November 2016
Allmänt

Kenya dag 2

Idag kan man säga att vi har sett Kenya på riktigt. Det har varit mycket buss, bara småvägar, livsfarliga omkörningar, vägar utan belysning, gropiga vägar och mycket skratt.

Det roligaste idag: När jag bjöd några bönder på snus och dom gick runt i 30 minuter och luktade på skiten.

img_1053-jpg

Jag är så tacksam över att vara här och få möjligheten att se detta vackra land. Bakom fattigdomen och den begränsade utvecklingen så döljer sig ett vackert land med otroligt vänliga människor.

Det första vi gjorde idag var att åka till en sortering och rensninganläggning. Där rensar dom kaffebönorna en sista gång och sorterar efter storlek innan bönorna ska vidare till auktion som vi var på igår.

Jag blev så nyfiken igår att idag var jag själv tvungen att prova bära kaffesäckar a 60kg. Jag bar en och tyckte det var hyfsat tungt, jag undrar hur det skulle kännas efter en dag av bärande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När vi var klara vid anläggningen åkte vi vidare till en kaffeodling, en bildfärd på ca 2 timmar och det var 2 timmar av konstant guppande, haha. Kommer ni ihåg den där magapparaten man kunde köpa på tv-shop för många år sedan? Ungefär som att ha den på sig på högsta nivån, så var bilresan. Väl framme träffade vi bönder, främst kvinnor. Sjukt coolt. Jag vet inte hur jag ska förklara men kontrasten jag upplever här är enorm. Tänk er vad vi brinner för i Sverige. Dom flesta vill göra karriär, skaffa familj och kunna åka på semester flera veckor om året.

Jag pratade med en mäktig kvinna här. Hon drivs av att en dag kunna köpa några kor och så småningom kanske kunna köpa en bil.

70kg kaffebönor kan en bonde plocka på en dag. Dom flesta jobbar mellan 08-15.

Det här projektet har gjort att många fler kvinnor får leva sina egna liv och några av dem träffade vi idag. Det var kärlek på riktigt.

Nu ligger jag på hotellrummet som ligger i en stad som heter Meru, 5 timmar från Nairobi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det var bara att gilla läget inne på muggen =)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Allmänt

Dag 1 Nairobi, Kenya

Vilken dag. Jag hade en bild av hur det skulle vara och nu när jag ligger här på hotellrummet så kan jag erkänna att min bild inte var i närheten av verkligheten.

Landet är enklare än Leonores ordförråd , säkert 100 år efter Sverige i utveckling. Vägarna vi har åkt på idag skulle man inte kalla vägar i Sverige, bilisterna skulle definitivt inte ha körkort i Sverige och enkelheten är förundransvärd. Men, jag älskar det. Jag är fan kär i Kenya och folket som bor här.

Vi landade imorse och åkte direkt till vår första destination. En kaffeauktion. Vi snackar 100-tals olika kaffesorter som folk lägger bud på. Olika kaffesorter, olika kvalitet. Det dom som budar har koll på är vilken kvalité deras kunder vill ha.

pb295654

pb295644

pb295632

Därefter åkte vi till en exportör som lagerhåller kaffet innan det exporteras vidare till exempelvis Svierge.

pb295729

Efter det åkte vi vidare till en kaffefabrik som tillverkar kaffe. Det här tyckte jag var bland det häftigaste under dagen. När man kom in där så bar folk omkring på kaffesäckar som väger 60 kilo, mitt i allt står en kvinna och soppar undan kaffebönor med en handgjord borste och ju längre in man kom i fabriken desto mer fascinerande blev det. I Sverige gör robotar det mesta i fabrikerna, här gör alla allt för hand.

Här är hon:

pb295739

pb295758

pb295753

pb295749

 

pb295734

pb295713

Bilder jag tagit under dagen mellan alla fabriker och auktioner:

pb295700

pb295699

pb295691

pb295686

pb295627

Sedan efter mycket om och men åkte vi till hotellet. Jag bokade en massage fort som fan och Paula hoppade in i duschen. Vi var allt annan än fräscha efter ett dygns resande. Men hotellet är fint:

pb295847

pb295842

pb295828

pb295826

 

pb295863

pb295823

pb295817

Nu: Middag

pb295884pb295880

Kommentera

Uncategorized

Just nu

Äntligen på väg till hotellet. Det har varit en lång dag, fråga Paula =)

Kommentera

Uncategorized

Status

Framme: ja =)

Mår: Som en gud.
Flygningen: Har gått grymt. Jag och Paula har vara legat och myst, sovit och tittat på film. Jag såg Tarzan, mycket bättre än vad jag hade förväntat mig.

