått panik om den framför mig hade fällt ner sätet. Det är redan trångt som det är! Nej vill man sova får man boka fönsterplats och luta sig mot hörnet av stolen/väggen!

 3. carola

  Självklart får du fälla ner utan att fråga. Man behöver ju inte göra det medans bakomvarande äter, annars…självklart !

 4. Julia

  Tycker man ber om lov, ser typ nedfällning som något man gör om det är tomt bakom. Men kan vara pga min pappa/pojkvän är så långa att om personen framför fäller bak så måste de lägga ut benen i gången, hahaha, planen är ju ofta inte byggda stort nog så att det GÅR att fälla bak utan att helt krossas om man sitter bakom. Samt fattar inte varför man inte kan sitta med rak rygg? Det är ju inte direkt jobbigt. 😀 Nä fäll ner om man åker större plan eller typ business säger jag. Inte som att jag fäller ner helt sonika på bussar och sånt heller om det är fullt?

 5. Karin

  Jag upplever mig som hyfsat väluppfostrad men jag måste erkänna att jag ALDRIG frågat om jag kan fälla bak sätet. Tycker faktiskt inte att man behöver det. Jag har aldrig någonsin tagit illa upp att den framför har fällt bak sin stol. Det bekommer mig verkligen inte. Jag tycker att Paula gjorde helt rätt.

 6. Amanda

  Min sambo är i samma längd och vi brukar inte fälla ner just för vart han alltid får mosade ben när någon fäller. Gäller även när vi betalt extra för att sitta längst fram med extra benutrymme (på nattflyg). Känns liksom snällare att bara ha uppfyllt när man vet hur det är att vara den som råkar ut för det.

 7. Annelie

  Spännande att Alla bara tar för givet att Paula fällde ner sätet hela vägen ner också….. 😂
  Tycker hon gjorde helt rätt!

 8. M

  När vi reste från Spanien i somras hade vi betalat extra för att få sitta längst fram på planet. Jag lägger mig ner eftersom vi åkte på natten varpå han bakåm ber mig sitta upp för att han är så lång och får inte plats. Snäll som jag är satte jag mig upp men fan vad arg jag var hela resan.

 9. Tova

  Jag personligen hatar när någon har fällt ner sin stol, vi har bara åkt charterresor dagtid så är inga nattflyg och charter resor är inte så mkt plats i heller. Men jag hade aldrig sagt till personen som gjorde det utan hade mest suttit och surat och suckat för det blev trängre för mig 🙈😂

 10. Caroline

  Nja, be om lov känns överflödigt, men att hinta om att ”ursäkta men nu tänkte jag fälla ner min stol, så du vet” kan väl vara trevligt 🙂

 11. Hanna

  Tycker det är lite komiskt hur mycket hat ni får angående att ni flyger mycket men när sånt här kommer på tal, ja då flyger alla helt plötsligt ofta😂 snacka om att folk är dubbelmoral för att bara hitta fel.

 12. Kristoffer

  är Man en kille på 190cm så blir man inte så glad när den framför fäller stolen utan att ens titta på den bakom. Som för mig som är lång, Mina knän mosas. Tycker man kan ha lite respekt o fråga . Säger ja till 100% att de är ok. Men vill gärna vara med när stolen fälls. Inga konstigheter tycker jag.

  Stora felet är folk bara gäller stolen utan att ens titta på den bakom.

  Men vad vet jag. 🤷‍♂️.. jag frågar iaf för jag vet hur de känns och gå mosade knän

 13. J

  Ja precis så tycker jag också, jag tänker ju inte fälla dagtid, när mat serveras, och vill jag det så kan jag höra med den där bakom. Nattflyg så är det självklart att man inte frågar. Jag kan ju inte sitta vaken eller få nackspärr bara för att en nattuggla sitter bakom.

 14. V

  Nej, man skall inte behöva fråga. Om personen framför tagit ner sitt säte får personen bakom plats av att också ta ner sätet och upp handtag, annars förhoppningsvis byte av plats.

  Det lät mer som att personen var obalans/dåligt humör.

 15. Maija

  Jag tänker precis som dig. Jag frågar inte om lov men fäller ner stolen fint. Tänker också att om personen bakom misstycker så kan den säga till. Hittills har ingen bakom mig sagt till när jag fällt ner min stol.

