Juli 2018
Tankar

Happy pride?

Paula har shoppat loss på Zaras rea här i Spanien och överraskar dagligen med nya outfits. Kanske är det att semestern pågått för länge men det blir ett spänningsmoment för dagen helt enkelt. Häromdagen tog hon en dusch och kom sen ut i vardagsrummet med den här cirkusdräkten: Min spontana reaktion: Pride är inte den här veckan🙈

Hehe fast sen fick jag höra att Pride visst är den här veckan i Stockholm så jag får erkänna mig ha fel. Tänkte ändå ta upp Pride när det nu landat i tankarna. Jag fattar ju att Pride är mer än regnbågsfärgade kläder. Som straight snubbe har jag inte så värst mycket plats att ta i Prideveckan och jag har läst många på Instagram som säger att det blivit ett jippo företag och heterofolk utnyttjar veckan som marknadsföring/en kul grej. Hur ställer ni er till det?

Tidigare har jag tänkt att det är bra när företag kör något under Pride och visar att dom är hbtq-vänliga eller Vad man ska säga. Att budskapet är viktigare än eventuell baktanke eller så. Men sen säger en del att det bara är skit eftersom dom vill sälja och skiter i det verkliga budskapet. Att dom mjölkar Pride för egen vinning så att säga. Och jag kan väl köpa att det kanske inte känns så genuint att ’satsa’ på budskapet en gång om året med en regnbågsflaggan för att sen bry sig noll resten av året. Samtidigt kanske lite är bättre än inget? Vad säger ni? Ni brukar ha kloka tankar om det mesta!

I alla fall – jag kommer inte synas på nå flak eller köra en special-rainbow-edition på Clean nu i veckan men för den sakens skull tycker jag alla ska ha rätt att älska den som vill oavsett kön, att folk ska skita i folks läggning och att om mina barn skulle vara homo/bi/gay eller vad som när dom blir större ska dom känna att det inte är en big deal och att deras föräldrar älskar dom som dom är oavsett. Hoppas alla ni som är engagerade/berörda får en nice Pride-vecka ❤🧡💛💚💙💜

Kommentera

 1. Marcus

  Media, företag och politiker tävlar i att vara prajdiga, det är väl ok i sig.
  Det trista är när man gör det utan innehåll, som tex TV3 och seras systerkanaler , regnbågsfärgade loggor i hörnen i tv rutan, men inte ett enda program med hbtq tema. Det är bara ett billigt sött att plocka goodwill utan når som helst innehåll.

  Synd också att man tyvärr bara ser hbtq under denna vecka i Stockholm, hbtq finns överallt årets alla dagar.
  Men såklart viktigt att samhället, politiker, företag osv står upp för dessa värdeingar, allas lika värde, tolerans, frihet och kärlek.

  Sen är det trist att just Stockholm Pride inte helt lever upp till den sanna prideandan, att stänga in Pride, ta höga avgifter är liksom inte inkluderande. Stockholm är den enda staden som inte kan ha en öppen Pride, funkar över hela Sverige, norden, Europa….

 2. Niki

  Håller absolut med om att det är bra att företag tar ställning till pride och hbtqi personers rättigheter. Jag tror att problemet ligger i att många företag har börjat se det mer som en ”vinst” i att göra pride relaterade produkter så att alla som stöttar kan köpa dessa. Vissa företag har då gjort så att en del av vinsten från dessa produkter/kollektioner kommer att gå till någon slags organisation eller liknande, detta tycker jag är super fint! Men om de endast hade tänkt pryda sina produkter med pride flaggan så kanske det är mer stöttande att hänga upp flaggan utanför butiken eller bara gå ut med inlägg på sociala medier eller hemsidor för att uppmärksamma om det istället för att dra in vinst på våran kamp utan att engagera sig vidare. Detta är bara min tanke, har inte vart inne och läst på om detta men säger bara rent spontant vad jag kan känna 🙂 tycker det är grymt att både du och Paula vågar ta upp frågor som dessa och valet och liknande! tunga e ni! <3

 3. Conny

  Pridebudskapet är ju kärlek och det kan man ju förmedla på många olika sätt och när som helst. Eller som den som just rakat huvudet sa. -Knappast hårresande!

 4. Sofie

  Hej Hugo!
  Har ett tränings relaterat problem som jag hoppas du kanske kan hjälpa mig med.

  Jag har aldrig varit någon träningsperson och kan inte påstå att min kost varit överdrivet bra, har klarat mig med vardagsmotion etc. Men nu när man börjar bli lite äldre (är 28) så har jag gått upp ca 5kg och känner mig bara som en degklump utan energi.

  Hur som helst, dom senaste fyra veckorna har jag kommit igång ordentligt med träning. Kör 5 pass i veckan direkt efter jobbet. Mån+tors armar/axlar, tis+fre ben och rumpa och ons enbart cardio. Börjar alla pass med 15 min uppvärmning (springa, roddmaskin eller stegmaskin) och avslutar alltid passen med 2-3 magövningar. Snittar ca 1 timma i träningstid.

  Jag har börjat äta på regelbundna tider (frukost 830, lunch 12.30, middag 17.30), dragit ner på alkohol och kolhydrater. I snitt dricker jag alkohol två gånger i veckan och det slinker ner en och annan efterrätt + snacks på helgen. Sover 8 timmar per natt.

  Efter 4 veckor ser jag i princip INGA resultat vilket gör mig så ledsen och känner att jag tappar motivationen. Märks varken på kläder, vågen eller generellt när jag jämför före och efter bilder. Det jag fokuserar mest på är att få mer tränade/mindre armar och tighta till resten av kroppen. Vad gör jag för fel?! Ska jag skippa styrketräningen och bara köra cardio? Bara äta frukost+middag? Tar tacksamt emot alla tips eller förslag för just nu känner jag nästan för att ge upp, vilket känns tråkigt då jag känt mig så stolt att jag kommit igång med träningen och ta hand om kroppen!

  Jag är 28 år, tjej, 165cm och väger 60kg.

