September 2014
AllmäntTräning & kost

Träning och Kvalwod

Idag provade jag på kvalwod nummer 2 i Italian Throwdown som bestod av:

20 Shoulder to head (axelpress)
30 DU (Dubbelhopp med hopprep)
15 Shoulder to head
40 DU
10 Shoulder to head
50 DU

Jag ville känna på hur den kändes och det kändes faktiskt bra idag när jag körde. Jag fick bra flyt genom mina dubbelhopp och jag var bara tvungen att dela upp dom sista 50 på 2. Dock valde jag att dela upp mina Stoh och det kommer jag inte göra nästa gång jag kör. Min tid blev 3:32.

Jag lär mig hela tiden nya saker och att tävla lite på det här sättet är perfekt för att se vart man ligger. Det finns så sjukt duktiga atleter där ute som jag aldrig slutar imponeras av. Många tror att man kan börja köra Crossfit och efter redan några månader vara bäst för att man kan göra en muscle-up. Jag själv hade nästan den uppfattningen när jag började. Hur svårt kan det vara tänkte jag? Det tog inte lång tid innan jag fattade hur mycket tid man måste lägga ner för att bli bra, precis som i vilka andra sporter som helst. Man börjar tex inte spela basket för att efter några månader tro att man är tillräckligt bra för att spela i NBA. Det tar tid, år av hård träning för att bli bra. Jag får smaka varje dag på hur det är att vara nybörjare, men det sparrar mig. Jag har ett mål som jag inte kan stressa mig fram till. Fram tills dess får jag nöja mig med att lära mig av dom bästa.

Såhär såg det ut när jag körde. Det är 50 kg på stången.

Kommentera

Uncategorized

Yepp

Har man kissat i pottan för första gången så är man fan värd att leka lite med pappa i lekparken

IMG_4990.PNG

IMG_4992.PNG

IMG_4991.PNG

Kommentera

AllmäntTräning & kost

Fråga – Motivation

Varje dag får jag höra från personer i min närhet hur dom skall börja träna på allvar och det är slut med kröket och den dåliga maten. En ännu vanligare mening jag får höra är.

”Jag ska börja träna nästa vecka, den här veckan har jag så mycket att göra så jag hinner inte. Men nästa vecka, då jävlar”

Sådär fortsätter det. Träningen kommer aldrig igång och när den väl gör det är det för att tappa 7 kg på en månad inför sommaren, vilket mer eller mindre är omöjligt och om man nu skall göra det så måste betyder det att man måste ligga på ett energiunderskott och sedan träna något kopiöst.

Att gå från noll pass i veckan till 7 pass i veckan är en stor omställning för kroppen och i 9 fall av 10 så slutar det alltid med skador, sjukdomar och motivationsbrist. Ni känner säkert igen det, alla har vi varit där någon gång. Nu ska det börja tränas och så skaffar man ett gymkort, blir motiverad och börjar köra. Allt känns superkul och man kör gärna två pass om dagen om tiden finns. Efter några veckor så blir man sjuk, eller man kanske går ut och krökar med vännerna. Sedan är motivationen bortblåst och gymkortet blir liggandes hemma resten av året.

Man behöver inte gå från noll till 100. Man skall inte gå från noll till hundra. Träning är någonting som skall vara roligt och det viktigaste är inte träningsmängden, utan det viktigaste är att få in den som en del i vardagen så att träningen blir kontinuerlig. Då kommer resultaten. Att träna 3 gånger i veckan, varje vecka, varje månad, varje år kommer alltid ge sjukt mycket bättre resultat än att träna stenhårt i 3 månader om året.

Tränar man kontinuerligt och lever hyfsat hälsosamt så kommer man aldrig behöva oroa sig över att sommarformen inte finns och att den måste komma nu, helst igår. Då finns den där hela tiden. Som bonus kommer man må bra och känna sig stark året om.

Ett bra upplägg är att försöka köra någon typ av intervallträning i veckan, ett styrkepass i veckan och sedan ett sista som kan innehålla antingen löpning eller muskelkonditionsträning. Perfekt och den tiden har alla att lägga på träning. Boka upp 3 dagar i kalendern då träning skall utföras. Har man inte tillgång till gym så kan man gå ut och springa. Snöar det ute så kan man köra armhävningar, burpees och sit-ups inomhus.

“ Champions train, Losers complain.”