 16. Sofia

  Har aldrig ens tänkt tanken att ”jag har betalat för en stol och då får jag göra vad jag vill med den”. Jag tror att minst lika många uppskattar att ha plats framför sig på planet, och fäller man bak stolen så tar man ju bort den platsen från passageraren bakom.

 17. Sofia

  Jag har flugit flera långflygningar (inklusive natt) och skulle inte få för mig att dra ner stolen utan att kolla med den där bakom eller vänta in att majoriteten av passagerarna har gjort det. Personen bakom har ju också betalat för sin stol. Känns respektlöst att bara utgå från sig själv när man ska dela på en så liten yta.

 18. Sophie

  Jag skulle SJÄLVKLART fråga. Det hör till sunt förnuft. Det är ju inte mycket plats och sitter personen och äter eller lite framåtlutat så blir det riktigt obekvämt om någon fäller ner sättet. Mycket respektlöst av Paula! Så gör man bara inte, punkt slut!

 19. Ng

  Skulle aldrig fråga! Spelar ej roll om det är dag eller nattflyg, när jag vill fälla stolen gör jag det punkt slut!!!!!! Om det stör någon får man fan boka buisnessclass. Jävla svennebanan-tänk att behöva vara så jävla PK!!

 20. G

  Frågar, jag får inte plats med mina ben i ett normalt flyg om den som är framför mig fäller så måste flytta mig isåfall.

 21. Jenny

  På ett nattflyg frågar man INTE om lov.

  Däremot på ett dagflyg kan jag tycka att det hör till att fråga alternativt att man säger att ”jag tänker fälla ner sätet, hojta till när du behöver brickan på stolen så höjer jag upp den igen”.

  Men åker man ett nattflyg så är det väl självklart att man ska kunna fälla ner sätet utan att fråga. Säger ju sig självt

 22. G

  Det blir ju mer trångt för personen bakom om den framför fäller. Så ja jag blir oxå irriterad . Speciellt jag som har långa ben och vill kunna fälla ut mina ben

 23. Elin

  Det handlar väl mer om en heads up. Ingen säger väl nej på en sån fråga? Men av ren respekt så ger man en heads up. Och som någon kommenterade ”de som påstår detta har aldrig suttit på långflyg, jo jag har antal flyg fram och tillbaka till Australien och Nya Zeeland. Jag är även väldigt kort, men gör en heads up. Har någon ett glas med vatten på sin bricka där bak lär dem ju få det i knät. Trevligt sitta med blöta byxor i tio timmar

 24. Robin

  Jag tycker att man ska fråga, av ren artighet men också respekt för den bakom. Alla vet att det finns folk som inte tycker om att man fäller sätet hej vilt, och eftersom man inte känner personen bakom så är det bara att acceptera att hen kan tycka annorlunda. Sen visst, ska man resa 10 timmar nattflyg så är de klart att man ska få fälla sätet och man får väll iså fall fråga vad problemet är om hen säger emot, men jag tycker fortfarande att man ska fråga.

 25. I

  Man fäller ned utan att fråga.. Man får väl räkna med det om man flyger? När vi flög till Thailand hade jag aldrig klarat mig utan att fälla sätet. Och jag hade blivit arg om någon bad mig att fälla upp. En flygstol har man ju betalat för. Det är väl bara att fälla ned sin stol om den framför gör det? Så får man mera plats.

 26. Nicole

  Jag fäller aldrig ner stolen helt, möjligen ger jag mig själv lite lut men intr alls mycket för jag själv hatar alla som fäller ner stolen framför mig. Det är trångt som det är, man har saker i den lilla fickan som sitter i stolen framför och så fäller den j*veln ner sätet i halva mitt redan trånga utrymme? Man kanske vill jobba, läsa, ha lite space? Sten nej från min sida. Är det säten ledigt och man kan flytta plats utan problem då sätter jag mig med Tom stol bakom om jag vill fälla ner stolen, annars sitter jag upp. Sen kanske man intr ska reagera som personen i Paulas inlägg men i respekt till andra så sitter man upp. Enligt mig iallafall. Notera också att jag följer mitt eget exempel.

 27. M

  Det känns som att många som kommenterar och som påpekar andra som fäller ner har aldrig suttit på ett flyg i 10h. Inte heller ett nattflyg där tanken är att sova. Jag kan tänka mig att 90% av människorna intw har problem med plats heller. Tro fan du ska kunna fälla ner sätet, det är till för det. Du ska absolut inte behöva be om lov utan du gör det om du vill, precis som att människan bakom också har det. Det är inte heller omöjligt att äta mat på brickan. Snacka om att störa sig på helt fel grejer.