  Tacksam för svar!!
  Kram Sofie

 5. Niqabisten

  En liten fråga hugo. Du och Paula verkar vara så enkla och öppna människor men vad skulle ni tänka eller känna om nån av era flickor när de blir stora skulle komma hem och säga de blivit muslimer och vill ta på sig niqab ( täcka ansiktet)? Skulle ni då tycka det är lika accepterat och okej som alla deras andra eventuella val de kan göra ?? Mvh niqabisten en trogen följare 😊

Dagens frågaTräning & kost

Semesterträning för småbarnsföräldrar

Hur håller man igång träningen bäst som semesterledig småbarnsförälder? 

 • Rör dig med barnen. 
  Är ni på stranden – tänk att du ska göra vistelsen till träning. Springer barnen runt, kör en tävling med dem. Sitter dom och bygger sandslott, gör lite burpees på sidan om. Plaskar ni i vattnet – kör lite spring på stället och höga knän med vattnet som motstånd. Ligger ditt barn och vilar i skuggan – dra igång lite armhävningar och situps bredvid. Försök hela tiden tänka att du är så aktiv som möjligt när du är med barnen på semestern och var inte föräldern som bara står bredvid och tittar på. Garanterat uppskattat av barnen också att du är med så det är en winwin.
 • Ta med barnen på dina rundor. 
  Kör en powerwalk eller joggingrunda ihop med dina barn. Ta med cyklar eller sparkcyklar och säg att ni ska ut helt enkelt. Visst, du kanske inte direkt kan spurta iväg på egen hand men du kan gå raskt eller jogga lite lätt/på stället bredvid dina barn samtidigt som dom också rör sig. Om du har mer än ett barn blir det mer sport eftersom dom kan sticka iväg åt olika håll och du får du kuta utav bara helvete för att rädda situationen 😂
 • Dra till gymmet 
  Jag fattar att den här kanske inte är den allra enklaste för alla men det mest grundläggande för att hålla igång träningen är helt enkelt att bara få den gjord, hur krasst det än låter. Nu när det varit 30+ grader kan det dessutom vara mer skönt att träna inomhus (om AC finns på gymmet vill säga) än ute och du kan orka mer. Deala med din partner om när det är you-time och kör bara. Passa på tidigt på morgonen innan dagen drar igång eller smit iväg på kvällen när det är dags för läggning och det inte är din tur.
 • Häng i trädgården 
  Träning behöver inte vara komplicerad och du behöver inte bygga ett hemmagym för att få till det (även om mitt är det bästa som hänt mig näst efter Paula och barnen). Om du bor i hus och har en gräsplätt kan du lätt få all träning gjord där. Ta fram något pass på Youtube som passar dig och kör efter det. Kör något pass från min bok där du bara behöver din egna kroppsvik. Investera i ett par kettlebells och ett hopprep kanske och avsätt 30 min för en genomkörare. Är barnen vakna gör det inget om dom springer runt dig – snarare skulle jag säga att det är bra att dom är med och får in träning naturligt i vardagen.
 • Spring med barnvagnen 
  Investera i en nice vagn till ditt barn som du kan ha på löprundor. Börja med lättare jogging växlat med gång om du känner att orken/konditionen inte finns där och öka successivt. Timea in det med ditt barns sovtider eller bara när det känns lägligt för en tur i vagn helt enkelt.
 • Välj omvägar 
  Träning måste inte vara specifik träning. Välj att gå och handla istället för att ta bilen och bär hem kassarna. Hoppa ur bilen på väg till badplatsen (om du har en annan vuxen med som kör bilen) och spring dom sista kilometrarna till stranden. Ta med barnen på cykeltur istället för att chilla vid poolen hela dagen. Ni fattar, tänk aktivitet i det lilla snarare än stora träningsstunder.
 • Gör det enkelt och snabbt 
  Jag tror att många kommer av sig för att man har för höga ambitioner eller tänker att man inte hinner. Skit i prestationen och sätt en tidsmall du ska följa. 15 minuter aktivitet dagligen är bättre än en 60 minuterspass varannan vecka. Sätt till exempel att du ska springa 15 minuter varje dag. Vissa dagar kanske du bara orkar gå för att du är trött och varm, andra dagar kanske du hinner 1 km på 15 minuter i långsam jogg och andra dagar kanske du har kraft i benen och passerar 2 km på samma tid. En annan dag kör du backintervaller i 15 min. Känner du efter dina 15 min att du vill fortsätta så gör det men var lika nöjd om det ”bara” blir dom där 15 minuterna.

Glöm inte: Du måste inte kunna för att börja, men du måste börja för att kunna!

Kommentera

 1. Zeynep

  Bra tips!! Jag har en fråga, Föräldrarna har precis byggt klart sitt hus och ska snart börja med att ordna tomten/gården. Jag vill gärna bygga ett litet ute gym eftersom deras hem alltid är det ultimata destinationen för umgänge för vår stora fämilj. MEN hur gör man med marken? jag tänker att är det gräsmatta kanske det slutar med en ojämn markyta efter 1-2 år? Jag tänker mig alltså ett ute gym så man kan köra tunga pass, precis som du verkar ha det på bilderna i ditt ute grym med vikter.

  Önskar dig en trevlig vecka!

Dagens fråga

En jobbig morsa

”Vi har en sexmånaders här hemma, hur mysigt som helst MEN GUD vad trött jag är. Jag är så glad att min man är den lugna stjärnan han är men jag har svårt för att inte vara avundsjuk på honom. Alltså missförstå mig rätt, jag älskar vår dotter men dessa skrik- och panikutbrott som kommer mellan varven i kombination med min trötthet och allt som ska göras gör att jag blir lite avundsjuk när han får åka till jobbet på dagarna. Där kan han sitta på sina raster och dricka kaffe i lugn och ro, under arbetet kan han småprata med vuxna människor och sedan kommer han hem till en liten tjej som ler från öra till öra av att bara se honom. Jag sitter och är trött och lite sur, luktar förstås en hel del kräks med, och känner dåligt samvete för att jag ”lämpar över” henne på honom så han får ta henne stora delar av eftermiddagar/kvällar. Samtidigt vet jag ju att han vill umgås med henne och när jag frågar har han ingenting emot det och självklart så får han tid till att slappa, se på tv, sitta vid datorn osv med men jag får ändå dåligt samvete… så det jag tänkte höra med dig om är: är jag jobbig som räcker över henne till honom när han kommer hem från jobbet? Jag brukar under denna tid gå på toaletten (ensam 🙌) och fixa hemma/laga mat/städa och sätta mig i soffan en stund.”