Nu: har vi landat i Nairobi och nu börjar äventyret. Först ska vi lämna våra väskor och sedan ska vi dra till en kaffeauktion en bit utanför Nairobi. 

Landet: Jag har inte sett tillräckligt mycket för att kunna uttala mig, men det jag kan konstatera hittills är att det är mycket folk, varmt och annorlunda. Jag ska ge er en bättre beskrivning ikväll när jag har fått smälta dagen. Men jag älskar allt jag ser och folket är mycket vänligt. 

Nu: Dags att stänga av dataroamingen

Kommentera

  1. Lisa

    Hoppas att ni med så många följare kommer visa att Nairobi faktiskt är en fantastisk storstad också, att det inte bara är fattigdom överallt som media gärna lägger allt fokus på. Tycker det är viktigt att sprida det positiva för att ändra bilden av ”det fattiga landet Afrika” 🙂 Ha en fantastisk vecka i ett underbart land!

Uncategorized

Nu drar vi

Next stop: Nairobi 


Kommentera

Allmänt

Next: Kenya

I samarbete med Zoégas

Om några timmar sitter jag och Paula på ett flyg till ett land och en kultur som jag längre drömt om att åka till, Kenya. Detta är även avslutningen på mitt och Paula samarbete (Coffee By Women) med Zoégas som vi har kört under året.

Jag tycker speciellt att några grejer kommer bli häftigt med denna resa. Att få se kaffeodlingarna på riktigt, att få träffa kvinnorna bakom kaffeodlingar och kanske det häftigaste: Få se hur dom har det och hur dom jobbar.

Varför vi åker till Kenya handlar om projektet ”coffe by women”. Att påverka så att kvinnorna får större roller i sina kaffeodlingar än vad dom har idag. 50% av alla som jobbar med kaffe i världen är kvinnor, men MINDRE än 5% har ledande roller. Det här projektet handlar om att Zoégas vill få upp den procentsatsen till minst 30%.

Enligt statistik gör även kvinnorna ett bättre och mer hållbart arbete med odlingarna och det behövs för att om vi fortsätter konsumera kaffe i den takt vi gör idag så kommer kaffe vara en lyxvara om 10 år.

Under vår resa kommer vi att besöka fabriker, intervjua personer som jobbar på kaffeodlingar, träffa människor som är involverade i projektet. Man kan säga att vårt schema kommer vara mer fullspäckat där än vad det är här hemma. Men en upplevelse för livet räknar jag med att det blir.

Ses på andra sidan!

141nestle_kenya-jpg-pagespeed-ce-egvwj4bb01

Kommentera

Allmänt

Status

Mår: Som alla biverkningar på dom där malariatabletterna som vi stoppa i oss igår. 1 av 10 drabbas av konstiga drömmar, jag vaknade kallsvettig vid 03 och trodde att Paula var en häxa. 1 av 10 får dålig mage, har inte gjort något annat än att vara på toa.
Annars: Är det bra, nu mår jag toppen och är redo för Kenya, frågan är om Kenya är redo för Hugo? 12:00 börjar vi röra oss mot Arlanda. Innan det ska jag hinna träna och få lite jobb gjort
Helgen: Har varit toppen. I lördags firade vi Leonere och mig med familjerna. Vi hade julbord här hemma och jag och min plastsvärfar körde en surströmmingutmaning. Tyvärr blev den lite för äcklig för att visa här, men roligt var det. Att det fortfarande luktar rutten fisk i huset är en annan femma.

pb264229pb264231

pb264204 pb264206 pb264207  pb264220   pb264235

Igår: Tog vi det lugnt, tanken var att vi skulle till Skansen. På något vis verkade gudarna höra mina böner och ställde till med snökaos precis innan vi skulle åka och ingen blev gladare än mig. Istället åkte vi hem och fikade hos Paulas mamma och bakade pepparkakor. Efter det åkte vi hem, käkade kycklig och kollade på naturprogram
pb274247Paula: Tycker såklart det är jättekul att jag drabbades av alla biverkningar och hon av ingen. Vi får se hur kul hon tycker det är när kastar av henne till tigrarna på Safari.
Bajsleo: Fortsätter bajsa som ingen annan 1-åring
Molly: Har fått en mobilklocka som vi kan ringa till och jag kan även se vart hon befinner sig via en gps. Perfekt vid såna tillfällen som i lördags när jag var själv med dom på lekland. Problemet: Molly vill att man ringer henne hela tiden. Tinitell heter klockan om ni vill kolla upp den.
Nu: Frukost och väcka den här:

fullsizerender-jpg

Kommentera

×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.