 28. Li

  Skulle aldrig fråga först. Jag har betalt för min plats. Sedan säger det sig själv att man fäller sätet försiktigt, eller så försiktigt det går åtminstone.
  Är man lång och ofta upplever problem på flygningar så får man ju ta eget ansvar för det och isf boka plats med mer benutrymme, det är ju ingen annans fel.
  Nej, Paula gjorde helt rätt! Synd bara att hon råka ut för en bitter människa.

 29. Martina

  Jag blir så sjukt förbannad när folk fäller sätet hela vägen ner utan att ens kolla läget först. Jag som är ganska medellång klarar mig ändå men Wille som är 1.90 har det trångt ändå och det kan förstöra hela hans flyg. Det är ett delat utrymme så det handlar om respekt åt båda håll. Fråga innan, och om det är väldigt tight med plats behöver man kanske inte fälla ner till max utan köra något mittemellan 🙂 sen det kan väl inte vara så svårt att informera den bakom om att sätet kommer fällas så att den bakom hinner förbereda det som kanske är ivägen.

 30. M

  Jag skulle aldrig säga nej om nån frågade, möjligtvis att jag skulle säga att dom gärna inte får fälla helt och hållet. Känns ju som att man har dom i sitt knä då ju, man förlorar hela sitt knä utrymme, samt förlorar möjligheten att se på skärmen som oftast sitter på stolen framför, många skriver att har man betalt dyra pengar för sin plats borde man få göra vad man vill, men den bakom har ju oxå betalat dyra pengar och förlorar då skärmen samt knäutrymmet för att du ska ligga. Tror knappast att du eller någon annat tycker att det är jääättekul om än ok om någon framför dig fäller helt. Jag brukar däremot alltid fälla mitt säte men bara litegrann, absolut inte så att jag blir liggande, utan så att det blir mer bekvämt bara. Och ingen större fara för den bakom. Även om man har rätt att fälla stolen helt bak tycker jag man kan ta hänsyn. Sitter det en lång karl bakom, nej då kanske jag kan fälla lite bara, men sitter det ett barn där då kanske jag kan fälla helt bak om jag så vill.

 31. Josefin

  Jag fäller aldrig ner sätet för jag själv tycker det är irriterande när personen framför gör det, det är trångt redan som det är. Dessutom vill jag visa respekt för den bakom som kanske har långa ben eller något🤷🏽‍♀️ Har flugit långa flygningar och aldrig känt behovet av att fälla ner sätet – jag sover ändå

 32. Pernilla

  Man har väl betalt för sin stol och då gör man vad man vill med sin stol, om jag köper ett hus med tomt inte fan frågar jag grannarna vilka blommor dom tycker är okej på tomten. Paula gjorde rätt och gubben behöver en valium punkt på den.

 33. Malin

  Tänkte precis likadant – vad händer om personen bakom säger nej? Helt galet att man ska behöva fråga först. Man vet ju själv att alla har rätt att fälla ner sitt eget säte så det är väl bara att stå ut om man tyckert det är jobbigt.

 34. Denise

  Blir galen när personen framför fäller ned sätet utan att fråga, men frågar dom skulle jag aldrig säga nej och förväntar mig också ett ja om jag frågar. Är mer en artighetsgrej att fråga. Dock brukar jag aldrig fälla (Om det inte är en superlång flygning) sätet ändå för det känns respektlöst då det det är sjukt lite space fast sätet är uppfällt..

 35. Louise

  Haha, skulle aldrig komma på tanken att fråga om lov, helt absurt i min mening. Givetvis fäller man snyggt så man inte orsakar kaos bakom sig, men that’s it.

 36. Nathalie Gustafsson

  Beror på om det är nattflyg eller inte tror jag. Men jag hade varit för feg för att bara fälla ner tror jag 🙈 Brukar aldrig vara det annars för saker, men jag vet inte. Svårt & säga om man inte varit i situationen. Tänker på bussar och sånt, känner likadant där tror jag. Om jag åker buss på dagen en längre sträcka skulle jag inte fälla ner utan att fråga först, hade velat att personen framför mig gjorde samma för mig 🙂 Nattflyg & nattbuss känns mer som att där sover man, och alla fäller ner. Men dagstid kanske någon vill jobba, äta, osv och då skulle jag absolut fråga först.