Kära Mammaångest! Nu har ju varken jag eller Paula haft ”vanliga” jobb med regelbundna arbetstider samtidigt som vi haft barn men jag kan ändå känna igen mig det där med ”lämpa över” så fort man kliver in genom dörren. Eller jag känner igen resonemanget och situationen överlag. Paula har gladeligen (med något lätt vansinnigt i blicken) varit snabbare än en vessla med att lassa över Molly/Leonore och fort som tusan dragit ur synhåll. Jag tänker att det är ganska rimligt agerande för precis som du säger så är jobb ett ”trevligt” avbrott från barntiden. Man får sitta i tystnad i bilen, man kan sitta och småsnacka, scrolla lite på mobilen emellanåt, ha konversationer med vuxna människor och främst av allt känner man inte ett konstant ansvar över en annan människa (om du inte jobbar som personlig assistent eller opererar någon eller sådär, då ska du nog känna ansvar över människan hela tiden du jobbar faktiskt). För det är ju jobbigt att hela tiden vara på spänn och ha koll. Och sen är det fett jobbigt om ens barn skriker och inte slutar eller får något annat utbrott man fattar noll av. Att lyssna på skrik är utmattande och kan säkert fungera bra som tortyrmetod. Så alltså… jag tror ingen tycker du ska ha dåligt samvete för att barnets pappa får ta över när han kommer hem. Klart han också kan vara trött efter en dag på jobbet (finns ju olika sorters ansträngande jobb) men ni är två som är föräldrar och han verkar inte ha invändningar på att ta er dotter när han kommer hem utan vill vara en närvarande förälder- så du borde absolut inte ha dåligt samvete. Ta din egentid på dasset, sätt dig i soffan, gå ut på en promenad eller vad du vill ett tag. Alla behöver vi ett break ibland.

Sen så vill familjeexperten och relationsexperten här också poängtera att den där skitjobbiga (jaja och mysiga, härliga osv) tiden kommer gå över. När man sitter i det vill man lägga ut en Blocketannons med ”skänkes” på ungen emellanåt men rätt som det är har dom passerat 2 års sträcket och man slipper blöjor, kräks, välling och vagnar och har ett barn man kan resonera (typ) med, som är relativt självgående och som gör språkliga missar som får dig att garva ihjäl dig. Då börjar man sakna blöjbarnen en smula (bara en smula Paula, inbilla dig inget nu). Kort och gott, låt din man vara ansvarig på eftermiddag/kväll för er dotter utan dåligt samvete, bit ihop under skrik- och panikutbrotten och fokusera på dom härliga stunderna. Ta barnvakt ibland också så ni kan hänga utan barnet någon gång ibland, tror det gör stor skillnad för att klara av småbarnsåren faktiskt. Behöver inte vara långa stunder men en middag själva, gå på bio eller bara sitta ner i soffan och käka hämtpizza ifred.

Har ni andra några inputs till Mammaångest? 

Kommentera

 1. Sarah

  Det är klart du skall kunna lämna över barnet till din man när han kommer hem. Låt honom äta i lugn och ro, vila en stund och sedan ge över barnet till honom! Själv har jag varit hemma sedan början av 2016 med våra barn. (2 åring och 1 åring)
  Min man jobbar långa dagar och oftast också på lördagar, spec nu på sommaren. Jag har ännu inte varit iväg på egen hand (ensam) annat än till skolan och ett par gånger på jobb när jag hoppat in när det krisat sig. Jag längtar efter egentid! Det funkar inte riktigt hos oss ännu när min man jobbar så pass mycket (ibland upp till över 280h i månaden).
  Man orkar bättre och är en bättre mamma/pappa när man får lite egen tid. Jag har accepterat att min situation ser ut som den gör, men jag hoppas ingen annan behöver stå ut med liknande. Det är psykiskt påfrestande att inte få göra något på egen hand (inte ens äta, gå på toan, duschen i lugn och ro osv..)
  Vi har inte haft semester mer än 1 vecka i året tillsammans.
  Bit ihop, det blir bättre med tiden <3

 2. J

  Ångest ingår i barnpaketet, förhoppningsvis vänjer du dig tillslut. Verkligen, ta egentid, både för dig själv o med mannen, för sin mentala hälsas skull. Och efter 3 år blev det bättre, som Hugo skriver. Skaffa ett syskon så har ungen nån att leka med så småningom, underlättar en hel del! 😉

 3. Anna

  Lämna över ansvaret utan ångest! Jag skulle gladeligen ha gjort det om jag kunnat. Är hemma med en 4 åring o en 11 månaders som är en high need baby, även kallat plus barn. Jag är så psykiskt utmattad… I fredags lämnade vi bort ungarna över natten o var vuxna ett tag (vi slog till o hade fest till o med 💃) o det var sååå värt de! Jag mår så bra psykiskt idag. Ge mej en vecka så är jag tillbaka på ruta ett 😂 Ge över ansvaret till någon, vem som helst som du litar på o njut en stund. För de behöver man!

 4. Sara

  Jag håller med dig!
  Alla har vi bra och dåliga dagar som föräldrar, vissa dagar är lugna och enkla medan andra är fulla med utbrott och skrik 😊

Dagens frågaTankar

Mina tankar inför valet 2018

Jag har fått önskemål om att skriva om mina tankar inför valet och vad jag ska rösta på. Jag har dragit mig lite för det helt enkelt för att jag inte tycker det är min sak att snacka om. Politik är inget man ska gå efter vad någon annan säger eller tycker utan jag tycker det är viktigt att man skapar sig en egen bild av vad man tror på, hur man vill att samhället ska se ut och vilket parti som stämmer bäst överens med den bilden. Man hittar nog aldrig en perfect match där man känner att man håller med om exakt allt men något av alternativen känns lär kännas mer ”rätt” än dom andra om man verkligen sätter sig in i det.