Kommentera

 1. lindah

  Låter precis som du beskriver mig. Jag hamnade i en svacka under sommaren när barnen var lediga från förskolan. Jag skjuter upp på träningen hela tiden, men när jag väl tränar tycker jag det är jätteskönt med egen tid och få träna. Min absolut största last är cola..
  Jag har en 10kgs viktväst hemma som jag använde väldigt mycket innan jag skaffade gymkort. Nu har gymkortet legat och dammat i plånboken hur länge som helst. Jag har bestämt mig för att säga upp det, och få arslet ur vagnen och börja köra viktväst igen. Men det är just själva grejen att komma igång igen som är jobbigt.
  Sen undrar jag om du har något tips hur jag ska slopa colan, om det finns något annat lika gott men inte så onyttigt.

 2. Molly

  Men Hugo, rätta mig om jag har fel, men jag har hört att det är dåligt att förlora mer än 1,5-2 kg/veckan. Alltså, kan man förlora 6 kg på en månad. Men det kanske bara är vatten? Alla säger så olika hela tiden så jag vet inte vem jag ska lyssna på, en sak har de iallafall sagt och det är hur mycket man kan gå ner på en vecka utan att det är illa för en.

  Ber on ursäkt om det blev lite rörigt men skyller det på en lång och slitsam dag. Ha en bra kväll!

  1. Hugo Rosas
   Hugo Rosas

   Molly: När man inte har tränat på länge och lagt på sig extra kilon är det fullt möjligt att gå ner mycket på väldigt kort tid. Dock beror det på, precis som du säger, att mycket vätska lämnar kroppen. Därför förlorar många mycket vikt i början.

   Dom flesta dietister jag har pratat med säger att man helst skall ligga på ett energiunderskott på max 500 kalorier om dagen för att fortfarande behålla en god hälsa. Vilket betyder ungefär en viktminskning på ungefär 1 kg/vecka.

 3. Johanna

  Tipps från coachen, snöar de ute kan man alltid ta på sig mössa och en tröja! När man väl är igång spelar vädret faktiskt mindre roll 🙂

 4. jon

  Den här sortens råd hör man hela tiden. Personliga tränare kan mjölka pengar av sina kunder i åratal med den här ”lagom” metoden.

  Det man måste tänka på är att folk är lata, folk är trötta efter jobbet, motivationen tryter, och framför allt — att kroppen har sitt eget tempo som inte alltid belönar träning. Kroppen har en bekvämlighetsvikt som den gör allt för att hålla. Ökad träning ger ökat matsug.

  ”Träning är någonting som skall vara roligt” — Träning är inte alltid roligt, och den träning som krävs för att få resultat och inte bara upprätthålla det man har.. är verkligen inte alltid rolig. Armhävningar och burpees när det snöar ute är helt värdelösa för folk som vill bränna fett och gå ner i vikt.

  Istället för att träna ett helt liv för att nå en form man vill ha, varför inte satsa och köra fullt ut några månader för att sen bara underhålla den formen? Proffsiga tränare kan säkert lägga upp program och intensivkurser som gör en sådan träning säker. Men det skulle ju förstås göra massa PT’s och träningsbloggare arbetslösa.

  1. Hugo Rosas
   Hugo Rosas

   Jon: Så du menar att om du gör 50 burpees, 50 situps och 50 armhävningar på en dag så förbränner det mindre än om du tex går ut och joggar?

   Du verkar träna mycket själv märker jag!

Visa alla 7 kommentarer
Allmänt

Piff & Puff

Jag och Paula fick våra nya telefoner i fredags. Glada som fan, synkade dom på en gång och började surfa på det nya flashiga 4g nätet.

Lördag: Paula går ut. Hon käkar, dansar och kommer sedan hem utan telefon. Den har blivit snodd. En dag tog det. Eftersom att jag själv har blivit av med fler telefoner än vad jag har gökat i mitt liv så vet jag att det inte är sjukt roligt och det absolut bästa man kan göra är att vända blad på en gång och gå vidare, vilket jag sa till Paula.

Söndag: Livet utan telefon börjar för Paula.

Idag: Paula har jagat försäkringsbolag, operatör och polis hela dagen. När till slut allt verkar vara klart så är jag på träning och märker efter att min telfon saknar täckning. Konstigt, vafan har Telenor nu ställt till med tänkte jag. Det visade sig att min lilla prinsessa hade råkat spärra min telefon istället för sin egna.