Visa alla 42 kommentarer
Allmänt

Ordningen är återställd

Paula är tillbaka och med mamman i huset känns ordningen återställd. Vi har klarat oss fint i veckan men det är helt enkelt inte helt hemma när mamma är borta kan vi konstatera. Vi struntade i Junibacken igår och åkte i gemensam trupp till Arlanda för att se till att Paula inte drog iväg på nån ny resa utan kom hem säkert till oss. Blev gråtkalas i ankomsthallen – mest från Paulas håll. Barnen var glada, jag var glad och så åkte vi hem och njöt av att borsta tänderna, ta på pyjamasar och läsa bok i egen säng på Paulas sätt 😜

Kommentera

Samarbete

Drömmen blir verklighet

I samarbete med Hydropool

”Vad hände med poolen” har ni frågat några gånger. Planen var ju att bygga förra våren så vi skulle ha den klar till sommaren men sen kom livet ikapp. Vi insåg att det kanske var lite optimistisk med poolbygge samtidigt som vi planerade bröllop, hade massa resor inplanerade och mycket jobb. Poolen blev lagd på is helt enkelt. Men nu börjar solen skvallra om att det kanske, om vi har tur och hoppas riktigt hårt, faktiskt kommer bli en sommar i år också. Och jag vill inte genomlida förra sommarens värme utan pool hemma.

Vi fick kontakt med Hydropool och i samarbete med dom kommer vi köra på ett swimspa istället för en vanlig pool. Varför? För att temperaturen i Sverige oftast inte tillåter vanligt poolbad mer än typ en bra vecka i juli. Ett swismspa gör att vi får året runt-användning. ”Vanlig” pool på sommaren så barnen kan gå loss, ”bubbelpool” när barnen har lagt sig och man umgås med lite goda vänner, värme i så vi kan använda den på vintern och så sportprogram så jag kan träna på att simma motströms i den. Perfekt att utöka hemmagymmet med simträning.

Nu i helgen (30-31 mars) är det jubileumshelg på Hydropool så vi ska svänga förbi och ta en extra titt på utbudet. Jubileumshelg innebär 15% rabatt på hela sortimentet så det är köpläge om man vill kunna plaska i sommar. Vi kommer antagligen slå till på ett Swimspa 19EX AquaTrainer – senaste modellen och verkar riktigt bra. Går ni pooltankar rekommenderar jag er att svänga förbi Hydropool i helgen helt enkelt!

Den är nästan 6 meter lång och ungefär 2,5 meter bred så vi borde få plats hela familjen. Har massagemunstycken, värmejustering, ledlampor, ”self-cleaning”-program så den städar sig själv, sportprogram för träning och så frysskydd för vintern. I sommar räknar jag med att den förgyller våra dagar hemma i trädgården. Känns som en bra investering att köra swimspa med flera funktioner istället för en vanlig pool, plask och lek i all ära men det kan ju bli lite tradigt om några år.

Kommentera

 1. Jossan

  Tänk bara på att kolla materialet så den inte spricker 😊. Våra grannar köpte en pool i glasfiber som skulle hålla för frysning av mark/tjäle men den sprack ändå 🤷‍♀️

Allmänt

Tiden går fort när man har roligt

Idag kommer Paula hem. Det ska bli kul, jag har saknat henne. Det har känns väldigt tomt hemma. Efter min svensexa har jag även lite småstökigt med att sova själv. Jag vaknar ofta av att jag hör folk i huset. På det sättet skall det också bli skönt att Paula kommer hem.

Annars har jag i princip levt ett singelliv under dom här dagarna. Jag har lagat kanske två middagar. Dels för att vi har varit runt en del, men också för att jag velat lägga fokus på viktigare saker än att laga mat.

Man har fått sova vart man vill i huset. Vi har sovit i gästrummet, lekrummet, soffan och i våra sängar.

Vissa dagar har man fått sova med kläder på sig, och en eller två dagar har det slarvats med tandborstning. Dock har jag blivit extremt mycket bättre på allt som rör dusch, borsta hår, tandborstning och kläder.

Nu: Är Paula välkommen hem till ett nystädat hem, en kyl full med mat och allt som rör tvätt och vikning är klart.