Jag tror dom flesta antar åt vilket håll mina sympatier drar och vilka partier jag verkligen inte håller med och det är inget jag hymlar med men samtidigt vill jag inte köra inlägg där jag spaltar upp hur jag ser på saker och ting och försöker ”övertala” andra att hålla med mig. Jag har gjort mitt val och sen tycker jag det är helt upp till er hur ni lägger ert. Det enda jag egentligen tycker är viktigt att poängtera är att man ska ta tillvara på den röst man faktiskt har. Jag har stött på många som säger ”Fyfan hur kunde XX få så många röster/hur kunde dom vinna valet” åt båda håll och sen när man frågar vad dom röstade på säger dom att dom inte röstade. Då tycker jag lite att man inte har rätt att klaga överhuvudtaget – du har avsagt dig din röst att ha synpunkter på hur samhället ser ut. Alla röster väger lika mycket så se till att använda din. Eller okej, två saker vill jag poängtera och det andra är att man ska sätta sig in i det hela själv. Gå inte efter vad andra säger eller senaste löpsedeln på Expressen. Känner du dig osäker på vart dina sympatier ligger – fnula på vilka frågor som är viktigast för dig och kolla sen igenom dom olika partiernas hemsidor efter svar. Gör valkompasser och läs vidare sen. Snöa inte heller bara in dig på att ”XX vill göra XX” och nöj dig med att det låter bra utan kolla på hur dom vill få igenom det, hur ska dom lösa saker och ting? Finns det en plan eller är det bara lösa ord?

Jag tycker inte man behöver bli expert på alla partiers samlade historia eller veta vad exakt alla medlemmar i partiet sagt men avsett några timmar och skrapa lite på kärnfrågorna för dig i alla fall. Försök skapa dig en egen bild och gå inte efter ”jag har hört att” eller ”alla vet att”. Sen tycker jag överlag att man ska vara positiv och med det rösta för saker man vill se mer av i samhället/saker man tror på än att rösta på saker som mer fokuserar på vad man är emot/vill få bort. Men det är bara mitt sätt att se på saken.

Med det sagt – nu är det bara 43 dagar kvar till valet så hög tid att börja gallra bland vallöftena!

Vote for Hugo 

Kommentera

 1. Anna

  Tycker att man som bloggare visst kan hävda sin åsikt när det gäller allt även politik. Bloggen är ju personlig och då får man väl uttrycka sina personliga åsikter framförallt om det är gott menat (tror ni alla hänvisar till Paulas inlägg inom ämnet). Tycker att alla dessa mellanmjölks-kommentarer är så tråkiga. Bloggar ska ju vara personliga men bloggare tvingas till neutralitet så då kommer alla till slut bli så diplomatiska som Hugo är i detta inlägg.

 2. m

  Efter detta inlägg så insåg jag precis en grej!
  Jag har läst din blogg varje dag (oftast flera ggr per dag) i snart 6 år.
  Sluta aldrig med bloggen!
  kram

 3. Sara

  Bra inlägg. Demokratiskt, alla får rösta på vad de vill och inga pekpinnar. Perfekt! Bättre än alla inlägg där folk skriver ”Rösta inte på detta eller detta..” Varför inte? Folk får rösta som de vill oavsett om jag inte håller med. Demokrati ftw hela vägen, inte bara när det ”passar”.

 4. Kicki

  Alla borde rösta för vår planet. För vad hjälper det om egenföretagaren, arbetslösa, sjukhus m.m har/får det toppen ifall planeten är sjuk(pga klimatet) och den försvinner? Man borde Först se till att planeten mår bra och sen jobba vidare med alla andra jätte viktiga frågor 🙂 Hoppas ni fattar hur jag menar?

 5. Polly#1

  Vilket bra inlägg! Uppmanar dina läsare till att rösta och räknar med att de är kapabla till att själva välja parti.

Visa alla 7 kommentarer
FamiljelivTankar

Barnens integritet

”Jag är intresserad att veta hur du ser på dina barns integritet. Hur social medier kommer påverka M&L i både negativ och positiv riktning? Vad tror Du?” 

Den här frågan dyker upp lite då och då och den är lika lätt och svår på samma gång.

Jag tänker att så länge barnen känner att det är okej att vara med så är dom med. Om Molly (och sen Leo såklart) säger att hon inte vill vara med på kort eller film så kommer jag respektera det. Tills den dagen bedömer jag det lite som att dom är barn och det sättet dom syns på är inte saker som blottar dem på ett sätt jag upplever som skadligt. Jag skulle aldrig utsätta mina barn för något jag tror kommer påverka dom negativt. Om jag trodde att dom for illa av att vara med skulle jag naturligtvis inte ha med dom. Jag skulle aldrig fortsätta ha med dom i bloggen om det till exempel fanns en hotbild mot dom eller mig eller om dom uttryckte till oss eller någon i deras närhet att dom inte tycker om det.
-Men hur ska du veta om dom tar skada av det, kan verkligen Molly bedöma vad som är OK för henne.
Nej det kan jag såklart inte veta och Molly är ju ändå bara 5 år så klart hon inte kan resonera logiskt och moget i alla frågor (det kan ju inte jag heller och jag är 28 år hehe). Men jag tror också det finns bra många fler sätt man skada sina barn ”värre” på om man säger så, även om man har goda intentioner. Man kan ha problem med alkohol och tro att man döljer det bra men i själva verket ligger barnen med ont i magen på kvällen för att mamma eller pappa är full där uppe. Eller så kanske man har riktigt usla matvanor som gör att barnen växer upp med näringsbrist eller bara ett glödgande hat mot grönsaker, vatten och frukt. Eller så har man ekonomiska problem som gör att barnen växer upp meden oro över familjens pengar och sen har ångest över pengar hela livet. Ja ni fattar, jag tror att vi oundvikligen ”sabbar” barnen på något sätt. Och även om man inte gör det utan har helt 100% helylle Svensson-familjeliv med total stabilitet och vettiga val så kan det gå åt helvete i alla fall – typ att barnen börjar knarka, supa, blir kriminella eller annat. Som förälder kan du inte säkerställa att barnen kommer växa upp och känna att ”fan min barndom var perfekt och jag är en genomlycklig människa” – för min del handlar det snarare om att göra mitt bästa och alltid ha deras välmående som prio. Sen har alla föräldrar olika tankar om vad som är barnens bästa. En del säger åt barnen att ta det försiktigt och akta sig för att ramla och en del uppmuntrar leken och tänker att så länge man fångar upp fallet sen är det ingen fara.