Nu: Är vi tillbaka på ruta ett och helt plötsligt lever även jag livet som telefonlös. Att spärra upp min telefon verkar tydligen vara svårare än att råna G4s med en helikopter också.

Skönt att jag kan titta på min telefon iaf.

Kommentera

Visa alla 8 kommentarer
AllmäntFamiljeliv

Som norra Europas sämsta farsa

Molly har varit hemma i en vecka pga diverese skavanker. Förkylning, ögoninflammation, hosta osv. Idag var det dock dags att gå till förskolan igen och det var ingen rolig upplevelse för en blödig pappa som mig.

Eländet började redan när vi gick hemifrån, jag tror Molly kände på sig att hon skulle till förskolan och blev ledsen. Men väl på plats tappade hon det fullständigt. Ni vet när man har så ont eller är så ledsen att man inte ens får luft mellan gråten? Så var det och ju mer jag kramade henne, desto mer grät hon. Jag skiter i det här tänkte jag, mitt hjärta pallar inte.

Efter mycket om och men så lämnade jag över henne till en av pedagogerna, pussade henne på kinden och berättade att hon var min bff, sedan gick jag sakta därifrån samtidigt som jag funderade på om jag skulle vända och hämta henne.

Det är tur att Molly har hamnat på en riktigt bra förskola med pedagoger som både jag och Paula har fullt förtroende för.

Men vafan gör man. Det är mitt barn och att se henne ledsen gör ont i hela mig. Att se henne så ledsen som hon var idag gjorde ondare än alla skador jag har varit med om.

Någonstans tror jag att barnen behöver det här för att utvecklas och det finns något positivt i det hela: Det kan bara bli bättre nu!

Kommentera

 1. Rebecka Alvarez

  Jag jobbar på förskola och jag kan säga att det nästan alltid är sådär i början! Går du tillbaks på en gång för att hämta henne kommer hon att lära sig att gråter hon så kommer pappa och hämtar på en gång ändå 🙂 Gråtandet går över efter bara någon minut och sen leker barnen och är glada som aldrig förr 🙂 Du kommer se att desto längre tiden går så kommer det gå bättre och bättre! Tillslut kommer hon att springa ifrån dig på en gång för att få gå och leka 🙂

 2. Fanny

  Det klassiska bakslaget 🙂

  Helt rätt att lämna! Precis som andra sagt så har det förmodligen gått över på mindre än en kvart. Att ringa och kolla läget är ett toppensätt att själv bli lugnare. Jag har dock själv jobbat som förskolepedagog i många år och vet att det är många föräldrar som känner att de är larviga eller till besvär om de ringer, men tro mig, det är ni INTE!

  Fantastiskt bra också att ni känner förtroende för pedagogerna, det är jätteviktigt för att Molly ska känna sig trygg med dem. Hon känner av att ni tycker att det är okej att lämna henne med dem och er trygghet smittar av sig.

 3. elsa

  Du verkar vara världens bästa pappa!!! så ömtålig och snäll plus jäkligt rolig. Men tänk på en sak, molly blir starkare/självständigare som människa om du låter henne vara kvar på dagis fast hon var jätte ledsen. Det är under barndomen som det är viktigt att visa hur det är i livet, nu börjar hennes uppfostran och hennes personlighet växa fram 🙂 Jag tycker ni är superbra föräldrar och Molly är sötare än socker, charmig, busig och snäll 🙂

 4. Kakan

  Man ringer förskolan 10-15 minuter senare och får höra att ungen är susperglad och allt är frid och fröjd. Slår aldrig fel. Det är fruktansvärt, men blir så mkt lättare när man vet att det går över så fort man som förälder är ute ur sikte 🙂

 5. linnea

  Ju längre du kramar henne, desto värre blir det för Molly, Snäll tänk på det, förstår att det är jobbigt att gå direkt när hon blir ledsen, men hon blir bara mer ledsen ju längre du är där!

 6. Petra

  Underbar bild på er! Jag känner med dig men det kommer gå över. Förhoppningsvis går det bättre redan under veckan för Molly verkar vara en tuff tjej.