Kommentera

 1. Jenny

  Bta där Hugge! Mysigt att längta lite ibland. Fy vad jobbigt att känna sig skrajsen. Skulle jag nog också göra om jag bodde i hus. Tack för rolig och ärlig blogg 👍 Kan du inte ha typ veckans relationsproblem? Så vi läsare skickar in frågor och du väljer ut en per vecka att svara på. Tycker du känns så himla klok. Kanske också att Paula svarar på samma fråga, kul att se hur svaren skiljer sig. Och Paula är ju också klok som en bok och väldigt godhjärtad.
  Kram på r’e

Allmänt

Måndag

Fredags:
Hade jag herrmiddag här hemma. Passade på när Paula är på andra sidan jordklotet och inte kan knorra om uttänjda träningskläder (se min Instagram om ni inte är med på noterna). Barnen hade pyjamasparty hos farmor och farfar och var mycket nöjda med det. 10 herrar, en inhyrd kock, några kilo kött och en å annan bärs blev det. Bra kväll.

Lördag: 
Mådde som jag förtjänade när jag vaknade men tog mig snart i kragen och drog in till stan för att hämta barnen. Dagen spenderades  med farmor och farfar där vi chillade galet. Eftersom det var lördag och vi hade PF (Paula fritt) fick tjejerna gå och lägga sig när dom ville på kvällen sen. Blev inte skitsent ändå, dom däckade nog av spänningen.

Söndag: 
Heldag i Uppsala hemma hos min bror. Födelsedagskalas för barnens kusin Noah för hela tjocka släkten. På kvällen pratade vi med Paula som tagit fel på restiden och kommer hem en dag senare än beräknat. Haha stackarn trodde tjejerna skulle bli förtvivlade av beskedet…

Tror dom överlever en kväll till utan mamma helt enkelt 😅

Nu: 
Saknar vi ändå mamman/frun i huset. Kanske mest jag som saknar att få krama om och pussa lite på henne. Räknar ner tiden tills hon landar!

Kommentera

AllmäntFamiljeliv

7 saker jag trodde jag aldrig skulle göra

Ibland säger man ju ”det skulle jag ALDRIG göra” och visst, ibland stämmer det ju men oftast slutar det med att man gör dom där sakerna man sa att man aldrig skulle göra. Jag har gjort rätt många men här är ett urval på 7 grejer:

– Äta bajs 
Typ ingen tänker väl sig äta avföring. Men sen har det väl hänt att man byter en katastrofblöja och får något smetigt på handen som på något vänster letar sig in i minne via en hand som bara är tänkt att torka den lackande svetten ur pannan. Oslagbar känsla. Och smak.

– Hoppa från Västerbron 
Bara en idiot skulle hoppa ”på skoj” från en bro många hoppat ner i döden från.

 

– Se ett toabesök som ”egentid”  
Riktig klyscha för alla föräldrar. Innan barn är toabesök något självklart man får överstökat rätt snabbt. Efter barn är toaletten typ en lounge där man gärna hänger en timme eller två.

– Tacka nej till lätta pengar 
Tro det eller ej men kommer in en hel del förfrågningar om samarbeten jag tackar nej till. Även om det hade inneburit liten insats för helt ok pengar. Glad över att ha möjligheten att tacka nej till saker jag inte står för och inte behöva tänka på hur det påverkar månadens lön.

– Älska hemmalivet  
Fråga Hugo 18 år om hans känslor inför att äta tacos, kolla Talang med snacks och somna framför en film kl 21:49 en fredagkväll och han hade spytt rakt ut. Dagens Hugo är i himlen.

– Kissa på mig i vuxen ålder 
Ni kanske minns Paulas inlägg från fjällen
– Lyckas få till den här familjen 
En underbar fru och 2 fantastiska ungar. Bra jobbat, Hugge!

Kommentera

 1. Emily

  Ni är så fina. Blir alltid så glad av er oavsett om du skriver om tjafs eller visar prints på roliga konversationer. Los amo!

 2. Sandra Augustinson

  Haha, jag har sett videon när du hoppar från Västerbron flera gånger och känner bara paniken när du hoppar! Gud det måste ju vara hur högt som helst, men att du bara gör det tycker jag är så coolt. Jag tycker du inspirerar Molly och Leonore att göra saker de är rädda för och våga, att du visar dem att man vågar mer än man tror. Så inspirerande! Min dröm är att hoppa fallskärm 😀

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.