Hur tror jag sociala medier kommer påverka mina döttrar? 
Jag är dubbel till det men det skulle jag nog vara ändå även om jag inte jobbade med det. Även om föräldrarna inte är ”influencers” är barnen i stor utsträckning på sociala medier. 9 åringar snapchatvloggar, finns på Instagram och kollar Youtube som om det vore Bolibompa när jag var liten. Dagens kids är mer digitala och det är ett faktum. Jag hoppas att min och Paulas ”yrkesmässiga” erfarenhet av sociala medier kan vara positiv för dom. Att dom kan se både fördelar och nackdelar med att vara privat offentligt. Sen ser jag det som en fördel i att jag och Paula kanske är mer insatta i sociala medier och kan se varningsflagg sen när det är dags för barnen i och med våra jobb. Nu är ju folk i vår ålder också online men just eftersom vi jobbar med det tänker jag att vi kanske har lite bättre koll på hur det funkar. Kanske bara är inbillning från min sida men jag tänker att det är lättare för oss att ha koll på våra ungar än någon som själv inte är så insatt. Men det hela är ju så att säga ”time will tell” så om 10 år kanske jag får förbanna mig själv för min dumhet eller så är våra ungar digitala genier. Eller helt ointresserade och läser hellre böcker.

Kommentera

 1. Caroline

  Att barnen inte tar skada av att du har med de i bloggen… Tog inte Molly eller ni som föräldrar minsta skada av att bli anmälda till soc? Även om det inte var så farligt enligt er tydligen kan det ske värre saker.

  1. Majja

   Fast det är ju inte Hugos, Paulas eller Mollys fel att det finns efrerblivna personer som anmäler en person för något som den inte har gjort eller i detta fall personen befann sig inte i närheten av det som hände. FOLK KANSKE borde anmäla rätt person innan man ringer som en idiot och tro sig göra rätt av sig. Detta hade lika gärna kunnat hända dig. Att någon tro sig se dig göra något opassande och anmäla dig men verkliga fallet va det inte ens du. Utan någon säger att de kan vara du. Med detta skrivet vill jag säga att din kommentar var dagens onödigaste. Svartsjuka klär ingen.

  2. Hugo Rosas
   Hugo Rosas

   Molly tog absolut ingen skada – hon är lyckligt ovetande om hela historien. Som förälder tog vi inte skada heller – självklart blir man uppgiven/ledsen av en sådan sak men jag skulle inte säga att vårt föräldraskap blivit skadat. Som jag ser det hade det kunnat hända även om vi valt att inte visa barnen men vara offentliga själva ändå.

  3. Bea

   @Caroline, ett par i min närhet som inte är offentliga på något vis har blivit utsatta för precis samma sak som Paula och Hugo blev, d.v.s. en människa som inte mådde bra ringde och socanmälde dom helt utan grund. Så det kan du nog inte dra in här faktiskt 🙂

Visa alla 6 kommentarer
Allmänt

Sanningen om vår resa med TUI

Det har varit mycket funderingar, antaganden och spekulationer om vår resa till Gran Canaria. Resan har till och med fått sig ett eget inlägg på skvallerbloggarna. På bloggbevakning lyftes när jag svarade på kommentarer och Camilla spekulerar i vad Konsumentverket skulle säga om vår resa. Folk menar på att det är smygreklam och att jag har sagt att det inte är ett samarbete för att sen säga att det är samarbete. Rörigt, så jag tänker att vi reder ut det hela.

Vår familj reste till Gran Canaria i sommar och i den resan hade vi ett samarbete med resebolaget TUI. Samarbetet gick genom Paula men inkluderade spridning på båda våra kanaler (Paula här skrivit mer om upplägget HÄR). Inför samarbetet upprättades ett avtal med vad TUI efterfrågade från vårt håll vilket var 2 inlägg var på våra bloggar samt en take over på deras Instagram. Dessa inlägg har vi haft en dialog med TUI om (skickat utkast, fått godkännande etc.) och dessa har annonsmärkts som dom ska helt enkelt. Vi har även utöver detta skrivit innan resan att vi ska göra det här samarbetet med TUI så jag tycker inte vi har hymlat med det? Samarbetet är då inte hela resan och att kontinuerligt skriva om den utan att X antal inlägg ska göras om/från vår resa.

Under själva resan har vi självklart uppdaterat utöver det vi kommit överens om. Vi bloggar ju om våra liv och som Paula brukar säga ”allt är content”. Så det faller sig naturligt att berätta om vad vi pysslat med, vad vi käkat, om vi varit på utflykt. Det här är inget som TUI har krävt av oss och inget dom har insyn i innan vi publicerar. Det står oss för all del fritt att skriva vad vi vill. Skulle vi få skriva om det var skitmat, dålig service, katastrofal personal etc. frågar sig bloggbevakning? Ja, om vi skulle uppleva det så skulle vi självklart få skriva det. Sen skulle dom antagligen föredra om vi tog upp eventuella klagomål med dom först och gav dom en chans att fixa det innan vi skrev ut det men det ser jag inte som några konstigheter. Vi har fått frihet att skriva om dom minus vi upplevt också och dom två jag tänk på är att hotellet kanske inte är lämpligt för alla. Det ligger högt upp i en backe med magisk utsikt men också en brutal bit att gå. Det går dock att få skjuts ner och upp om man inte vill gå och vi som familj hade inget emot avståndet i och med att vi ser det som en nice möjlighet att bocka av träningen. Sen tyckte jag flygresan var lite för lång med två småbarn. Var maten som på en michelin-krog? Nej men den var fräsch, hade ett stort utbud och smakade bra. Jag väntar mig inte mer än så på en charter och tyckte maten levererade över förväntan.