 7. Hanna

  Jag känner med dig. Upplever samma sak då och då. Min son blir ibland jätteledsen och panikgråter när jag lämnar på förskolan. Tycker det är så fruktansvärt jobbigt. Försöker vara stark, vinka hejdå och säga att vi ses senare, men när jag är på väg till jobbet bränner tårarna i ögonen.

 8. Marielle

  Som förskolepedagog rekommenderar jag ett snabbt och tydligt avsked ”ha en bra dag, vi ses sen jag älskar dig.” Pussa och krama, lämna över till en pedagog och bara gå hur jobbigt det än är, hur mycket hon skriker och kämpar emot för 9 av 10 gånger har du inte ens hunnit genom grinden innan det är som bortblåst. Ring istället efter fem minuter och fråga hur det går, då är hon redan i full fart. Separationsångesten lägger sig snabbare ju mindre energi man lägger på avskedet. Och vinka i ett fönster efter att man sagt hejdå en gång är inget att rekommendera medan hon fortfarande är sårbar, det blir dubbla avsked och dubbel separationsångest. Om det nu är ett alternativ dom använder på Mollys på förskola 🙂

 9. Aa

  Jag jobbade på en förskola där en pojke grät varje gång föräldrarna lämnade honom. I en månad! Han slutade nästan aldrig gråta. Han kunde gråta i föera timma med korta pauser . Grät sig till sömns osv. Vi fick ringa föräldrar föera gånger som kom o hämtade honom.

 10. Rebecca

  Det är rätt vanligt att barn är ledsna vid lämning. Jag jobbar själv på förskola och har varit med om såna situationer många gånger. Men det brukar bli bättre efter bara några minuter. Det är just separationen som är lite jobbig. Det bästa som förälder är egentligen att bara säga hejdå och sen gå, även om det är tufft.
  Och det kommer säkert bli lättare när hon vant sig vid förskolan lite mer.

 11. Kristin

  Det är bra att bebisarna visar känslor! Hade varit jättekonstigt beteende om hon inte brytt sig när du lämna henne.. Oftast slutar de gråta inom några minuter. Antagligen är det värre för oss än för dem.. Så håll ut 🙂

 12. Ellinor

  Förstår precis hur du känner. Min son Max (som är lika gammal som Molly) har tyvärr något som kallas affektkramper. Ibland när han blir riktigt ledsen så tappar han andan, blir blå i ansiktet och ibland svimmar han av några sekunder. Och det har hänt vid lämning ett par gånger. Men jag försöker vid dessa tillfällena vara stark och bara gå därifrån även om hjärtat går sönder. Jag VET att det inte är farligt och att han alltid ”kommer tillbaka” efter ett anfall. Men som du skriver så tror jag att det är bra för barnens utveckling. Det är nog värre för oss föräldrar än det är för barnen

 13. Emma

  Det blir nog bra rätt fort! 🙂
  Mamma berättade om en gång hon lämnade mig på dagis, och jag gjorde precis som Molly, och mamma satt och grät i bilen hela vägen till jobbet (30 min), sen när hon kom fram ringde hon och frågade hur det var med mig. Då hade jag samlat ihop mig så fort mamma var utom synhåll och börjat leka med någon 🙂

Visa alla 18 kommentarer
AllmäntTräning & kost

Summering

Första kvalwoden i mitt liv. Amrap 8 minuter av 100 kcal rodd, 20 wallballs och 20 pull-ups.

En nära döden upplevelse och 180 repitioner lyckades jag skrapa ihop, alltså 1 varv och 40 kcal på andra varvet. Med det placerar jag mig förhoppningsvis i topp 60. Varje repetition är några placeringar och 1an och 2an ligger på 211 respektive 208 repetitioner. Inte nog med det så är 1an och 2an ingen mindre än Alex Elebro och Peter ”pansar”. Båda två är imponerande atleter och det visade dom verkligen på denna wod. Dom ror med sånt sjukt tryck att det är löjligt.

Just att ro är något jag borde vara bra på då jag är uthållig och stark. Dock har jag inte rott tillräckligt mycket för att kunna ta någon toppplacering i denna wod. Men nu har jag gjort detta och jag är nöjd över mitt resultat. Det skulle vara konstigt om jag går in och lägger mig i toppen på dessa kvalwodar eftersom jag fortfarande är en riktig rookie inom crossfit.

Det ska bli intressant att se hur kvalwod nummer 2 ser ut. Vet inte riktigt när den kommer ut, men det märker jag väl. Antagligen imorgon någon gång.