Om vi hade ingått ett samarbete med TUI där dom skickade iväg oss på en resa och sa att vi skulle uppdatera från hela resan – ja då skulle vi annonsmärka alla inlägg. Vi hade ett avtal om ett visst antal inlägg för en viss summa och vi bokade resan själva. Resor är av många skäl enklare att boka själva. Välja rum, tillval, plats på flygplanet, käk på flygplanet, reseförsäkring etc. Om något går fel är det också skönt att ha gjort bokningen i eget namn och kunna deala med det ihop med försäkringsbolaget på egen hand. Dessutom möjliggör det just det att vi kan uppdatera hur mycket eller lite vi vill när vi väl är iväg och det gör att resan känns som semester och inte konstant jobb. Sen underlättar det skattemässigt också vilket jag får bilden av att en del tycker är rena rama katastrofen men som företagare kan jag inte heller hymla med att jag självklart lägger upp jobb på det sätt som blir mest förmånligt för mig och mitt företag (precis som, ja alla som har ett företag gör). Vi betalar gott om skatt genom vårt företag och bidrar som alla andra. Våra jobb inom sociala medier gör att vi får möjligheter att göra en hel del roliga grejer på arbetstid. Våra barn får vara med på saker och uppleva grejer dom antagligen inte hade fått om Paula pluggade till barnmorska och jag jobbade som vårdbiträde (ett av få ”vanliga” jobb jag haft en kort tid). Jag förstår att det kan sticka i ögonen på vissa som anser att det är orättvist. Och det är det ju men det är så livet ser ut, alla har vi olika förutsättningar och lever på olika sätt.

Sist men inte minst tänkte jag svara på tankenöten Camilla ställde i slutet av sitt inlägg:

”Vi kan ta ett annat exempel för ökad tydlighet så får vi se vad ni tycker.
Säg att jag är medlem på SATS. Jag betalar 600 kr i månaden för mitt medlemskap som dras via autogiro precis som vilken betalande medlem som helst. Säg att jag driver en träningsblogg där jag dag ut och dag in skriver positivt om SATS, om alla klasser jag går på, deras fantastiska service, utbudet, kvalitén – ja, allting är näst intill perfekt på SATS men jag markerar bara ut ett inlägg i veckan som reklam eftersom jag inte får mitt kort betalt av dem – trots att det med all önskad tydlighet framgår att jag har ett löpande samarbete med dem och mina sponsrade inlägg på intet vis skiljer sig från mina ”vanliga”..Skulle det vara okej tycker ni?”

Svaret? Ja det är okej. Om Camilla är en nöjd medlem på SATS som går dit och tränar och betalar sitt medlemsskap är hon en vanlig kund. Om SATS är på tårna och ser att det finns en influencer som genuint gillar dem tänker dom smart om dom sen vill ha ett samarbete med henne för att få fram specifika önskade budskap därigenom. Om dom gör ett avtal där dom kommer överens om att hon ska göra ett inlägg i månaden och för det får en ersättning så ska dom inläggen som hon får betalt för reklammarkeras. Om hon sen betalar sitt gymkort själv och skriver om hur mycket hon gillar deras gym är det såklart en bonus för företaget men dom har inte köpt den spridningen = det är inte reklam. Om SATS dock skulle säga att dom betalar gymkortet för att hon löpande ska prata gott om dom så ska det reklammarkeras varje gång hon skriver om dom. Att man som influencer har ett genuint intresse eller faktiskt använder produkter från ett företag är inte smygreklam – det är en lyckad matchning och ett trovärdigt samarbete. Bara för att SATS skulle ge mig en summa pengar för ett par inlägg skulle jag inte stå i konstant annonserings-skuld hos dom. Om jag efter vårt samarbete fortsätter gå dit och är glad och nöjd och säger det är det guld för SATS iom att det ökar trovärdigheten men det är inte som att jag måste byta gym till Friskis och svettis för att inte bli tvungen att annonsmärka i all evighet efter varje gympass jag berättar om. Livet som influencer är kanske inte helt enkelt att förstå men kanske blev det lite klarare av det här. Kram!

Kommentera

 1. Anonym

  Det är samma sak som Egoina. Hon bad ju om en gratis resa nu + hotell med sin pojkvän som utbyte ska hon visa massa reklam gör resebyrån, hotellet och platsen mm. Det tragiska är ju att dessa inlägg kommer som vanligt 1 v EFTER hon kommit hem och då lär det bombas med bilder och text säkert i 1-2 v framåt.
  Om det ska vara i närheten av seriöst så visa inläggen medans ni är på platsen för ni är ju där för att jobba med tanke på att det var därför ni fick resa mm gratis!
  Men nej…då kommer det upp tidsinställda tråkiga meningslösa inlägg medans de lever livet på resan. Tummen ner!

 2. Amanda

  Tycker du bemöter det här så bra! Grymt inlägg! Super like på ditt svar till Bloggbevaknings ”tankenöt” 😍

 3. SG

  Men vad roligt för er! Jag hade också åkt med familjen! (Vem orkar anmäla ??! Är det samma personer som anmäler grannens svartbygge?) F ö framgick samarbetetet väl och det gick att utläsa kritiken gällande maten / avståndet t stranden… 👍

 4. Martina

  Jag mår illa över denna tid, ni som influencer, ”delar2 ut samarbeten till höger och vänster. Jag förstår att ni måste försörja er, men det känns som fler och fler influencer gör ogentänkta samarbeten hellre än blogga, instagramma, göra Youtubegrejen utan betalt. Att få det serverat vad det än må vara. Till vilket pris som helst. Och det som provocerar mig mest är att det är ”reklam”/samarbeten ta mig fan överallt på sociala medier nuförtiden. Jag förstår att ni ”influencer” är nutidens kändisar, får mycket serverat på guldbricka och har mage att projicera det på era läsare, tittare och följare. Nej, jag har fått osmak på detta för nu förtiden lurar ni ständigt era läsare, tittare, följare för tjäna en kosing, rekommendera något ni inte står för.Dela ut köpta åsikter till höger och vänster. Klart ni pratar gott om era samarbetspartners, för ni får ju betalt för att prata gott om det märket och öka försäljning för vissa produkter eller tjänster.. Samma visa med vanliga kändisar, Zlatans nya märke eller andra som gör reklam för spelsidor.

  1. Hugo Rosas
   Hugo Rosas

   Tråkigt att du känner så Martina. Både jag och Paula tackar nej till en hel del samarbeten som vi känner att vi inte kan stå för eller passar våra kanaler/vår familj. Självklart pratar vi gott om våra samarbetspartners då vi tackar ja till dom vi faktiskt gillar. Tråkigt att du fått bilden av att vi lurar våra läsare – jag håller inte med och har ingen intention att göra det heller =) Ha det fint!

   1. Martina

    Nej, jag påstår inte det, i och med att jag kollar många influencer, blogg, instagram och youtube för att förstå denna sociala medievärld upplever jag att man inte väljer det mest genomtänkta utan det som enbart generar pengar. Jag förstår att ni behöver göra det för att försörja er, men till vilket pris som helst och för vad som helst? Och ”lura” manipulera era följare, tittare till att köpa, öka försäljningen. Klart ni pratar gott om samarbetspartners- ni får ju betalt för att yttra er på det viset. Men det är bara min åsikt, tråkigt bara att det har utvecklat sig på det viset.

  2. Nina

   Hmm, så skev kommentar. I världen idag är det reklam precis överallt, är man så trött på reklam som du verkar vara så kommer du få problem, om du nu inte bor i en bunker. Vad spelar det för roll om folk gör samarbeten? Jag reflekterar inte ens över dem, för jag förstår att detta är ett jobb. Varför skulle de jobba gratis? Skulle du det? Bara för att influencers tipsar o gör reklam för företag betyder det inte att du måste köpa samma sak! Gaah, sånnahär kommentarer bränner hål i huvudet på mig, för folk verkar inte kunna tänka längre än vad näsan räcker. Och till Hugo, hoppas du får en fet jävla jorden runt resa sponsrad för d e ni värda! O jag skulle njuta av att se det😊

   1. Martina

    Jaha! Va bra för dig Nina!! Vill man sälja sin själ till djävulen gör det, jag förstår att man är tvungen att göra samarbeten för att överleva som influencer, med för varje samarbeten tappar man en liten bit av sig själv och äkthet. Att man delar ut köpta åsikter till höger och vänster, nej ingen tvingar mig eller andra att köpa men problemet kvarstår. Hur gärna jag än vill inte bry mig existerar det. Så länge man inte tar bort sociala medier. Det är skillnad på ICAs reklam på tv och det influencer gör eftersom dom får betalt för att prata gott om och rekommendera det vidare. Sälja vad det än må handla om till deras följare, tittare.Tur lever vi i ett samhälle med yttrandefrihet, ingen kan omöjligt gilla allt.

   2. Martina

    Och ja, jag har arbetat gratis i mina dagar och hamnat i en livssituation där jag är tvungen att göra det igen för att ens få en arbetsgivare att vilja satsa på ”någon som mig”, en person med god arbetsmoral, sköter alla sina kort rätt, men i och med min funktionsnedsättning får jag inte några riktiga jobb, som generar en lön, trygg anställning. Du pratar med fel person, har inte något val eftersom inget kan eller vågar anställa någon färsking som mig, trots att jag numera har arbetslivserfarenhet, sköter mig bättre än dom flesta.

 5. Smile!

  Mitt barn upplever resor samt mkt annat fastän jag jobbar som vårdbiträde. Den ena behöver inte utesluta det andra. Dottern slipper iaf fotograferas och dokumenteras för andras ögon och hela dens liv finnas på nätet för alltid. Ser jag som bättre fördel 😉
  Att det ni gör skulle sticka i ögonen tycker jag inte, förstår inte riktigt charmen med att outa livet för andra som ni gör och tjäna pengar på det. Att sen ni tjänar grymma pengar på det anser jag lite överdrivet. Men konstigt nog så halkar man inte på bloggar ibland. Men var bara tvungen att kommentera att det skulle vara nån Big fördel för ers kids när det finns mkt nackdelar med.
  Ha en fortsatt fin sommar!:)

 6. Evelina

  Tycker ingenting med ert samarbete var oklart från början, men i det här inlägget förklarade du upplägget på ett enkelt, begripligt och pedagogiskt vis.

 7. Anna

  Visste inte ens om att ni fått skit för det. Mycket konstigt att folk bryr sig så mycket. För min del var det uppenbart att det var ett samarbete, ni var ju tydliga. Det är även självklart att ni ska göra vad som är bäst för företaget! Måste vara värmeböljan som gör folk koko i huvudet. Allt gott till er!

 8. Trött på Hugo

  Du är bra på att rationalisera och helt ärligt bra på att snacka en massa bull**it. Du under inga omständigheter gett kritik som exemplen du skrev. Tvärtom var det vara positiva budskap. Gut dumma tror du att vi som läsare är. Hoppas bara att konsumentverket sätter åt dig och och Paula för er smygreklam. Faktum är den att allt skriver är partisk och färgat av er avtal mes företaget. Självfallet kommer du absolut vara skriva positiva inlägg även om du enligt ditt eget självbedrägeri inte är avtalat med TUI. Detta för att du vill fortsätta tjäna pengar och vill visa TUI och andra företag vilken duktig pengak*t och lydig kille du är som gör allt för att få de framstå bra och kan ta met betalt i framtiden från TUI och ansra företag sär su använder TUI som referens. Speciellt om du kan visa att deras försäljning har ökat som en direkt påverkan från dina inlägg. Med andra ord är allt du skriver om resan sponsrat för hela resan är sponsrad, inte bara delar av den. Jag gör en anmälan till konsumentverket och hoppas andra gör detsamma.

  1. Anna

   Hahaha alltså herregud människa… ”Jag gör en anmälan till konsumentverket och hoppas andra gör detsamma”. Vadå ska du dela det på Facebook? Ringa dina bekanta och berätta det fruktansvärda som hänt dig? Tagga ner några hekton, de har följt lagar och regler. Trodde du på fullaste allvar inte att de skulle uppdatera sina bloggar under resan? Att det kliar DIG fel gör inte det fel. Konsumentverket kommer lägga din ”anmälan” till sidan och sucka över att de måste göra extrajobb pga såna som du.