Jag filmade hela workouten så har ni inget bättre för er kan ni titta så ni får se vad det hela handlar om. Även njuta lite av min engelska i början 😉

Såhär bra mådde jag efter

Men efter några minuters vila var jag på benen för att posa igen. Här med Mikael ”prime” och Nicklas som är en av ägarna utav Crossfit Unique

 

Kommentera

AllmäntFamiljelivTräning & kost

Frukost med bff

Idag bjuder huset på havregrynsgröt med kanel och proteinshake. Till det lite kaffe, omega 3, vitaminer och magnesium. En frukost som funkar bra på mig!

Inatt kanske jag gjorde något dumt, eller smart. Jag vet inte riktigt. jag anmälde mig till min första crossfit tävling någonsin och första kvalwoden skall jag göra idag klockan 13. För att kvalificera sig till tävlingen så måste man komma topp 50 på 3 kvalwodar och idag skall jag alltså göra den första som består av en amrap på 8 min:

100 kcal rodd
20 wallballs 9kg
20 pull-ups

Det får bära eller brista. Kul kommer det iaf att bli!

Pigga!

Kommentera

 1. diana

  ser verkligen fruktansvärt ut att ha mobilen i handen när man har sina barn. tyvärr är du inte ensam om att bete dig så.

 2. regina lund

  sitt inte med telefonen när du är med din dotter.. vet att du lever på att exponera din dotter, men har du någonsin tänkt på vad det ger henne för konsekvenser resten av livet? tror du inte hon kommer va arg senare i livet? kan du inte göra ett inlägg om det?

 3. Alan

  Notera att texten som står nedanför absolut inte är någon rap-text!

  Från norr ner till söder, från söder upp till norr
  Se på solen som precis har dykt upp, ett leende på mina läppar finns nu tillgodo samtidigt som siktet är inställt på höga höjder då jag är emot oro som skapas av ovetande
  Höga höjder ska nu nås utan att ta hjälp av den gröna aspekten, kan det här vara ett tecken?
  Ovetandes är gatorna heta som satan, nu är jag emot alla odds så högt upp att jag står ovanför Satan
  Vad skriver jag, är jag galen? Nej, jag är inte galen utan bara galen för den som inte har en aning
  Så vem är egentligen galen? Är du galen?
  Att nå höga höjder är nu helt plötsligt inte längre min prioritet nummer ett
  Tretton, tretton, tretton ögat är i boet nu
  Välkommen till Sverige där en Norge allians glädjande inte längre tros vara på distans
  Nonchalans vore i nuet total ignorans
  På distans vi förhåller oss med sagor i massor
  Tramseri i massor, massorna traskar oftast runt som zombies och vräker ut otydliga ramsor
  Misstro inte alltid direkt, ta hjälp av en smula tilltro och känn efter om du sedan ska misstro
  Religioner som är kända jag med all respekt direkt nekar, jag tror på Gud men all religion vi känner till känns bara som ren agenda
  Vi är alla mer lika än olika, ja, men sinnesmässigt skiljs vi åt så vi är alla olika
  Men somliga är ändå lika, de är likar
  Det var i Afrika, tro det eller ej, vår resa en gång startade, så om du någon gång besöker Afrika känn dig som hemma
  År 2033 närmar sig hastigt samtidigt som de flesta av oss på sätt och vis faller
  Faller väldigt lågt, i ett hemligt möte det nu ständigt måste skaffas ett säte
  Nu måste dock den här texten avslutas med lite lägre IQ
  Denne Mr. Zferis’ eko ekar när han i en grå Range Rover stiger ut ur bilen som nu ska vänta
  Klädd i grått, allt från H&M, Mr. Zferi han nu minglar runt i det tidsmässigt sena vrålet
  Trött av snacket han, klädd i grått, allt från H&M, sedan obemärkt glider därifrån i sin gråa Range Rover

Visa alla 7 kommentarer
×

Hugo Rosas

Hugo Rosas driver en av Sveriges största träningsbloggar inom Crossfit. Hugo har deltagit och vunnit flertalet tävlingar under sin Crossfitkarriär. Hugo Rosas är förutom crossfitatlet även författare, entreprenör och tvåbarnspappa till döttrarna Molly och Leonore.

För kontakt gällande samarbeten och annonsering, maila rosas.kvissberg@gmail.com.