   1. Kim

    😂😂😂 Beundrar er för ert tålamod att ständigt bli kritiserade och få kommentarer som denna. Vissa kan helt enkelt inte glädjas åt andra utan att smutskasta deras framgång.. Läser era bloggar dagligen, fortsätt med det ni gör. 💕

  2. Madeleine

   Äsch ”trött på Hugo”, gå ut i solen och ta en kall bärs istället, det är mycket roligare än att bara klaga

  3. Sippan

   Har du otur när du tänker eller dålig på att läsa? I sista samarbetsinlägget skrev ju Hugo de två punkterna som var ’kritiska’ 🙄 herregud vilken trist människa du måste vara – varför ska du ödsla tid på konsumentverket när de har märkt ut samarbetet?

  4. Hugo Rosas
   Hugo Rosas

   Hej! Jag skrev dom två grejerna i mitt senaste inlägg som var i annonssamarbete med TUI – du hittar det här: https://hugorosas.se/var-forsta-familjesemester Jag utgår från att mina läsare inte är dumma överhuvudtaget och kan läsa helt enkelt =)
   Hela samarbetet har gått via Paula och jag har inte insyn i om deras försäljning har ökat av mina inlägg eller inte. Jag reser gärna mer med dom i framtiden dock, oavsett om det är i jobbsammanhang eller privat. Jag är hyfsat pengakåt men gör inte saker jag inte kan stå för, som dom flesta kan jag tänka. Tråkigt att du verkar ta väldigt illa upp av min blogg, om du är trött på mig finns det en väldigt enkel lösning och det är att skippa mig i flödet. Gör mer av det som får dig att må bra och mindre av det som gör dig upprörd! Hoppas du får en fortsatt fin sommar – kram!

  5. G

   Wow. Måste vara något allvarligt fel på dig om du är trött på någon men fortsätter läsa personens blogg. Really?

Visa alla 31 kommentarer
ResorSamarbete

Semesterläsningen är kirrad

I annonssamarbete med Storytel

Jag har aldrig varit en bokkille. Jag kan inte säga varför men jag får liksom ingen fokus av att bläddra, hitta rätt ställe och att komma ihåg vart jag slutade. Min uppmärksamhet är ungefär lika uthållig som Leonore är när hon försöker tacka nej till glass (obefintlig alltså). Det lustiga är att jag inte upplever problem med koncentrationen när jag håller på med mobilen. Jag läser gärna tidningsartiklar digitalt och hänger med i nyhetsflöden. Jag kanske helt enkelt inte funkar analogt utan är en digital man?

storytel reader

Nu testar jag något nytt och det är Storytel Reader – pinfärsk nyhet från Storytel som dom flesta känner till som ljudböckernas kungarike. Nu har dom lanserat en läsplatta så du kan samla hela semesterns läsning på ett och samma ställe genom ditt abonnemang på Storytel. Koppla upp dig till ditt Storytelkonto (169kr/mån om du inte har ett redan) så får du tillgång till alla böcker både för läsplatta och som ljudbok. Utbudet på Storytel är inget man skämtar om, med över 55 000 titlar finns det garanterat något för alla (även den som kanske inte är den största bokmalen till att börja med). Själva plattan har 8GB minne vilket gör att du kan ladda ner ungefär 4000 böcker – borde räcka under semesterveckan eller vad säger ni? Paula brukar envisas med att packa ner en trave böcker hon ”absolut ska läsa när vi är i Spanien” men dom fungerar mest som viktväst under resan i och med att dom väger ett ton och knappt plockas upp. Nu har hon fått ladda ner böckerna på läsplattan istället så behöver vi bara släpa runt på 200 gram i handbagaget. Synd på styrketräningen men skönt när man ska släpa bagage och barn på kvällen när man landar.

Bäst av allt är att den är gjord i e-ink vilket gör att det funkar att läsa även i solsken. Skärmen blir inte svart så du måste kisa dig fram utan läskvalitén håller sig oavsett sol eller moln =) Sen har den ett generöst batteri som håller i flera dagar trots att du använder plattan aktivt.

Jag tänker att det här är perfekt för mig att se om jag har en inre bokmal någonstans djupt därinne. Som inte pallar med böcker men gärna kör digitalt. Sen är det nog en fördel att man bara kan läsa på plattan och inte blir störd av sms, mail, sociala medier osv. Min telefon brukar plinga till rätt ofta annars. Jag tänkte börja med Micke Persbrandts bok nu i Spanien och se vad jag tycker – någon som läst den? Annars får ni gärna tipsa mig om fler böcker jag borde läsa =)

storytel reader

storytel reader

Om ni går in via länken www.storytel.se/storytelreader18 får ni en fri provperiod på Storytels böcker (lyssna och läs) i 30 dagar. Perfekt i sommarvärmen – hoppas ni får en härlig semester med er läsplatta!

Kommentera

 1. Linnéa

  Om du gillar böcker i Snabba cash-stuket borde du läsa Stöld av babian, Står dig ingen åter och Förlorat ansikte av Anna Karolina! 🙂

 2. S

  Vill du ha deckare så rekommenderar jag Emelie Schepp, så jävla bra och spännande böcker, svåra att lägga ifrån sig 😁

 3. Olivia

  Lyssnade på Hans Roslings bok ”Hur jag lärde mig förstå världen” nyligen på Storytel och den är verkligen intressant, den mannen har varit med om riktigt sjuka grejer! En sån bok som alla borde läsa.

 4. J

  Omgiven av idioter, Wolfhall, Alexander den store, Herman Lindqvists serie om Sveriges historia (korta berättelser, typ Game of thrones fast på riktigt i Sverige, ashäftigt!) Jag lyssnar visst mkt på historieböcker men det är bara så intressant tycker jag.

 5. A-M

  Läs Dag Öhrlunds böcker, Jättebra. Även Besatthetens inferno utav Lennart Matikainen och Rickard Carlsson, superbra.

Visa alla 10 kommentarer
×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.